Του David Axe
Ο ρωσικός στρατός, ενθαρρυμένος από την κατάληψη της Αβντιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, φέρεται να έστειλε προηγμένα τανκ στο νότιο μέτωπο. Η προοπτική μιας νέας επίθεσης όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις εντόπισαν τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν άρματα μάχης τύπου T-72 και T-80, ένα όχημα μάχης BMP-3 και ένα όχημα μηχανικού BREM.
Πρωταγωνιστές αυτής της ουκρανικής νίκης δεν ήταν άλλοι από τους έμπειρους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι οποίοι οδήγησαν τα γεμάτα εκρηκτικά drones μέσα από τις ανοιχτές πόρτες των αποθηκών και κατέστρεψαν τα κρυμμένα τανκ.
Όπως ανέφερε το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Censor, η εικόνα "θύμιζε πεδίο βολής", με τις αποθήκες να τυλίγονται ολοσχερώς στις φλόγες. Ο τελικός απολογισμός κάνει λόγο για ρωσικές ζημιές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αφού εκτός από τα άρματα μάχης καταστράφηκαν και αρκετά φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ποιο το κόστος του χτυπήματος για τους Ουκρανούς; Μόλις 5.000 δολάρια, σύμφωνα με το Censor.
Η εν λόγω επιδρομή είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για την εξαιρετική ικανότητα που επέδειξαν οι Ουκρανοί χειριστές drones, αλλά και για την εμβέλεια του χτυπήματος. Πλέον ο ρωσικός στρατός θα χρειαστεί να επανεξετάσει τα δεδομένα όταν θελήσει να "κρύψει" ξανά τανκ σε αποθήκες, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ουκρανικών drones.
⚡️🇺🇦Ukrainian military personnel from the Presidential Brigade destroyed 🇷🇺Russian equipment in the hangar:
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) February 20, 2024
▪️ Two C60 installations based on ZIL
▪️ Two T72 tanks
▪️ BMP-3
▪️ Rare Terminator armored combat vehicle
▪️ Gazelle
▪️ Two Urals from BC pic.twitter.com/xvFoYKh2Tc
Παρόλο που τα FPV drones μπορούν να πετάξουν σε ακτίνα έως και δύο μιλίων, οι Ουκρανοί φαίνεται πως βρήκαν τρόπο να επεκτείνουν την εμβέλεια τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα χρησιμοποίησαν σε ευρύτερο σχηματισμό με κάποιο μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο λειτούργησε ως αναμεταδότης του σήματος. Κάπως έτσι, το "μικρό" drone των δύο μιλίων είναι ικανό να αποκτήσει εμβέλεια μεγαλύτερη των 10 μιλίων.
Το ερώτημα είναι άλλο: εφόσον οι Ουκρανοί κατάφεραν να εντοπίσουν ένα συγκρότημα αποθηκών γεμάτο τανκ 10 μίλια πίσω από τη γραμμή του μετώπου, γιατί δεν προχώρησαν σε κάποιο χτύπημα με βαρύτερο οπλισμό, ώστε να εξασφαλίσουν την επιτυχία του;
Η απάντηση είναι προφανής. Οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος προμηθευτής των βαρέων πυρομαχικών της Ουκρανίας. Από τη στιγμή που οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο αρνούνται να ψηφίσουν υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας, οι ουκρανικές δυνάμεις ξεμένουν από βαρύ οπλισμό.
Αντιθέτως, δεν ξεμένουν από drones. Χάρη σε ένα δίκτυο χιλιάδων μικρών εργαστηρίων, διασκορπισμένων σε όλη τη χώρα και χρηματοδοτούμενων από δωρεές, περίπου 50.000 FPV drones κατασκευάζονται κάθε μήνα. Όλο και πιο συχνά, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των 500 δολαρίων κάνουν τη δουλειά που θα έκανε το πυροβολικό, πιο γρήγορα και πιο καταστροφικά.
Υπό ένα άλλο πρίσμα πάντως, η επιδρομή στις αποθήκες μπορεί να χαρακτηριστεί και κακό μαντάτο για την Ουκρανία. Ναι, είναι ντροπιαστικό για τους Ρώσους το ότι έχασαν σημαντικό αριθμό αρμάτων από λίγα μικροσκοπικά drones.
Είναι όμως εξίσου άσχημο για τους Ουκρανούς το να μην έχουν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντί, για παράδειγμα, με ρουκέτες M30/31.