Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται χαμηλότερα την Τρίτη, καθώς το ατονικό κλίμα που παρατηρήθηκε στην αρχή της εβδομάδας συνεχίστηκε και ευρύτερα.

Ο Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,34% και όλοι οι κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,41%, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,24% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,51%.

Οι μετοχές των εταιρειών πολυτελείας LVMH, Richemont και Kering υποχωρούν κατά περίπου 2% η καθεμία, μεταξύ των κυριότερων πτωτικών μεγεθών του STOXX 600. 

H γαλλική εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, σημειώνοντας πτώση 6,9%, ενώ η Rolls-Royce κερδίζει 4% μετά την ανακοίνωση ενός μεσοπρόθεσμου στόχου λειτουργικών κερδών ύψους 2,5 δισ. λιρών (3,155 δισ. δολάρια) έως 2,8 δισ. λιρών πριν από την Capital Markets Day.

Ο βασικός δείκτης συναλλαγών σημείωσε υψηλό άνω των δύο μηνών την Παρασκευή, τροφοδοτούμενος από τις προσδοκίες ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της ΕΚΤ, έχουν σταματήσει να αυξάνουν τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν με αποτέλεσμα η τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της πολύ γρήγορα μετά την απότομη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που έχει καταγραφεί, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο αγώνας της τράπεζας για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Οι επενδυτές θα εστιάσουν σε μια πληθώρα οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ -του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Fed- για πληροφορίες σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η Julius Baer υποχώρησε κατά 1,5%, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε την ελβετική τράπεζα σε "underweight" από "equal-weight", ανησυχώντας για την ποιότητα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύονταν με μικτά πρόσημα, μία ημέρα αφότου η περιφέρεια είδε όλους τους κύριους δείκτες της να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών σημειώνουν πτώση, καθώς ένας ισχυρός μήνας συναλλαγών πλησιάζει στο τέλος του.

Περισσότερα από Forbes

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για επενδύσεις στην Ευρώπη

Από το ασφαλές Μονακό και το ιστορικό Παρίσι μέχρι το ζωντανό Μιλάνο και τη φιλική προς τα crypto Μαδέρα.

Επίσκεψη Σι: Πώς οι κινεζικές επενδύσεις ασκούν "έλξη" στην Ευρώπη

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπου οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες.

Τα αμερικανικά μάκρο "ψαλίδισαν" τα κέρδη στην Ευρώπη

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.