Η Σαουδική Αραβία άνοιξε... "χαραμάδα" στο αλκοόλ - Ποιες χώρες το απαγορεύουν με νόμο

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε... "χαραμάδα" στο αλκοόλ - Ποιες χώρες το απαγορεύουν με νόμο

Της Mary Whitfill Roeloffs

Το πρώτο κατάστημα πώλησης αλκοολόύχων ποτών το οποίο άνοιξε στη Σαουδική Αραβία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια καλωσόρισε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες προκειμένου εκείνοι να αγοράσουν αλκοόλ για πρώτη φορά την Τετάρτη, ένα βήμα απελευθέρωσης για την εξαιρετικά συντηρητική χώρα, η οποία είναι μια από τις λίγες σε όλο τον κόσμο με απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ για τους πολίτες της.

Τοποθετημένο στη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας Ριάντ, τα εγκαίνια του νέου καταστήματος αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να κάνει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πιο δημοφιλή προορισμό για επιχειρήσεις και τουρίστες, ανέφερε το πρακτορείο Associated Press. Το κατάστημα είναι ανοικτό μόνο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες που πρέπει να προσκομίσουν διπλωματική ταυτότητα για να ψωνίσουν αλκοολούχα ποτά, μεταξύ άλλων μπύρα και κρασί.

Το κατάστημα δεν είναι ανοικτό σε μη διπλωμάτες και δεν ακυρώνει τις απαγορεύσεις αλκοόλ που ισχύουν για τους πολίτες από τη δεκαετία του 1950.

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει την πώληση αλκοόλ στο έδαφός της: το Κουβέιτ έχει απαγορεύσει την πώληση και την αγορά όλων των ειδών αλκοολούχων ποτών εντός των συνόρων του από το 1965 - μια κίνηση που εκείνη την εποχή προκάλεσε το θάνατο ή τη νοσηλεία εκατοντάδων πολιτών, καθώς άρχισαν να καταναλώνουν αρώματα και οινόπνευμα για τρίψιμο, ανέφερε το περιοδικό Time - και οι νόμοι εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε ορισμένες χώρες, η κυβέρνηση απαγορεύει στους μουσουλμάνους να πίνουν αλκοόλ για θρησκευτικούς λόγους, ωστόσο οι συγκεκριμένοι νόμοι δεν ισχύουν για τους μη μουσουλμάνους: στο Πακιστάν, το Ομάν και το Κατάρ, το αλκοόλ σερβίρεται νόμιμα σε μη μουσουλμάνους που λαμβάνουν άδεια σε αδειοδοτημένα εστιατόρια και ξενοδοχεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα άτομα μπορούν επίσης να αγοράσουν αλκοόλ από καταστήματα αλκοολούχων ποτών.

Στη Σομαλία και το Μπρουνέι, η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο είναι παράνομη για οποιονδήποτε, αν και οι μη μουσουλμάνοι και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να πίνουν ιδιωτικά - η Σομαλία τριπλασίασε τον χρόνο των ποινών για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με το αλκοόλ το 2021.

Σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, το Μπαγκλαντές και το Ιράν, το αλκοόλ είναι αντίθετο με το νόμο, ωστόσο οι "υπόγειες" πωλήσεις, το διασυνοριακό λαθρεμπόριο και η οικιακή παραγωγή οινοπνεύματος φέρεται να είναι κοινός τόπος.

Το Σουδάν διατηρούσε πλήρη απαγόρευση στο αλκοόλ μέχρι το 2020, όταν χαλάρωσε τους νόμους του για να επιτρέψει στους μη μουσουλμάνους να πίνουν, αν και όχι με συντροφιά εκείνων που έχουν ισλαμική πίστη.

Τα εγκαίνια του καταστήματος οινοπνευματωδών την Τετάρτη είναι η πιο πρόσφατη κίνηση από τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό της εικόνας της χώρας, καθώς ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στοχεύει να αυξήσει τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα του, ως μέρος της πρωτοβουλίας αναμόρφωσης της οικονομίας υπό το γενικό τίτλο Vision 2030.

Ο ιδρυτής μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, βασιλιάς Αμπντουλαζίζ, εφάρμοσε την απαγόρευση του αλκοόλ στη χώρα το 1951, αφού ο γιος του πυροβόλησε μεθυσμένος και σκότωσε τον Βρετανό υπήκοο και αντιπρόξενο Cyril Ousman ενώ συμμετείχε σε ένα πάρτι. Ο πρίγκιπας Μισάρι καταδικάστηκε για φόνο και πέθανε το 2000. Στη Σαουδική Αραβία, όπως και στις περισσότερες άλλες χώρες που ρυθμίζουν νομοθετικά την κατανάλωση αλκοόλ, η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει θρησκευτικά στο Ισλάμ.

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων ανά τον κόσμο απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Περισσότερα από Forbes

Μεγαλώνει το προβάδισμα Χάρις έναντι Τράμπ - Κερδίζει 6 από τις 7 κρίσιμες πολιτείες - Ισοπαλία στην 7η

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 51% έναντι 45% στη δημοσκόπηση της Morning Consult.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φέρνει εκλογικά σοκ

Η Ευρώπη κλυδωνίζεται τους τελευταίους μήνες από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών μαχών.

Γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία θα "ταρακουνήσουν" τη Δύση

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου και η χώρα είναι σε αναβρασμό. Στις επόμενες εβδομάδες οι ταραχές θα είναι διαρκείς, ενώ αναμένεται καταστολή της ελευθερίας του λόγου και λήψη κατασταλτικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία. Υπήρξε εποχή που η Δύση έδινε μεγάλη προσοχή στις εξελίξεις στη χώρα. Γιατί όμως οι εσωτερικές υποθέσεις ενός μικρού απομονωμένου κράτους έχουν σημασία για τον κόσμο;

Πώς η Βόρεια Καρολίνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Από το 1980 μόνο ένας Δημοκρατικός υποψήφιος έχει καταφέρει να επικρατήσει στην πολιτεία των 16 εκλεκτόρων.

"Φρένο" από τη Μογγολία στο σχέδιο Πούτιν για δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα

Η Ουλάν Μπατόρ παγώνει τη χρηματοδότηση του Power of Siberia-2 για την επόμενη 4ετία.

F-35: Τουρκικά παζάρια με "ξαναζεσταμένη πρόταση" για τους S-400

Η Τουρκία ευελπιστεί να πείσει τις ΗΠΑ να άρουν το μπλόκο για τα F-35.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η Χάρις συγκέντρωσε $540 εκατ. δολάρια μετά την απόσυρση Μπάιντεν - Τα "στρατόπεδα" των δισεκατομμυριούχων δωρητών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών "έσβησε" το οικονομικό πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Τραμπ.