Πτώση στην Ασία την Δευτέρα - Στη σκιά της Zhongzhi η αγορά της Κίνας

Πτώση στην Ασία την Δευτέρα - Στη σκιά της Zhongzhi η αγορά της Κίνας

Έσβησαν τα αρχικά κέρδη τους οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού και γύρισαν σε αρνητικό έδαφος στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ηγείται της υποχώρησης και τις μετοχές στην Κίνα να διευρύνουν τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αλλά και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών μεγεθών, για να δουν εάν δικαιολογούν τις υψηλές αποτιμήσεις των επιχειρήσεων.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν επίσης στο ραντάρ των επενδυτών, καθώς η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξήσει το κόστος μεταφοράς προς την Ευρώπη, ενώ η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλεί να επεκταθεί και στον Λίβανο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρύτερος δείκτης Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,84%, διευρύνοντας τις απώλειες της τάξης του 2,5% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση της τάξης 2%, με τον κλάδο των υπηρεσιών υγείας να ηγείται της πτώσης, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης CSI 300 υποχώρησε κατά 1,33%, διολισθαίνοντας κοντά σε χαμηλό πέντε ετών, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε αργά την Παρασκευή ο σκιώδης τραπεζικών όμιλος Zhongzhi Enterprise Group.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,50% και έκλεισε στις 7.451,50 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημείωσε απώλειες 0,4% και τερμάτισε στις 2.567,82 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε κατά 0,11% και έκλεισε στις 879,34 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου.

Η αγορά της Ιαπωνιάς έμεινε σήμερα κλειστή λόγω αργίας, με τις συναλλαγές να ξεκινούν εκ νέου αύριο.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.