Το μέλλον του αμερικανικού LNG: Καύσιμο-γέφυρα για το κλίμα και εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

Το μέλλον του αμερικανικού LNG: Καύσιμο-γέφυρα για το κλίμα και εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

Του Ariel Cohen

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι ένα καύσιμο-γέφυρα που θα βοηθήσει τον κόσμο να φτάσει στην απεξάρτηση από τον άνθρακα ως μια πηγή ενέργειας που είναι πολύ πιο καθαρή από τους υδρογονάνθρακες, όπως το ντίζελ και ο άνθρακας.

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, εξακολουθεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της υποδομής που χρησιμοποιείται από άλλα ορυκτά καύσιμα.

Τελευταία έχει αναλάβει έναν άλλο ρόλο: στην Ευρώπη, το LNG προστατεύει την ήπειρο από ένα ολικό μπλακ άουτ, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται αν θα κλείσει τη στρόφιγγα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα χρυσωρυχείο που μπορεί ενδεχομένως να μετατρέψει τη χώρα σε μια μελλοντική ενεργειακή υπερδύναμη.

Η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ αυξήθηκε ραγδαία από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 κατά 11,2 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα, δηλαδή περίπου το 12% της παραγωγής, για να καλύψει την ανεκπλήρωτη ευρωπαϊκή ζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κατάρρευση της Ostpolitik σε ολόκληρη την ΕΕ και η αναξιοπιστία της Ρωσίας ως μελλοντικού προμηθευτή άνοιξαν νέες προοπτικές για το αμερικανικό LNG, παρά την υψηλότερη τιμή από το διοχετευόμενο αέριο. Το αμερικανικό LNG έρχεται να προστεθεί στο φυσικό αέριο από την Αυστραλία, το Ομάν, το Κατάρ και άλλες αγορές για να καλύψει την ενεργειακή δίψα της Ευρώπης και του κόσμου.

forbes lng

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τώρα την υψηλότερη εξαγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και η ικανότητα αυτή πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 40% έως το 2025 με το άνοιγμα της εγκατάστασης Plaquemines στη Λουιζιάνα και των έργων Golden Pass και Corpus Christi στο Τέξας.

Η Αμερική φαίνεται ότι θα παραμείνει ο ηγέτης στην παγκόσμια παραγωγή και εξαγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί καλό νέο για τους εγχώριους παραγωγούς, το περιβάλλον και τους ξένους συμμάχους.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένουν κέρδη ρεκόρ. Οι εξαγωγές αμερικανικού LNG αυξήθηκαν κατά 12% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, με όλα τα σημάδια να δείχνουν προς νέα αύξηση. Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός γίγαντας Engie, μαζί με εταιρείες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, έχουν υπογράψει συμβάσεις με παραγωγούς κατά μήκος της ακτής του Κόλπου.

Μεταξύ των παραγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου που υπέγραψαν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων των Cheniere Energy, Sempra και Energy Transfer, επικρατεί αισιοδοξία, καθώς πολλοί από αυτούς αναμένουν θετικές προοπτικές και την υπόσχεση επέκτασης των εν εξελίξει έργων.

forbes lng

Αυτή αυξημένη προσφορά LNG οδήγησε αναπόφευκτα σε περαιτέρω διεθνή ανταγωνισμό και στον κίνδυνο υπερεπενδύσεων και υπερπροσφοράς. Η Αλγερία, η Νιγηρία και το Κατάρ είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικότερους παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση και την κατάσταση της αγοράς.

Ωστόσο, οι προσδοκίες της αμερικανικής παραγωγής ενδέχεται να έχουν ήδη περιοριστεί, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης πλησιάζουν όριο χωρητικότητά τους. Το φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για το κλίμα θα έβλεπε επίσης τη μείωση της κατανάλωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το 2030 για να "αγκαλιάσει" τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης δεν είναι το μόνο εμπόδιο στη μελλοντική πορεία της αμερικανικής παραγωγής LNG: οι διακοπές στις εγκαταστάσεις συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή, όπως και τα ζητήματα διαμετακόμισης. Οι ολοένα και σοβαρότεροι τυφώνες εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την εξαγωγική ικανότητα. Οι παραγωγοί LNG πρέπει επίσης να ξεπεράσουν το δίλημμα της αστάθειας των τιμών, με τις πρόσφατες οικονομικές και υλικοτεχνικές δυσκολίες να δημιουργούν συρρίκνωση της ζήτησης για LNG σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι ασιατικές αγορές από την άλλη πλευρά έπρεπε να πληρώσουν την υψηλότερη τιμή του LNG λόγω της αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη. Δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία χρειάζονται την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου εξίσου με την Ευρώπη.

Ο βραχύβιος de facto κινεζικός αποκλεισμός των λιμανιών LNG της Ταϊβάν μέσω "στρατιωτικών ασκήσεων" αποδεικνύει ότι το Πεκίνο είναι εξίσου πιθανό να ακολουθήσει τις ίδιες τακτικές εκβιασμού με τη Μόσχα και να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές ενεργειακές, αμυντικές και εξωτερικές πολιτικές που θα δίνουν προτεραιότητα στους δημοκρατικούς συμμάχους σε αυτό που διαμορφώνεται ως ένας διμέτωπος πόλεμος φυσικού αερίου.

Για να αποτρέψει αυτόν τον πιθανό εκβιασμό και να διατηρήσει τις παραδόσεις, η Αμερική πρέπει να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη ναυτική της κυριαρχία και να επενδύσει στη φθηνότερες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι βελτιώσεις στη ναυτιλιακή τεχνολογία καθιστούν ήδη ταχύτερη και πιο προσιτή τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα αυξήσουν την εξαγωγική ικανότητα και θα μειώσουν το συνολικό κόστος, καθιστώντας το LNG πιο ελκυστικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αύξηση των κανονισμών για τις εκπομπές CO2 θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση για καύσιμα-γέφυρες, όπως το LNG, σε βάρος του πετρελαίου και του άνθρακα.

Όσο περισσότερο φυσικό αέριο μπορεί να στείλει η Αμερική στους συμμάχους της στην Ασία και την Ευρώπη, τόσο περισσότερο στρατηγικό χώρο θα απολαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και την Κίνα. Το LNG θα διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία του LNG και να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα όπως η ευκολότερη αδειοδότηση, η διευκόλυνση της αποθήκευσης φυσικού αερίου μεγάλου όγκου και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τους παραγωγούς LNG.

Κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταβούν σε μια πιο καθαρή και αποδοτική πηγή ενέργειας, θα βοηθήσει τους Αμερικανούς παραγωγούς και θα στερήσει από τους αυταρχικούς ηγέτες τη μόχλευση που έχουν πάνω στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Έρικ Κουρίλα: Ο στρατηγός πίσω από το χτύπημα Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Το "γεράκι" που πίεσε για πιο επιθετική αντίδραση κατά της Τεχεράνης, με προϋπηρεσία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Το σχέδιο πίσω από την καταστολή Τραμπ στο Λος Άντζελες - Τι θέλει ο "τσάρος" του μεταναστευτικού

Τι γνωρίζουμε για τον αρχιτέκτονα των πιο ακραίων μεταναστευτικών πολιτικών του Τραμπ.

Ο "ρητορικός πόλεμος" Τραμπ - Μόσχας μπορεί να πυροδοτήσει μια σύγκρουση

Τα λόγια έχουν μεγαλύτερη σημασία απ' ό,τι νομίζει ο Τραμπ.

Οι ΗΠΑ έχασαν το Aaa και της Moody's – τι ακολουθεί;

Το ερώτημα των 10 τρισ. δολαρίων: Τι θα γίνει στην αγορά ομολόγων το 2025;

Το χάος του Τραμπ "φρενάρει" την αμερικανική οικονομία

Καταναλωτές και επιχειρήσεις αλλάζουν τις "συνήθειές" τους.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody's μπορεί να φαίνεται ασήμαντη αλλά δεν είναι

Το πραγματικό ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα αντιμετωπίζει τους προϋπολογισμούς και τα χρέη της.

Γιατί το Κατάρ δωρίζει το "ιπτάμενο παλάτι" του στον Τραμπ

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ βρήκε τον τέλειο παραλήπτη για το αεροσκάφος που επί της ουσίας θέλει να ξεφορτωθεί.

Κίνα, ΗΠΑ και Ινδία διεκδικούν την ενέργεια του Αραβικού Κόλπου

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί μήπως το Πεκίνο αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στον Κόλπο μέσω ενεργειακού.

Τελείωσε ο "εμπορικός πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας;

Οι αγορές αναζητούν σήματα κατά πόσον αυτή η "εμπορική ανακωχή" σημαίνει την αρχή για μια "εμπορική ειρήνη".

Ποια αμερικανικά προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΕΕ αν ναυαγήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με Τραμπ

Από το πετρέλαιο μέχρι τα αυτοκίνητα και τη σόγια, μια σειρά αγαθών μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νέους δασμούς.

Ο πραγματικός "τεχνολογικός πόλεμος" ΗΠΑ - Κίνας γίνεται για την ελευθερία του Διαδικτύου

Το Πεκίνο ξαναγράφει τους παγκόσμιους κανόνες τεχνολογίας - Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι ΗΠΑ.

Εν μέσω "τυφώνα" Τραμπ, οι Αμερικανοί επιστήμονες αρχίζουν να ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μαζικές περικοπές στους επιστημονικούς οργανισμούς.