O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες

O Bankman - Fried γνώριζε πολλά για την Alameda, μας ενημέρωνε με λεπτομέρειες

Του Chase Peterson-Withorn

Με τον κλοιό από την πίεση πελατών και επενδυτών να σφίγγει και ενδεχομένως, τις αρχές επιβολής του νόμου να πλησιάζουν, η μοίρα του παιδιού θαύματος των crypto, Sam Bankman-Fried που έχει μετατραπεί σε παρία, κρίνεται σε δύο κρίσιμα ερωτήματα: Τι γνώριζε για την Alameda Research και πότε γνώριζε;

Από την εκκωφαντική κατάρρευση, στις αρχές Νοεμβρίου, τόσο της Alameda, ενός μυστικού fund για crypto που συνίδρυσε ο Bankman-Fried το 2017, τόσο και του FTX, ενός ανταλλακτηρίου crypto που ίδρυσε το 2019 και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, οι εικασίες παραμένουν για το αν οι δραστηριότητές τους ήταν αλληλένδετες και ποια γεγονότα οδήγησαν και τις δύο επιχειρήσεις σε χρεοκοπία. 

Ο Bankman-Fried σε μια σειρά από εμφανίσεις του σε υψηλού κύρους ΜΜΕ, άρχισε να κάνει τις δικές του υποθέσεις εργασίας: Η Alameda ανέλαβε να κάνει ριψοκίνδυνες επενδύσεις στην FTX, κάτι που η πλατφόρμα απέτυχε να αναγνωρίσει και να αποτρέψει.  Ένας βασικός ισχυρισμός: Ο Bankman-Fried δεν γνώριζε τι πραγματικά έκανε η Alameda. 

"Ειλικρινά εξεπλάγην από το πόσο μεγάλη ήταν η έκθεση της Alameda” είπε στο DealBook Summit των New York Times την Τετάρτη. "Η Alameda δεν είναι μια εταιρεία που παρακολουθώ καθημερινά", ισχυρίστηκε στο περιοδικό της Νέας Υόρκης σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Και πρόσθεσε: "Δεν είναι μια εταιρεία που διευθύνω τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν γνώριζα τα οικονομικά της στοιχεία εις βάθος, παρά μόνο, επιδερμικά”.

Το κατά πόσο "επιδερμικά” τα γνώριζε, μένει να αποκαλυφθεί καθώς μια "ομάδα χρεοκοπίας” κάνει έρευνες στα συντρίμμια για να εντοπίσει ακριβώς τι συνέβη.

Ωστόσο μια ματιά στις συνομιλίες του Forbes με τον Bankman-Fried παρέχει μια πρώιμη εκτίμηση για την επίγνωσή του σχετικά με την Alameda: Από τον Ιανουάριο του 2021, έχει στείλει στο Forbes τουλάχιστον πέντε φορές, ως απάντηση σε ερωτήσεις για την καθαρή θέση της Alameda, εξηγήσεις των ιδιαιτεροτήτων ορισμένων συναλλαγών της, αλλά και τον αριθμό των FFT Solana και Serum που κατείχε, στο τέλος Αυγούστου. 

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο θα προτιμούσαν να μη συζητούν για την περιουσία τους. Όχι όμως ο Bankman-Fried τον οποίο προσέγγισε το Forbes πρώτη φορά σχετικά με το θέμα τον Ιανουάριο του 2021. "Ευχαρίστως να δώσω ένα περίγραμμα” έγραψε σε ένα email. Αργότερα, έστειλε σειρά εγγράφων που έδειχναν τα μερίδια ιδιοκτησίας του στην FTX (περίπου τα μισά) και στην Alameda (90%). Μάλιστα σε ένα excel απαριθμούσε τα περιουσιακά του στοιχεία γραμμή προς γραμμή συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών. Το μετοχικό κεφάλαιο FTX, καθώς και 67,8 εκατ. μάρκες Solana, 193 εκατομμύρια  μάρκες FTT και τρία δισεκατομμύρια μάρκες Serum.

Δύο μήνες αργότερα, όταν το Forbes ενημέρωνε τις εκτιμήσεις για την τις εκτιμήσεις για την ετήσια λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, ο Bankman-Fried ενημέρωσε το υπολογιστικό φύλλο.

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ήταν σε άνοδο, καθώς και η Alameda είχε αυξήσει το μερίδιό της σε μάρκες FTT, στα 195,8 εκατομμύρια. 

Μάλιστα υπήρχε και η καταχώριση στα "Κεφάλαια Alameda υπό διαχείριση” στα 32.534.799809 δολάρια. Σε μια άλλη γραμμή, φαινόταν ότι δεσμεύει περίπου 14,7 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια της Alameda. 

Τις ενημερώσεις αυτές τις παραχωρούσε περιοδικά στο Forbes όποτε το περιοδικό τις ζητούσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Bankman-Fried πρόσθεσε μια νέα καρτέλα στο excel με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alameda να αυξάνονται στα 16,8 δισ. δολάρια. Η επιχείρηση είχε κάνει κάποιες συναλλαγές με Solana και ο αριθμός των FTT είχε αλλάξει. 

πιν

Ο ίδιος γνώριζε καλά τις λεπτομέρειες: "Χρησιμοποιήσαμε μάρκες FTT για να αγοράσουμε μετοχές FTX από τη Binance και στη συνέχεια επαναγόρασα τα FTT στην αγορά” εξηγούσε.

Τον Μάρτιο του 2022 ο Bankman-Fried ενημέρωσε το σχετικό excel με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μερίδιό του στην Alameda. Οι συμμετοχές σε FTT και Solana μειώθηκαν.

Στα τέλη Αυγούστου, περίπου πριν ένα μήνα πριν αρχίσει να καταρρέει η αυτοκρατορία του, παρείχε στο Forbes έναν πίνακα κεφαλαιοποίησης των μεγαλύτερων μετοχών της FTX και της FTX.  Παράλληλα παρουσίαζε ότι η συμμετοχή του στην Alameda αλλά και οι επενδύσεις σε Solana, Serum και FΤΤ παρέμεναν αμετάβλητες. 

Η συνολική αξία του μεριδίου του στα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alameda, του Bankman-Fried εκείνη την εποχή: 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. 

πιν

Το επίπεδο πληροφόρησης που παρείχε ο Bankman-Fried στο Forbes όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι είχε λεπτομερή γνώση ορισμένων από τις συμμετοχές της Alameda και τουλάχιστον κάποιες γνώσεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούσε, ειδικά το 2021, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από τη διαχείριση του hedge fund.

Ο Bankman-Fried επέμεινε εδώ και καιρό ότι οι δύο επιχειρήσεις λειτουργούσαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, αν και είναι μέτοχος και των δύο.

Παραμένει ασαφές πόσο συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Alameda και οι συνομιλίες του με το Forbes δεν δείχνουν απαραίτητα ότι γνώριζε όλες τις δραστηριότητες του hedge fund.

Το Forbes βάση των στοιχείων που είχε συλλέξει, σημειώνει ότι η καθαρή περιουσία του Bankman-Fried κορυφώθηκε στα 26,5 δισ. δολάρια στα τέλη του 2021 αλλά τώρα φαίνεται να είναι κοντά στο μηδέν, σύμφωνα με την αξία που απέδωσαν στην FTX και τις δραστηριότητές της, εξωτερικοί επενδυτές όπως η Sequoia Capital και το κυβερνητικό ταμείο της Σιγκαπούρης Temasek. 

Τον Αύγουστο, το Forbes πίεσε τον Bankman-Fried για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του ισολογισμού της Alameda –τόσο των επενδύσεών της όσο και τυχόν οφειλών της.

"Το δουλεύω” απάντησε αφήνοντας να εννοηθεί ότι ψάχνει τα βιβλία της Alameda ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι ότι εμπλέκονται πολλοί επενδυτές χωρίς ωστόσο να στείλει περισσότερες λεπτομέρειες.