Μάριος Βλαχογιάννης: Ο 21χρονος που ανακάλυψε έναν θησαυρό στα... σκουπίδια

Μάριος Βλαχογιάννης: Ο 21χρονος που ανακάλυψε έναν θησαυρό στα... σκουπίδια

Έναν θησαυρό στα… σκουπίδια, και συγκεκριµένα στους περίπου 6 εκατοµµύρια τόνους αποβλήτων καφέ που υπολογίζεται ότι απορρίπτονται κάθε χρόνο, ανακάλυψε ο 21χρονος Μάριος Βλαχογιάννης. Η νεοσυσταθείσα (ιδρύθηκε το 2019) Coffe-eco, στην οποία ο Μάριος είναι συνιδρυτής, στοχεύει στην αξιοποίηση των οργανικών υπολειµµάτων του καφέ προκειµένου να αποσπάσει από αυτά θρεπτικές ουσίες που συµβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου και χρησιµοποιούνται εκτενώς από βιοµηχανίες τροφίµων και καλλυντικών.

Η άµεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον καθίσταται καταστρεπτική λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση αυτών ενισχύει την ατµοσφαιρική ρύπανση. Όµως αυτά τα οργανικά υπολείµµατα κρύβουν τον θησαυρό που ακούει στο όνοµα πολυφαινόλες. Αυτές επιχειρεί να αποµονώσει και να διαχωρίσει η Coffe-eco, δηµιουργώντας ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν µε πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Μέχρι στιγµής η Coffe-eco έχει συνάψει συνεργασία µε τη Nestle Hellas, η οποία αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη, µε εταιρείες οι οποίες θα αγοράζουν το τελικό προϊόν για να το εντάξουν στα προϊόντα τους (όπως µέλι, γιαούρτι, χυµούς κ.ά.), όπως και µε µια εταιρεία ενέργειας η οποία θα παίρνει τα παραπροϊόντα και θα τα µετατρέπει σε βιοµάζα και στη συνέχεια σε ενέργεια. 

Πέραν των πολλαπλών βραβεύσεων και διακρίσεων, η Coffe-eco έχει αποσπάσει κεφάλαιο 20.000 ευρώ από επενδυτή-άγγελο, ενώ αναµένει και χρηµατοδότηση από την περιφέρεια µε στόχο τη δηµιουργία πιλοτικής µονάδας.

Σε ό,τι αφορά τον Μάριο, ο οποίος έχει να επιδείξει έντονη εθελοντική δράση, στα άµεσα σχέδιά του περιλαµβάνεται και η δηµιουργία ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού για χηµικούς µηχανικούς.

Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και σχετικούς φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), βαθμολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), με βάση τις οποίες προέκυψαν οι "30". Σε ό,τι αφορά τη σειρά δημοσίευσης, είναι αλφαβητική, ενώ έχει ομαδοποιηθεί με βάση τη βαθμολογία.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς ονειρεύομαι την Ελλάδα του αύριο

Ο Γ. Βαρβαρέλης και ο Δ. Ευαγγελόπουλος φέρνουν την τεχνητή νοηµοσύνη στο χωράφι

Διάνα Βουτυράκου: Από τη ρομποτική στη βιοϊατρική

Ζωή Γιαβρή: Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η Speen των Ι. Δηµητρίου, Ν. Χαραλάµπους και Σπ. Κίτου ή πώς γίνεται ένα ποδήλατο ηλεκτροκίνητο

Η Geabit του Ευάγγελου Καραθάνου "ξεκλειδώνει" τη δυναµική της καλλιέργειας

Μαρία Σάκκαρη, το κορίτσι που έχει το τένις στο DNA του

Στέφανος Τσιτσιπάς, ο El Greco του τένις

O Κώστας Αντωνόπουλος και η Kodika σας βοηθάνε να φτιάξετε το δικό σας mobile app

*Μαρία Δημακοπούλου: Η 28χρονη που έδωσε λύση σε άλυτο πρόβλημα της Intel

H Entomics του Φώτη Φωτιάδη µετατρέπει τα βιολογικά απορρίµµατα σε ζωοτροφή υψηλής αξίας
 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Forbes 30 under 30: Το event για την ελληνική λίστα 2025 έρχεται στις 7 Νοεμβρίου

Για 2η συνεχόμενη χρονιά μια ξεχωριστή εκδήλωση, με αφορμή την παρουσίαση της ελληνικής λίστας του "Forbes" με τους 30 πιο επιδραστικούς νέους κάτω των 30 ετών για το 2025.