Ξενοδοχεία: 6 στους 10 εργαζόμενους προέρχονται από την τοπική κοινωνία

Ξενοδοχεία: 6 στους 10 εργαζόμενους προέρχονται από την τοπική κοινωνία

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία, 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ παράλληλα αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ): "Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία" που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Γεώργιο Σώκλη, Επίκουρο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα "Δημιουργώντας ευκαιρίες, ανάπτυξη και συνοχή" στην έκθεση HORECA στο Metropolitan Expo.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πέντε κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο (σε όρους παραγωγής) είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο σε ποσοστό 21%, τα τρόφιμα σε ποσοστό 20%, η γεωργία (15%), η διαχείριση ακίνητης περιουσίας (6%) και η ενέργεια (4%). Το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά F&B αφορά σε ελληνικά προϊόντα και το 28% σε αγορές F&Β από τοπικούς παραγωγούς.

Στον τομέα της απασχόλησης, το 87% των ελληνικών ξενοδοχείων απασχολεί εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία, ενώ το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία. Ακόμη, λόγω της εξωστρέφειας του ξενοδοχειακού κλάδου (πάνω από το 70% των πελατών των ξενοδοχείων είναι κάτοικοι της αλλοδαπής) και της χαμηλής του εξάρτησης από εισαγόμενες εισροές, ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας, τονίζεται.

Παράλληλα, η συνολική συμβολή (%) των κλάδων-κλειδιών στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο ακαθάριστο προϊόν και στην απασχόληση είναι: ξενοδοχία 4,5% και 6,6% αντίστοιχα, εστίαση 6,3% και 9,3% αντίστοιχα και γεωργία 3,6% και 8% αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε στην ομιλία του πως  η "Φιλοξενία με Αξία για Όλους" είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του εορτασμού 90 χρόνων λειτουργία του Επιμελητηρίου.

"Η Φιλοξενία δημιουργεί αλυσίδες αξίας και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για τη δημιουργία ευκαιριών, για την ευημερία των πολιτών και για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών ακόμη και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, όπως συμβαίνει με πολλά από τα νησιά μας. Αυτός ο ρόλος του αναπτυξιακού καταλύτη που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας, ας μην ξεχνάμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμη και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Είναι ο κλάδος στον οποίο ακούμπησε η ελληνική οικονομία για να βγούμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπως είναι και ο κλάδος που μετά την κρίση της πανδημίας έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Αυτός ο κλάδος λοιπόν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στο βάθρο του πρωταθλητή και μας έχει κάνει όλους περήφανους. Κι αυτός ο πρωταθλητισμός σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πρωταγωνιστές. Τους επιχειρηματίες και του εργαζόμενους στη φιλοξενία. Είναι αυτοί που με τη δουλειά τους, την τόλμη τους, το όραμά τους, το χαμόγελό τους σηκώνουν την τουριστική Ελλάδα όλο και ψηλότερα. Και με αυτή την αυτοπεποίθηση ατενίζουμε και νέες κορυφές προς κατάκτηση στο μέλλον" τόνισε.

Περισσότερα από Forbes

Τα ξενοδοχεία κρατούν τα "σκήπτρα" στις επενδύσεις ακινήτων

Συνολικά τα ξενοδοχεία της Ελλάδας από το 2020 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Τρεις επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό εντάχθηκαν στις στρατηγικές - Ποιες είναι

Θα λάβουν τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης.

"Πυρετός" επενδύσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Ιστορικά ακίνητα θα λειτουργήσουν σε λίγα χρόνια ως πολυτελείς μονάδες έπειτα από πλήρη ανακατασκευή.

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί δύο "νέα" ξενοδοχεία σε Σαντορίνη και Κουρούτα

Πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα 4 αστέρων στη Μεσαριά και ξενοδοχείο 3 αστέρων στην Κουρούτα.

Πώς απαντά η Ευρώπη στον υπερτουρισμό - Τι μέτρα παίρνουν Ελλάδα, Ιταλία, Ην. Βασίλειο

Οι χώρες με μεγάλη τουριστική πίεση επιστρατεύουν τέλη και πλαφόν επισκεπτών.

Τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία που ανοίγουν φέτος και ανεβάζουν τον "πήχη" του τουρισμού

Ποια μεγάλα ξενοδοχειακά projects ολοκληρώνονται μέσα στους προσεχείς μήνες. Η επένδυση της ΛΑΜΨΑ στο Σύνταγμα, η αναμονή του THE ILISIAN, σε Μύκονο Four Seasons και Hilton.

Οι 12 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί το 2025 - Ανάμεσά τους η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Από το Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας μέχρι το Άμστερνταμ, αυτά τα hotspot θα πρέπει να βρίσκονται στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.

Ο κατήφορος της Μυκόνου - Πτώση τιμών, κίνησης και αίγλης

Συνεχίζεται και φέτος η πτώση της επιβατικής κίνησης. Καταρρέουν οι τιμές σε πολλά καταλύματα, για να μη μείνουν άδεια. Ποιοι είναι οι "νέοι θαμώνες" στο νησί των Ανέμων.

H.I.G.: Οι επόμενες επενδύσεις των Ella Resorts και το αποτύπωμα σε οικονομία-απασχόληση

Τι αναφέρει στο Capital.gr o CEO των Ella Resorts Γιώργος Σταματίου για το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων του ομίλου που αναμένεται να φτάσει σε αξία το 1 δισ.