Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μερίδιο άνω του 30% στις χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ θέλει να διατηρήσει η Εθνική Τράπεζα τα επόμενα χρόνια, φιλοδοξώντας να παίξει σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στον κλάδο. Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός, καθώς μόνον για τις ΑΠΕ θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις ύψους 15 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το 2030. Από αυτά τα κεφάλαια, περίπου το 50% θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό.
Η Εθνική Τράπεζα, τόνισε ο κ. Καραμούζης, έχει στόχο να συνεχίσει να διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο με ποσοστό πάνω από 30% στην αγορά της ενέργειας, μερίδιο που ήδη έχει στις χρηματοδοτήσεις πράσινων ενεργειακών έργων τα προηγούμενα χρόνια. Η τράπεζα διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων ΑΠΕ ύψους 3 δισ. ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 που ήταν χρονιά ρεκόρ έφτασε σε χορηγήσεις για έργα ΑΠΕ το 1 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα καλύπτει όλο το φάσμα των παραδοσιακών έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες και άλλα μικρά έργα, μέχρι πολύ σύνθετα μεγάλα πάρκα όπως για παράδειγμα τα 3 έργα από τα οποία θα αγοράζει ενέργεια η Αmazon. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά από τα έργα που εντάσσει η Εθνική στο ΤΑΑ αφορούν ΑΠΕ, ενώ από το 1 δισ. ευρώ των συμφωνιών της ΕΙΒ στο πλαίσιο του προγράμματος Green Investments στην Ελλάδα, η Εθνική έχει απορροφήσει το 80%. Η σημαντική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ συνδυάστηκε και με την πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων από ελληνική τράπεζα. Πλέον η τράπεζα έχει ~1,2 δισ. ευρώ μέσω 2 εκδόσεων, με τη 2η η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά ο κ. Καραμούζης, η συνολική έκθεση της τράπεζας στον ενεργειακό τομέα φτάνει τα 6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δισ. αφορούν σε χρηματοδοτήσεις ενώ ακόμη 1,5 δισ. σε εγγυητικές. Ταυτόχρονα η ΕΤΕ συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους ομίλους του κλάδου όπως ενδεικτικά ΔΕΗ, METLEN, MOTOR OIL, HELLENIQ ENERGY, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Εκτός των ΑΠΕ, η τράπεζα χρηματοδοτεί ενεργειακά έργα διασυνδέσεων και μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων, καθώς και έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Μάλιστα, η τράπεζα προ ημερών υπέγραψε δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του πρώτου έργου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για έργο που κατασκευάζεται από Αιγυπτιακή εταιρεία παραγωγής καλωδίων, το οποίο είχε προκριθεί στο σχετικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε από την ΡΑΑΕΥ.
Επίσης, η ΕΤΕ είχε χρηματοδοτήσει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU αλλά και τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου CCGT στην Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα, η τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει διασυνοριακές και εγχώριες διασυνδέσεις καλωδίων, όπως το East Med Corridor που συνδέει ψηφιακά τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη, την πρώτη συναλλαγή στην Ελλάδα με τη μορφή του Islamic Finance, την οποία συντόνισε και υλοποίησε η Εθνική Τράπεζα.
Σταθερή τιμή ρεύματος
Μέσα στο 2024 η ΕΤΕ λανσάρισε στην αγορά ενέργειας ένα προϊόν που απευθύνεται σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, το Energy Baseload Swap (EBS). Το εν λόγω προϊόν δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό τους κόστος (στην περίπτωση των καταναλωτών) ή το έσοδο τους (στην περίπτωση των παραγωγών ΑΠΕ) για περίοδο έως και 10 ετών, μέσω διμερούς χρηματοοικονομικής σύμβασης με την Εθνική. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι αλλά και μικροί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν κλειδωμένη ταρίφα χωρίς απαραίτητα να συνάψουν διμερή συμφωνία (PPA) με κάποιο μεγάλο καταναλωτή και ως εκ τούτου, αποκτούν την ευχέρεια να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στην υλοποίηση της επένδυσης και να εξασφαλίσουν πιο εύκολα χρηματοδότηση, δεδομένου του μειωμένου ρίσκου.
Το 10ετές προϊόν για τους παραγωγούς προσφέρεται στην περιοχή των 72 ευρώ η μεγαβατώρα, εξασφαλίζοντας σταθερά έσοδα ακόμη και απέναντι στον κίνδυνο των περικοπών ενέργειας για τους παραγωγούς. Παράλληλα, έχει ήδη συναφθεί και η πρώτη σύμβαση με καταναλωτή, από τον ξενοδοχειακό τομέα, με 3ετή διάρκεια και σταθερή τιμή ρεύματος στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα.