"Ξεθυμαίνει" το μετεκλογικό ράλι στη Wall

"Ξεθυμαίνει" το μετεκλογικό ράλι στη Wall

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.55

Ήπια πτωτικά κινούνται οι κύριοι δείκτες της Wall την Πέμπτη, χάνοντας τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ, που έδειξαν τον πληθωρισμό στη χονδρική αγορά να εμφανίζει τάσεις επιτάχυνσης, ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία που εμφάνισαν χτες οι τιμές καταναλωτή. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow χάνει 0,39% στις 43.785 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,36% στις 5.963 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχωρεί κατά 0,32% στις 19.168 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και οι 19 με αρνητικό, με τον τίτλο της Disney να καταγράφει ισχυρά κέρδη άνω του 6%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων που ανακοίνωση για το δ' τρίμηνο, βρίσκοντας ώθηση στην ισχυρή ανάπτυξη του περιεχομένου streaming. Στον πυθμένα του δείκτη η Salesforce με πτώση της τάξης του 2,4% και ακολουθούν η UnitedHealth στο -2,3% και η Cisco που χάνει λίγο περισσότερο από 2%. 

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του κρατικού 10ετούς των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 5.6 μονάδες βάσης στο 4,412%, ενώ πτωτικά κατά 1.4 μ.β. κινείται το 2ετές και το 30ετές χάνει 3.4 μ.β. στο 4,602%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Οκτώβριο με ρυθμό 2,4% ετησίως από το 1,9% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε να κινηθεί στο 2,3%. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές στη χονδρική των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% όπως ανέμεναν οι αναλυτές, από το ανοδικά αναθεωρημένο 0,1% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης (η αρχική μέτρηση είχε δείξει αμετάβλητες τις τιμές).

Στο πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν επίσης λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού έτρεξε με 3,1% ετησίως αντί εκτίμησης για 3%, επιταχύνοντας από την αύξηση κατά 2,8 του Σεπτεμβρίου.

Στη μηνιαία σύγκριση οι τιμές σε δομικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,3% όπως αναμενόταν, μετά το +0,2% του Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε χτες είδε δείξει σε γενικό επίπεδο ήπια επιτάχυνση στο 2,6% τον Οκτώβριο από 2,4% και σε δομικό αμετάβλητο ρυθμό 3,3% ετησίως (για τρίτο συνεχόμενο μήνα).

Πτωτικές τάσεις εμφάνισε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά εργασίας να δείχνει ότι η γενικότερη καθίζηση του Οκτωβρίου συνιστούσε μάλλον παρέκκλιση.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου ο αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας υποχώρησε κατά 4.000 στις 217.000, ενώ η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων περίμενε μικρή αύξηση κατά 2.000 στις 223.000 νέες αιτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων μείωθηκε σε 221.000 αιτήσεις από τις 227.250. Σε επίπεδο παράτασης λήψης υφιστάμενων επιδομάτων, οι αιτήσεις ανήλθαν σε  1,873 εκατ. υποχωρώντας από τις 1,884 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

Οι επενδυτές αναμένουν να δουν αν το μετεκλογικό ράλι μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχει ακόμη περιθώρια να τρέξει, αφού οδήγησε τους βασικούς δείκτες της Wall σε νέα ρεκόρ. 

Η Courtney Garcia, αναλύτρια στην Payne Capital Management, "βλέπει" και άλλο περιθώριο ανόδου, δεδομένων των μετρητών που "κάθονται στην άκρη" από τους επενδυτές αναμένοντας περισσότερη βεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και την αγορά.

"Δεν νομίζω ότι το ράλι θα τελειώσει σύντομα, αλλά με τα νέα μετρητά που θα προστεθούν, νομίζω ότι κάποιοι τομείς έχουν ακόμα περιθώρια ευκαιριών", τόνισε η Garcia μιλώντας στο CNBC.

Οι επενδυτές αναμένουν τις προγραμματισμένες παρατηρήσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ σήμερα στο Ντάλας, ενώ αύριο αναμένονται τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Οκτωβρίου. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Wall: Το τελευταίο sell-off δεν θυμίζει ούτε 1998 ούτε 2015

Ο μήνας μπήκε δύσκολα για τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς την 1η Αυγούστου πολλοί από τους δείκτες της Wall είχαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Οκτώβριο του 2022. Η μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων την 1η Αυγούστου οδήγησε πτωτικά την ισοτιμία δολαρίου-γιέν. Όσοι είχαν δανειστεί στο ιαπωνικό νόμισμα αναγκάστηκαν να καλύψουν τις short θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου-γιέν και να πουλήσουν τα assets τους.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Πώς το "μεγάλο ψαλίδι" του Buffett στην Apple στοίχισε δισεκατομμύρια στους μετόχους

Το 50% της Apple που ξεφορτώθηκε η Berkshire Hathaway ήταν ένας από τους λόγους για την κατρακύλα της Wall τη Δευτέρα.

Αναλυτές για sell-off: "Πολύ νωρίς για αγορά μετοχών στη βουτιά"

Η αγορά αναγνωρίζει ένα τριπλό πρόβλημα στη Wall: "Είναι υπερ-τιμολογημένη, υπερ-επενδεδυμένη και υπερβολικά εφησυχασμένη".

Ο Nasdaq ετοιμάζεται για μεγάλη "βουτιά"

Τα καλά νέα σε αυτό το "πικρό τέλος" του κύκλου είναι ότι μπορεί να μεσολαβήσουν δύο εντυπωσιακές χρονιές.

Ο S&P 500 είναι ευάλωτος στη "βουτιά" - Τι δείχνουν τρία διαγράμματα

To momentum έχει διαρραγεί ενώ η Wall οδεύει προς το τέλος μιας πολύ σημαντικής εβδομάδας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.

Wall: Τα ρεκόρ απατούν

Αν προσαρμόσουμε την επίδοση του Nasdaq στον πληθωρισμό, ο δείκτης υπολείπεται 12% από το προηγούμενο υψηλό.

Wall: Σε ρυθμούς ρεκόρ συνέχισαν S&P 500 και Nasdaq

Ράλι 36% για την Dell. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι "Λύκοι της Wall Street" επιστρέφουν

Η ιστορία της Jin Medical είναι το όνειρο των χρηματιστών, που έχουν εκπαιδευτεί στη μέθοδο του Τζ. Μπέλφορτ.

Ο "χρησμός" του Ιανουαρίου για την επίδοση του S&P 500 στο έτος

Ένα παλιό ρητό της Wall λέει: "Κατά τον Ιανουάριο, και το έτος". Ας δούμε σε ποιον βαθμό αληθεύει.

JP Morgan: Ο S&P 500 δεν βρίσκει "καύσιμα" στα εταιρικά κέρδη για νέα ρεκόρ

Το ράλι έως τώρα είναι θέμα καλής ψυχολογίας των επενδυτών και όχι ουσιαστικής ανάπτυξης των εισηγμένων.