Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες.

Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει της τελευταίας, για φέτος, απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, αργότερα σήμερα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου παραμένουν από το καλοκαίρι. Οι επενδυτές όμως, περιμένουν εναγωνίως τα σχόλια του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ιδίως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής που ανακοινώθηκε νωρίτερα στις ΗΠΑ, προκειμένου να σχηματίσουν μια πιο ευκρινή εικόνα για τα σχέδια των αξιωματούχων της Fed τους πρώτους μήνες του 2024. 

Κι αυτό γιατί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις τον επιτοκίων της από την προσεχή άνοιξη, δίνοντας πιθανότητα σήμα και στις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να ακολουθήσουν.

Άλλωστε, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν και οι συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, δίνοντας στους επενδυτές ακόμη καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ότι θα διατηρήσουν επίσης τα επιτόκιά τους αμετάβλητα, στο 4% και στο 5,25% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούνταν ήπια ανοδικά, απώλεσε τα κέρδη του και έκλεισε τελικά σε αρνητικό έδαφος, με οριακές απώλειες 0,06%, στις 472,46 μονάδες. "Βαρίδι” για τον δείκτη αποδείχθηκε το -1,27% του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, με τον κλάδο των χημικών να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση χάρη στην άνοδο του κλαδικού δείκτη κατά 1,13%.

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο δείκτης των ευρωπαϊκών blue chips, Euro Stoxx 50, ο οποίος έκλεισε 0,14% χαμηλότερα στις 4.530,35 μονάδες.

Όσον αφορά τις επιμέρους αγορές, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX τερμάτισε την ημέρα με απώλειες 0,15%, στις 16.766,05 μονάδες, ενώ αντίστοιχη υποχώρηση κατέγραψε και ο CAC 40 στο Παρίσι, που έκλεισε στις 7.531,22 μονάδες, με απώλειες 0,16%. Σημειώνεται ότι οι δύο δείκτες κατέγραψαν εχθές νέα ιστορικά υψηλά.

Αντίθετα, οριακά κέρδη 0,07% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100, στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 7.548,03 μονάδες, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητη. Οι αδύναμες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας πάντως καλλιεργούν ελπίδες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της από το επόμενο έτος. 

Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε 0,15% χαμηλότερα, στις 30.295,69 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 τερμάτισε στις 10.096,10 μονάδες ή 0,22% χαμηλότερα από χθες.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα. 

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε βουτιά 6,6% στην Ευρωζώνη. 

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.