Του Sho Dewan
Η πλειοψηφία της Gen Z (γεννημένη από το 1997 έως το 2012) είναι πλέον ενήλικες που εργάζονται. Μαζί με τους Millennials, εκτιμάται ότι η Gen Z θα αποτελεί το 74% του εργατικού δυναμικού μέχρι το 2030. Ενώ "η εποχή τους ξεκινά", δεν ήταν όλοι τόσο ενθουσιασμένοι με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
Αν παρακολουθείτε στα social media πρόσφατα, έχετε δει πολλά σχόλια στο διαδίκτυο. Πολλοί επικρίνουν την Gen Z σχεδόν για τα πάντα. Μπορεί να είναι κατηγορίες για μη σεβασμό της εξουσίας και πολλά άλλα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο. Ιστορικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πάντα επέκριναν τους νέους και τα παιδιά πως πάντα έβρισκαν λόγους να επαναστατήσουν ενάντια στους γονείς τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυκλική σύγκρουση βασίζεται καθαρά στην ηλικία. Διαφορετικές γενιές μπορούν να χαρακτηριστούν από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που συχνά παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των αξιών, των προοπτικών και των συμπεριφορών τους.
Αλλά αντί να επικεντρωθούμε στις διαφορές, νομίζω ότι είναι πολύ πιο παραγωγικό να επενδύει ο ένας στα δυνατά σημεία του άλλου. Με τη Gen Z να είναι πλέον γερά ριζωμένη στο εργατικό δυναμικό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ευθυγραμμίζεστε και να συνεργάζεστε μεταξύ σας.
Ακολουθούν 4 τρόποι για να κάνετε την εργασία με τους συναδέλφους σας από την Gen Z όχι απλά ευκολότερη, αλλά και πιο παραγωγική.
Αναγνωρίστε ότι το διαφορετικό δεν σημαίνει κακό
Σε τι ακριβώς διαφέρουν οι Gen Z από τους υπόλοιπους εμάς; Σύμφωνα με το Pew Research Center, τα μέλη της Gen Z είναι οι πρώτοι που πληρούν τις προϋποθέσεις να αναφέρονται ως "ψηφιακά ιθαγενείς". Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι Gen Z γεννήθηκαν με το Διαδίκτυο και δεν έχουν καμία ανάμνηση της ζωής πριν από τα smartphone.
Αυτό οδήγησε στο να χαρακτηριστεί άδικα η Gen Z ως η "γενιά της άμεσης ικανοποίησης", έχοντας γεννηθεί στην εποχή του Doordash και του Netflix. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εμάς τους Millennials, που εξακολουθούμε να θυμόμαστε τι σημαίνει να συντονίζεσαι με τις βραδινές ειδήσεις, να παραγγέλνεις φαγητό μέσω τηλεφώνου ή να επιστρέφεις μια βιντεοκασέτα στο βίντεο κλαμπ.
Αυτό και μόνο κάνει την εμπειρία της Gen Z διαφορετική. Αλλά το διαφορετικό σημαίνει κακό; Φυσικά και όχι.
Η Gen Z διαφημίζεται ως η πιο τεχνολογική γενιά, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά εργαλεία και η ψηφιακή επικοινωνία είναι δεύτερη φύση τους. Αυτή η επάρκεια στη χρήση ψηφιακών εργαλείων μπορεί να είναι επωφελής για επιχειρήσεις που στοχεύουν να ενημερώνονται για τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες, μια ποιότητα που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις, ειδικά στον απόηχο της COVID-19.
Γνωρίστε τους εκεί που βρίσκονται
Οι εργαζόμενοι της Gen Z έχουν επικριθεί για τη στάση τους σχετικά με την εργασία. Οι παλαιότερες γενιές λατρεύουν να μιλούν για το πώς οι νεότεροι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν ισχυρή εργασιακή ηθική ή ότι δείχνουν ανυπομονησία να ανέβουν στην εταιρική ιεραρχία. Έτσι οι εκπρόσωποι της Gen Z στιγματίζονται ως τεμπέληδες και φιλόδοξοι.
Η αλήθεια είναι ότι νοιάζονται για τη δουλειά εξίσου για την καριέρα τους, αν όχι περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, ενδιαφέρονται επίσης να έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Παρακινούνται επίσης από διαφορετικά πράγματα. Έχοντας μεγαλώσει σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες προκλήσεις, είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν σε οργανισμούς που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Και ίσως το πιο κρίσιμο, χάρη στην επικράτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πάντα καλύτερες ευκαιρίες που τους περιμένουν αλλού.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ασκείται πίεση για τη διοίκηση να καταλάβει τι ενδιαφέρει τους εργαζόμενους της Gen Z. Βρείτε τρόπους να προσελκύσετε αυτά τα ενδιαφέροντα και σύντομα θα έχετε ένα εργατικό δυναμικό με υψηλά κίνητρα και αφοσιωμένο, έτοιμο να αναστατώσει και να αλλάξει τον κόσμο.
Δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι η Gen Z είναι ανυπόμονη και μισεί να εργάζεται σκληρά. Η αλήθεια είναι ότι απλά έχει συνηθίσει να βλέπει τα πράγματα να λειτουργούν και δεν τους αρέσει να ανέχονται κατεστραμμένα συστήματα. Οι Gen Z συνήθως δεν φοβούνται να επισημάνουν τις ανεπάρκειες, να προτείνουν βελτιώσεις και να αφήσουν περιβάλλοντα που είναι αργά και μη ανθεκτικά στις αλλαγές.
Αυτό τους καθιστά εξαιρετικά καινοτόμους και ενοχλητικούς, χαρακτηριστικά που οι εργοδότες πάντα αναζητούν, αλλά φαινομενικά δεν μπορούν να εκτιμήσουν και να χρησιμοποιήσουν.
Αντί να κοροϊδεύετε τους νεότερους εργαζομένους σας επειδή μιλούν ανοιχτά, δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να ακούσετε τα σχόλιά τους. Αναγνωρίστε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και ενημερώστε τους ότι εργάζεστε σε αυτές τις βελτιώσεις.
Αλλά ίσως το πιο κρίσιμο, ακολουθήστε αυτές τις υποσχέσεις. Όπως τόνισα προηγουμένως, η Gen Z κατανοεί ότι υπάρχουν πάντα καλύτερες ευκαιρίες αλλού και δεν θα σκεφτεί δύο φορές να φύγει από έναν χώρο εργασίας που δεν εκτιμά τη συμβολή τους ή αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους.
Συνολικά, η επίδειξη δέσμευσης για αλλαγή και βελτίωση όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση του ταλέντου της Gen Z, αλλά ενισχύει επίσης μια κουλτούρα διαφάνειας και συνεργασίας.
Οργανώστε περισσότερες δραστηριότητες μεταξύ των διαφορετικών γενεών
Ένα πράγμα που ισχύει για κάθε γενιά είναι ότι δουλεύουμε πιο δυνατά μαζί. Ως ηγέτης, εναπόκειται σε εσάς να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοί σας γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα.
Ζητήστε από εργαζόμενους από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες να εργαστούν σε ομάδες. Μπορείτε ακόμη και να τους ανακατέψετε βάζοντας κατά καιρούς νεότερους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν την ηγεσία. Εκτός από την ενθάρρυνση της συναδελφικότητας μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, αυτό βοηθά επίσης τους εργαζομένους σας να συνειδητοποιήσουν ότι οι διαφορές τους δεν χρειάζεται πάντα να φέρνουν εμπόδια μεταξύ τους.
Αντίθετα, μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί συνειδητοποιώντας ότι οι διαφορές στα σύνολα δεξιοτήτων και στα κίνητρά τους μπορούν πραγματικά να αλληλοσυμπληρώνονται. Παρά τις ηλικιακές μας διαφορές, τελικά είμαστε όλοι στο ίδιο σκάφος. Ας αγκαλιάσουμε τις διαφορές μας και ας προχωρήσουμε μαζί!