του Jeff Kaufflin
Οι περισσότερες startups χρηματοοικονομικής τεχνολογίας εισέρχονται σε μια "γεμάτη" και ανιαρή επιχείρηση: στους τρεχούμενους λογαριασμούς. Την περασμένη άνοιξη η πλατφόρμα Acorns και η startup SoFi ανακοίνωσαν την κυκλοφορία νέων χρεωστικών καρτών. Η Νeobank Chime, πρόκειται για εταιρεία που προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μόνο ψηφιακά ή μέσω κινητών, ανακοίνωσε πως προσφέρει δωρεάν online λογαριασμούς έως το 2014 και έως και σήμερα έχει 2,3 εκατ. χρήστες. Τώρα η Robinhood προσφέρει 3% επιτόκιο τόσο σε τρεχούμενους λογαριασμούς όσο και σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο στην αγορά. Αυτό κάνει τον εθνικό μέσο όρο 0,10% για λογαριασμούς ταμιευτηρίου να φαίνεται ελάχιστος και είναι επίσης πάνω από το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο του 2,25% που προσφέρει η BBVA σύμφωνα με το Bankrate.com.
H Robinhood, η οποία ιδρύθηκε το 2013, έχει δημιουργήσει μια βάση με περισσότερους από 6 εκατομμύρια χρήστες παρέχοντας επενδύσεις χωρίς προμήθεια και συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Τα χρήματα έρχονται μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν οι χρηματιστές όταν η Robinhood τους στέλνει τις συναλλαγές για να τις εκτελέσουν. Τα εισοδήματα προέρχονται επίσης από τους τόκους επί των μετρητών και των μετοχών που κατέχουν οι πελάτες και επίσης κερδίζει έσοδα από τις συνδρομές των μελών. Αυτό το μοντέλο έχει οδηγήσει την αποτίμηση της εταιρείας Menlo Park στα $5,6 δισεκατομμύρια. Σχετικά με τους λογαριασμούς των €6 εκατομμυρίων της Robinhood, το Forbes εκτιμά ότι τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της ανέρχονται σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Γιατί η Robinhood επεκτείνεται στους τρεχούμενους λογαριασμούς; Ο βασικός λόγος φαίνεται να είναι η κατάκτηση μεριδίου της αγοράς. Καθώς ο ανταγωνισμός για τις πρώτες καταθέσεις των ψηφιακών λογαριασμών ενισχύεται η Robinhood θέλει να αποκτήσει περισσότερους πελάτες καθώς για αυτή θα έχουν μεγαλύτερη αξία μακροπρόθεσμα κι ας χάνει χρήματα βραχυπρόθεσμα. Ο διευθύνων σύμβουλος Baiju Bhatt λέει ότι η RobinHood στοχεύει στο "να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε οι πελάτες της να μην χρειάζεται να πάνε οπουδήποτε αλλού για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες".
Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου δεν έχουν ελάχιστο όριο, μηνιαία χρέωση, χρέωση υπερανάληψης ή χρέωση για εξωτερικές συναλλαγές. Η νέα χρεωστική Mastercard μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από 75.000 ATM σε όλη τη χώρα και η Robinhood θα ξεκινήσει να στέλνει τις κάρτες στους πελάτες τον Ιανουάριο. Δεδομένου ότι η Robinhood δεν διαθέτει ακόμα τραπεζική άδεια συνεργάζεται με την Sutton Bank με έδρα το Οχάιο για να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες.
Ο Bhatt λέει ότι η Robinhood σκέφτεται να προσφέρει έναν προϊόν τρεχούμενου λογαριασμού για δύο χρόνια. Αλλά η στιγμή αυτή της κίνησης συμπίπτει με την ασταθή οικονομία των ΗΠΑ. Βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια μιας "bull market”, οι όγκοι των συναλλαγών μειώνονται και τα επιτόκια αυξάνονται. Αυτό παρέχει στους πελάτες περισσότερα κίνητρα να τραβούν τα χρήματά τους από λογαριασμούς χρηματοπιστωτικών εταιρειών που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον.
Τα νέα προϊόντα της Robinhood μπορούν να "κλείσουν" αυτή τη πιθανή εκροή. Ο Βhatt λέει ότι η startup θα επενδύσει τις καταθέσεις των πελατών σε ομόλογα. Όμως οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων είναι κάτω από το 3% οπότε η Robinhood θα υποστεί ζημιά. Μάλλον αυτή θα την καλύψει από τις διατραπεζικές χρεώσεις που επιβάλλει όταν κάποιος χρησιμοποιήσει μια χρεωστική κάρτα Robinhood για να κάνει μια αγορά. Ωστόσο το πρόγραμμα πιθανόν να μην είναι κερδοφόρο βραχυπρόθεσμα.
Η Robinhood επέλεξε το 3% "εξετάζοντας ποιο ήταν το υψηλότερο ποσό που θα μπορούσε κάποιος να πληρώσει και να εξακολουθεί να έχει μια βιώσιμη επιχείρηση" δήλωσε ο Bhatt. "Επίσης αγαπάμε την απλότητα του 3%. Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να το θυμούνται". Και επιμένει πως δεν πρόκειται για ένα επιτόκιο που τοποθετείται σε αυτό το επίπεδο για διαφημιστικούς λόγους και που η εταιρεία σύντομα θα μειώσει.
Ο Ron Shevlin, διευθυντής έρευνας στην Cornerstone Advisors, πιστεύει πως πολλές εταιρείες "fintech” όπως συνηθίζονται να αποκαλούνται οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, υπερεκτιμούν την ευκαιρία να κλέψουν μερίδιο από την μεγάλες τράπεζες. "Πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των καταναλωτών και των τραπεζών" δήλωσε. Όταν είσαι 24 ετών και δεν ξεκινάς οικογένεια η αλήθεια είναι πως δεν σε νοιάζει με ποια επιχείρηση θα συνεργαστείς". Τόνισε μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με μια έρευνα του 2017 το 57% των Millennials εξακολουθεί να συνεργάζεται με μεγάλες τράπεζες ενώ μόνο το 1% χρησιμοποιεί ψηφιακές τράπεζες.
Αυτό φαίνεται πως αλλάζει αν και εκτιμήσεις για το πόσο γρήγορα θα αλλάξει είναι δύσκολο να γίνουν. Η Chime χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ξεπεράσει τους 2 εκατομμύρια λογαριασμούς και αυτή τη στιγμή προσθέτει 200.000 νέους πελάτες το μήνα. H Εmpower, μια startup με έδρα το San Francisco ανακοίνωσε πως η χρεωστική της κάρτα με 1% επιστροφή μετρητών και 2% επιτόκιο στις καταθέσεις, τον Σεπτέμβριο είχε περίπου 23.000 πελάτες σε λίστα αναμονής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Empower, Warren Hogarth, πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο πελάτες σε 18 μήνες.
Ο Hogarth εστιάζει στην Ευρώπη "Αν κοιτάξετε τις τρεις μεγαλύτερες ψηφιακές τράπεζες Monzo, Revolut και n26 τα πρώτα 2,5 χρόνια από την ημέρα που εμφανίστηκαν έχουν ανοίξει συνολικά 4 εκατομμύρια λογαριασμούς. Με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης θα φτάσουν τα 20 εκατομμύρια πριν από το τέλος του 2020".
Δεν είναι εύκολο για κάθε "fintech" να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς όπου τράπεζες όπως η Chase και η Wells Fargo διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τρεσεκατομμυρίων. Και καθώς ο κόσμος γίνεται ακόμα πιο ανταγωνιστικός η Robinhood θα πρέπει να είναι έτοιμη να ξοδέψει πολλά στο marketing.