Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

Για πρώτη φορά δύο Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι από τον χώρο του φαρμάκου

Του Giacomo Tognini

Πέρυσι, το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι εκτίναξε τις αγορές κατοικίδιων ζώων και κατ’ επέκταση τις πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών που εμπορεύονται σκυλοτροφές και παιχνίδια για ζώα. Η πανδημία ανακίνησε το ενδιαφέρον για τις ασθένειες που μεταδίδονται από το ζωικό βασίλειο και ανέδειξε το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών έναντι των μολυσμένων τροφών, ενισχύοντας τον τομέα υγείας των ζώων, μια αγορά αξίας 20 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.

"Αφού εξοικειωθήκαμε με τις ζωικές ασθένειες, δημιουργήθηκε και η τάση για μακροπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής εμβολίων για ζώα", επισημαίνει ο αναλυτής της Citigroup, Navann Ty.

Από τους κερδισμένους αυτής της εξέλιξης είναι η Huvepharma, που εδρεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη –παγκοσμίως– εταιρεία στον τομέα της υγείας των ζώων, με τις δραστηριότητές της να εκτείνονται από ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στο Λίνκολν της Νεμπράσκα έως ένα εργοστάσιο φαρμακευτικών προϊόντων στη βορειοδυτική Ιταλία. Σημαντικός παραγωγός κτηνιατρικών φαρμάκων και εμβολίων, καθώς και συμπληρωμάτων για ζωοτροφές, η Huvepharma κατέγραψε έσοδα ύψους 658 εκατ. δολαρίων το 2020, αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με το 2018. Το γεγονός αυτό συνέβαλε ώστε οι ιδιοκτήτες της –οι αδελφοί Kiril και Georgi Domuschiev– να γίνουν οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι της Βουλγαρίας. Ο Kiril ανακηρύχθηκε και επίτιμος πολίτης της Νεμπράσκα το 2019 για τις επενδύσεις της Huvepharma στην εν λόγω αμερικανική πολιτεία.

Huvepharma
Facebook

Από ένα… αλλόκοτο κτίριο γραφείων στη βουλγαρική πρωτεύουσα, οι αδελφοί Domuschiev κατάφεραν να χτίσουν την αυτοκρατορία τους –αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων– συμμετέχοντας στην ιδιωτικοποίηση πρώην κρατικών επιχειρήσεων και επεκτείνοντάς τες. Βάζοντας μπρος με την πτώση του κομμουνισμού στη δεκαετία του ’90 και πατώντας γκάζι τη δεκαετία του 2000, όταν η Βουλγαρία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δύο αδέλφια ανέπτυξαν μια σειρά από επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Huvepharma, δημιουργώντας μια περιουσία που αποτιμάται σε 4,2 δισ. δολάρια και έχει "κλαδιά” στο real estate αλλά και στο ποδόσφαιρο.

Για τον 52χρονο Kiril Domuschiev, η "αναζωογόνηση” κρατικών περιουσιακών στοιχείων που υπολειτουργούν είναι πιο σίγουρη επένδυση από ό,τι οι μετοχές: "Δεν είμαστε άνθρωποι που συσσωρεύουν κεφάλαια σε μια τράπεζα ή αγοράζουν μετοχές στο χρηματιστήριο. Για μένα, αυτό είναι τζόγος", λέει από το γραφείο του στη Σόφια μέσω Zoom. "Προτιμάμε να επενδύουμε στα έργα μας, εκεί όπου μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων".

Σύμφωνα με το Forbes, ο Kiril και ο μικρότερος αδελφός του, Georgi, 49 ετών, διαθέτουν έκαστος περιουσία ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, που αποτελείται από ίσα μερίδια στην εταιρεία τους Advance Properties, καθώς και μετρητά από παλαιότερες πωλήσεις και μερίσματα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Advance –μετά τη Huvepharma, η οποία αποτελεί το 77% της περιουσίας των αδελφών Domuschiev– είναι το 70% της ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς χύδην φορτίων Navibulgar. Οι τιμές εμπορευμάτων (όπως ο χάλυβας και ο άνθρακας) έχουν αυξηθεί, καθώς τα ναυτιλιακά προβλήματα συσσωρεύονται σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα έσοδα των εταιρειών που διακινούν εμπορεύματα χύδην. Οι πωλήσεις της Navibulgar αναμένεται να αυξηθούν κατά 78% το τρέχον έτος στα 281 εκατ. δολάρια. "Οι τιμές έχουν ανέβει σε υψηλά 12 ετών. Ο κλάδος βρίσκεται σε εξαιρετική θέση αυτήν τη στιγμή", σημειώνει ο Randy Giveans, αναλυτής της Jefferies.

Navibulgar
Facebook

Ελάχιστα γνωστοί παγκοσμίως, οι αδελφοί Domuschiev είναι πασίγνωστοι στη χώρα τους των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων, αφού είναι ιδιοκτήτες της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας: της Λουντογκόρετς Ραζγκράντ. Επιπλέον, η λειτουργία του λιμένα του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα έχει παραχωρηθεί για περίοδο 44 ετών στην Advance Properties, ενώ η εταιρεία κατέχει ακίνητα έκτασης 250.000 τετραγωνικών μέτρων σε όλη τη Βουλγαρία. Η Advance ήταν ιδιοκτήτρια και της βουλγαρικής Nova TV, του μεγαλύτερου δικτύου ΜΜΕ στη χώρα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 όταν και προχώρησε στην πώλησή της έναντι 340 εκατ. δολαρίων. 

Διαθέτοντας ρευστό από την πώληση της Nova και επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τη "φρενίτιδα” των δημόσιων εγγραφών, οι αδελφοί Domuschiev σχεδίαζαν να εισαχθεί η Huvepharma στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ τον Ιούνιο, ευελπιστώντας πως θα συγκέντρωναν τουλάχιστον 340 εκατ. δολάρια σε μια αποτίμηση τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων. Την τελευταία στιγμή, όμως, έκαναν πίσω και η εταιρεία παρέμεινε ιδιωτική. "Το discount για μια επιτυχημένη δημόσια εγγραφή ήταν υπερβολικά υψηλό, δεν υπήρχε λόγος για αυτή την κίνηση", αναφέρει ο Kiril.

Οι Domuschiev υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ανάγκη τις χρηματιστηριακές αγορές – προς το παρόν, τουλάχιστον. "Ανέκαθεν η φιλοσοφία μας ήταν να επενδύουμε εκ νέου τα κέρδη μας", προσθέτει ο Kiril.

Τα πρώτα βήματα, η "χρυσή” ευκαιρία και τα πρωταθλήματα

Γεννημένοι στη κομμουνιστική Σόφια στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι αδελφοί Domuschiev φοίτησαν σε ξενόγλωσσα σχολεία –ο Kiril έμαθε ισπανικά και ο Georgi γαλλικά–, ενώ οι γονείς τους ανήκαν σε αυτό που λέμε "ανώτερη μεσαία τάξη”. Ο πατέρας τους διετέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού στη Σόφια και η μητέρα τους ήταν οικονομική διευθύντρια σε μια εταιρεία ενέργειας.

Το 1990, ο Kiril Domuschiev ήταν 21χρονος φοιτητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Μόλις είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας κατέρρευσε και άρχισε η "χαοτική” μετάβαση της χώρας προς την ελεύθερη αγορά. O Kiril "επιστράτευσε” τον αδελφό του και μαζί άρχισαν να πωλούν ρούχα και παπούτσια βουλγαρικής παραγωγής. (Έκανε 12 χρόνια για να πάρει το πτυχίο του στη Βιομηχανική Διοίκηση και να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στο Μάρκετινγκ, ενώ συγχρόνως ήταν επικεφαλής της εταιρείας. "Αποφάσισα να ολοκληρώσω τις σπουδές, γιατί ήταν σημαντικό για τους γονείς μου", λέει χαμογελώντας).

Μέχρι το 1996, η εταιρεία είχε 2.000 εργαζομένους σε μονάδες στην Ιταλία και στη Βουλγαρία. Δεν ήταν εύκολη εποχή για να διευθύνεις μια επιχείρηση. Η Βουλγαρία είχε βυθιστεί σε μια ταυτόχρονη τραπεζική και νομισματική κρίση που οδήγησε σε υπερπληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε σχεδόν στο 600% το 1997. "Χάσαμε μεγάλο μέρος του κεφαλαίου μας το 1996", θυμάται ο Kiril. "Δεν υπήρχαν τράπεζες για να μας χρηματοδοτήσουν. Ήμασταν νέοι και ήταν δύσκολα τα πράγματα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος που είχαν μετρητά και δανειζόμασταν χρήματα με μηνιαίο επιτόκιο 10%-15%".

Την ίδια χρονιά, η βουλγαρική κυβέρνηση άρχισε να βγάζει σε πλειστηριασμό κρατικές εταιρείες και οι αδελφοί Domuschiev διαισθάνθηκαν ότι εκεί υπήρχε μια χρυσή ευκαιρία. Έτσι, αποφάσισαν να πουλήσουν την εταιρεία υποδημάτων και με τα χρήματα που συγκέντρωσαν –συμπράττοντας με επενδυτές, η ταυτότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή– δημιούργησαν ένα επενδυτικό fund –ονόματι Napredak– το οποίο απέκτησε περίπου 15 εταιρείες που είχαν ιδιωτικοποιηθεί πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής περονοφόρων οχημάτων Balkan. (Παρόλο που δεν κατείχαν πάνω από το 35% καμιάς από τις εταιρείες που ανήκαν στο Napredak, τα δύο αδέλφια διατήρησαν τον οικογενειακό χαρακτήρα του fund: τοποθέτησαν, μάλιστα, τη μητέρα τους, Margarita, επικεφαλής στην Balkan όπου και εξακολουθεί να έχει ενεργό ρόλο μέχρι σήμερα, στα 76 της χρόνια).

"Μαζί με τους άλλους ιδρυτές του fund, βρήκαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε την επιχειρηματική μας εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα σε κρατικά εργοστάσια, τα οποία είχαν υποστεί κακοδιαχείριση", παρατηρεί ο Domuschiev, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οι κρατικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία δεν διοικούνται σωστά.

Τα δύο αδέλφια άρχισαν να επενδύουν χωρίς τους άλλους ιδρυτές του Napredak το 2000, όταν και ίδρυσαν την Advance Properties.

Την ίδια χρονιά εξαγόρασαν το 54% της εν μέρει κρατικής Biovet –που δραστηριοποιούνταν στον τομέα υγείας των ζώων– έναντι 10,6 εκατ. δολαρίων, σε μια εποχή που η εταιρεία είχε ετήσια έσοδα της τάξης των 20 εκατ. δολαρίων περίπου. Οι Domuschiev αγόρασαν νέα εργοστάσια, μετονόμασαν την εταιρεία σε Huvepharma το 2005 και στη συνέχεια απέκτησαν το υπόλοιπο 46% με αντίτιμο κοντά στα 9 εκατ. δολάρια. Σήμερα, η Huvepharma διαθέτει 11 εργοστάσια σε τέσσερις χώρες – τα πέντε στις ΗΠΑ: σε Αρκάνσας, Κολοράντο, Μιζούρι, Νεμπράσκα και Βόρεια Καρολίνα.

Παράλληλα με τη Huvepharma, οι Domuschiev θέλησαν να διαφοροποιηθούν επενδύοντας στη ναυτιλιακή βιομηχανία: άλλον έναν πρώην κρατικό τομέα στη Βουλγαρία. Το 2008, εξαγόρασαν το 21% της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας Navibulgar, που ιδρύθηκε το 1892, έναντι 104 εκατ. δολαρίων, ως μέρος μιας ευρύτερης κοινοπραξίας υπό γερμανική ηγεσία που αγόρασε το 70% των μετοχών έναντι περίπου 350 εκατ. δολαρίων.

Η χρονική στιγμή που επένδυσαν στη Navibulgar –στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης– δεν ήταν ιδανική. "Έναν μήνα αφότου αγοράσαμε τη Navibulgar, η ναυτιλιακή βιομηχανία κατέρρευσε", σημειώνει ο Kiril. Τα αδέλφια εξαγόρασαν στη συνέχεια τα μερίδια των συνεταίρων τους –για άγνωστο χρηματικό ποσό– και επένδυσαν εκατομμύρια σε νέα πλοία που μπορούσαν να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Μεγάλων Λιμνών στη Βόρεια Αμερική και των διωρύγων του Παναμά και του Σουέζ. Το 2012 και το 2013, οι αδελφοί Domuschiev διεύρυναν τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες αποκτώντας τη μακροχρόνια μίσθωση δύο τερματικών σταθμών στο λιμάνι του Μπουργκάς στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, επενδύοντας 170 εκατ. δολάρια σε εργασίες εκσυγχρονισμού, και στη συνέχεια επέκτειναν χρονικά τη συμφωνία αξιοποίησης του λιμένα έως το 2065. Σήμερα εκτιμούν ότι η Navibulgar θα συνεισφέρει το 30% με 35% των συνολικών εσόδων της Advance Properties για το 2021. "Μετά από πολλά "πέτρινα" χρόνια, η εταιρεία πραγματικά ανθεί", παρατηρεί ο Kiril.

Η επένδυση των δύο αδελφών στη "στρογγυλή θεά” χρονολογείται από το 2010, όταν και απέκτησαν έναντι 60.000 δολαρίων τη Λουντογκόρετς που "φυτοζωούσε” στην κατώτερη επαγγελματική κατηγορία του βουλγαρικού ποδοσφαίρου και είχε την έδρα της στην πόλη Ραζγκράντ όπου λειτουργούσε ένα μεγάλο εργοστάσιο της Huvepharma. Την επόμενη χρονιά, οι Domuschiev διπλασίασαν την επένδυσή τους και έχτισαν ένα νέο γήπεδο για τη Λούντογκορετς. Η πρώην ερασιτεχνική ομάδα, κερδίζοντας δύο διαδοχικές ανόδους, βρέθηκε το 2011 στην Α΄ εθνική κατηγορία της χώρας και έκτοτε κατέκτησε 10 σερί πρωταθλήματα. 

Η Λουντογκόρετς πρόσφερε στον Kiril Domuschiev ένα από τα πιο… περίεργα υπάρχοντά του: έναν φαλακρό αετό που ονομάστηκε Fortuna, από τη ρωμαϊκή θεά της τύχης. Το 2014, η Λουντογκόρετς αντιμετώπισε την ιταλική Λάτσιο στη νοκ-άουτ φάση του Europa League. Έμβλημα και των δύο ομάδων είναι ο αετός. Μάλιστα, ο Olympia –ο αετός της Λάτσιο– συχνά πετάει πάνω από το Ολίμπικο πριν από τους εντός έδρας αγώνες των "Λατσιάλι” στη Ρώμη. Ο ιδιοκτήτης της Λάτσιο, ο Claudio Lotito, ήταν τόσο σίγουρος για την πρόκριση της ομάδας του που έβαλε στοίχημα με τον Kiril ότι εάν η Λουντογκόρετς απέκλειε την ομάδα του, θα του έκανε δώρο έναν αετό – έτσι κι έγινε. "Αφού αποκλείσαμε τη Λάτσιο, πήρα ένα δώρο από τον Lotito", λέει. "Έτσι, ο αετός μας τώρα είναι από τη Λάτσιο".

Λουντογκόρετς
123RF
©cylonphoto/123RF.COM

Το πέρασμα από τη Nova και τα "στενά" σύνορα της Βουλγαρίας

Ως ιδιοκτήτες της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής ομάδας στη Βουλγαρία και, για μικρό χρονικό διάστημα, του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της χώρας, οι αδελφοί Domuschiev δυσκολεύτηκαν να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε μια χώρα που εξακολουθεί να μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς. Ο Kiril Domuschiev ηγείται του εμπορικού επιμελητηρίου της Βουλγαρίας, της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, και συνδιευθύνει με τη σύζυγό του ένα ίδρυμα που δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης. Τον Μάρτιο του 2020, φέρεται να παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα του κράτους για την πανδημία, αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και εισήχθη σε ιδιωτική κλινική που δεν είχε οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό. (Σε ανάρτησή του στο Facebook, είχε δηλώσει ότι τέθηκε σε αυτο-απομόνωση και ακολούθησε όλα τα μέτρα προστασίας).

Όσον αφορά τη Nova Group, ήταν μακράν η πιο αμφιλεγόμενη επένδυση των Domuschiev. Εξαγόρασαν την εταιρεία έναντι περίπου 210 εκατ. δολαρίων το 2019, με το 35% του αντιτίμου σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό μέσω τραπεζικού δανεισμού. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Βουλγαρίας, η οποία στο παρελθόν είχε μπλοκάρει προσφορά του Ομίλου PPF που ανήκε στον εκλιπόντα Τσέχο δισεκατομμυριούχο Petr Kellner (απεβίωσε τον Μάρτιο του 2021), με την αιτιολογία ότι θα έδινε στη Nova τα κεφάλαια για να αυξήσει το μερίδιο της στην "πίτα της αγοράς” και να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Η εξέλιξη αυτή τροφοδότησε τις φήμες ότι οι Domuschiev είχαν στενούς δεσμούς με τον επί μακρόν πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Boyko Borisov, ο οποίος ήδη εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε ένα μαζικό κύμα διαμαρτυριών που τελικά τον εξανάγκασε σε παραίτηση από τον πρωθυπουργικό θώκο φέτος. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Πολυφωνία και την Ελευθερία των ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο του 2021 οι αδελφοί Domuschiev απέλυσαν περισσότερους από 60 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στο ειδησεογραφικό κανάλι της Nova –δήθεν λόγω περικοπών στο budget– για να τους αντικαταστήσουν με… πιο φιλοκυβερνητικούς συναδέλφους τους από το Kanal 3, έναν τηλεοπτικό σταθμό που απέκτησαν τον Οκτώβριο του 2020 έναντι μη διευκρινισμένου ποσού από τον φιλοκυβερνητικό ολιγάρχη και πρώην βουλευτή Delyan Peevski. (Τον περασμένο Ιούνιο, το αμερικανικό State Department επέβαλε κυρώσεις στον Peevski για "εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς”).

"Μερικοί παραγωγοί και παρουσιαστές παραιτούνταν από μόνοι τους, απογοητευμένοι από το νέο περιβάλλον. Ορισμένοι θιασώτες της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ρεπόρτερ με πιο κριτικό προσανατολισμό απολύθηκαν", λέει ο Orlin Spassov, καθηγητής του Τμήματος ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και ένας από τους συντάκτες της ευρωπαϊκής έκθεσης. Η συνάδελφός του, καθηγήτρια Νομικής Nelly Ognyanova, προσθέτει: "Οι επιχειρήσεις των αδελφών Domuschiev ευημερούσαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Borisov. Η Nova αρνήθηκε κάθε μορφή λογοκρισίας... αλλά κάποιες "ενοχλητικές" φωνές απολύθηκαν και η Nova απέκτησε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης".

Εκπρόσωπος του Kiril Domuschiev αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς λέγοντας στο Forbes: "Πρόκειται για συκοφαντίες επιχειρηματιών που βρίσκονται πίσω από ανταγωνιστικά ΜΜΕ στη Βουλγαρία και τις οποίες διαδίδουν τα ίδια τα μέσα".

Τον Ιανουάριο του 2021, οι Domuschiev συμφώνησαν με την ολλανδική United Group για την πώληση της Nova έναντι 340 εκατ. δολαρίων. Ο Kiril παραδέχεται ότι η κίνηση αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική ένταση που δημιουργούσε το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς: "Άρχισαν να γκρινιάζουν όλοι. Πίστευαν ότι η Nova ευνοούσε κάποιον. Μας άρεσε πολύ ο Όμιλος –ήμασταν το Νο1 στις ειδήσεις–, αλλά ανέκυπταν ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πώλησή του".

Σε μια συνηθισμένη συμφωνία, οι αδελφοί Domuschiev επενδύουν σε μετρητά το 30% με 50% του κεφαλαίου και χρηματοδοτούν το υπόλοιπο μέσω τραπεζικών δανείων, βασιζόμενοι στις σχέσεις τους με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Citibank, η BNP Paribas και η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας, καθώς και με εγχώρια ιδρύματα, όπως η κρατική Bulgarian Development Bank. Όταν πωλούν ένα περιουσιακό στοιχείο, δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν μια εταιρεία συμμετοχών σε κάποιον μακρινό φορολογικό "παράδεισο”. Η Βουλγαρία φορολογεί τα κεφαλαιακά κέρδη με σχετικά χαμηλό συντελεστή (10%) και τα μερίσματα μόλις με 5%, σε σύγκριση με τον ανώτατο συντελεστή κεφαλαιακών κερδών 23,8% στις ΗΠΑ και τον μέσο συντελεστή 19,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Forbes εκτιμά ότι οι Domuschiev έχουν κερδίσει τουλάχιστον 110 εκατ. δολάρια (μετά από φόρους) σε μερίσματα και έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από το 2018.

Τα σύνορα της Βουλγαρίας έχουν γίνει πολύ "στενά” για τις φιλοδοξίες των αδελφών Domuschiev. Τα πλοία της Navibulgar πλέουν στους ωκεανούς από την Ινδονησία έως το Ισραήλ. Η Huvepharma παράγει ζωοτροφές και θεραπευτικά προϊόντα στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και στο Σεντ Ετιέν της Γαλλίας. O Kiril εκτιμά ότι τα έσοδα της Advance Properties θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, και θα ισούνται με το 2% του βουλγαρικού ΑΕΠ – το οποίο ανήλθε σε 68 δισ. δολάρια πέρυσι.

"Είμαστε πολύ σίγουροι για τις κινήσεις μας", καταλήγει. "Ό,τι έχουμε "αγγίξει" από το 2000 και μετά, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα".

Διαβάστε ακόμη:

* Η United Group ολοκλήρωσε την εξαγορά της βουλγαρικής Nova Broadcasting Group

Περισσότερα από Forbes

Τα 27 χρυσά χαρτοφυλάκια της ελληνικής ναυτιλίας στη Wall Street

Ράλι στις µετοχές των εισηγµένων στο Αµερικανικό Χρηµατιστήριο καταγράφεται και το 2024, έπειτα από µια ιδιαίτερα θετική χρονιά.