Του Derek Saul
Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφύγουν την ύφεση, οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διαπραγματεύονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ και πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις -όπως το Bitcoin- βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Κι όμως ο χρυσός, το παλαιότερο επενδυτικό καταφύγιο στον κόσμο, που συχνά θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι των απωλειών που σημειώνουν οι υπόλοιπες αγορές, συνεχίζει το ράλι του.
Την Παρασκευή το πολύτιμο μέταλλο σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό υψηλό των 2.195 δολαρίων η ουγγιά, διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 5%, ενώ στο τελευταίο 12μηνο έχει προσθέσει το ιλιγγιώδες 19%, ακολουθώντας τα βήματά του δείκτη S&P 500, που είναι στο +8% από την αρχή του έτους και στο +31% στο 12μηνο.
Το ράλι του χρυσού εκπλήσσει τους Αμερικανούς επενδυτές, δεδομένου ότι τα ρεκόρ του "ασφαλούς καταφυγίου" δεν συνάδουν χρονικά με γεγονότα που αντίστοιχά τους στο παρελθόν πυροδότησαν ιστορικά υψηλά για το μέταλλο, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και η κρίση της πανδημίας covid-19.
Bασική παράμετρος για το ράλι του χρυσού είναι ότι τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο ευνοϊκά για πολλές οικονομίες εκτός ΗΠΑ: η πρόβλεψη για ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,1% το 2024 υπερβαίνει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη άλλων προηγμένων οικονομιών κάτω του 1% - όπως της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο μεταξύ, οι εισηγμένες στα μεγάλα χρηματιστήρια εκτός της Wall έχουν υποαποδώσει σε σύγκριση με τις μετοχές στη Νέα Υόρκη: στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχει κατρακυλήσει κατά 18% στο τελευταίο 12μηνο και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3% στην ίδια περίοδο.
Πίσω από το ράλι του χρυσού "δεν είναι οι δυτικοί επενδυτές", σύμφωνα με τον CEO της Metals Daily, Ross Norman, o οποίος αποδίδει την ενίσχυση του πολύτιμου μετάλλου στην "πρωτοφανή" ζήτηση από Κινέζους επενδυτές που αναζητούν ένα αντιστάθμισμα έναντι της ενδεχόμενης οικονομικής αστάθειας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω της κρίσης εμπορικών ακινήτων στην Κίνα.
Εντός ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την άνοδο του χρυσού: ορισμένοι επενδυτές αναζητούν τρόπους να στοιχηματίσουν ενάντια στο σενάριο του χειρότερου από τις εκτιμήσεις πληθωρισμού. Θέλουν να επαναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μετά την άνοδο των μετοχών και να προφυλαχθούν από τη γεωπολιτική αστάθεια, αφού μαίνονται οι πόλεμοι μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ στο μυαλό τους έχουν πάντοτε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve θα φέρουν πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικές τις επιδόσεις μιας άλλης τυπικά ασφαλούς κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε δεκαετιών, ενώ παράλληλα το ενδεχόμενο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία -και εν δυνάμει νέος ένοικος του Λευκού Οίκου- Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι δύο επιπλέον λόγοι για να διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις του χρυσού και στο μέλλον, τονίζει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Solita Marcelli, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές κατέχουν χρυσό αξίας 3,3 τρισ. δολαρίων, οι επενδυτές, σύμφωνα με τον αναλυτή της JPMorgan Νικόλαο Πανηγυρτζόγλου. Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1,4% της αξίας όλων των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τη UBS, περίπου το 50% των αποστολών χρυσού τον Ιανουάριο είχε προορισμό το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα.
Η δημοφιλία του χρυσού ως επενδυτικό προϊόν εξηγείται από την ιστορία του πολύτιμου μετάλλου που καταφέρνει να διατηρεί την αξία του σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και συρράξεων. Η πίστη των Αμερικανών επενδυτών στο πολύτιμο μέταλλο έφθασε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και μια δημοσκόπηση της Gallup έδειξε ότι οι ερωτηθέντες ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια να επενδύσουν σε χρυσό παρά σε μετοχές. Το ράλι του χρυσού συμπίπτει με μια περίοδο που το αμερικανικό δολάριο είναι σταθερό. Συνήθως το αμερικανικό νόμισμα είναι κερδισμένο σε περιόδους δυσπραγίας της αγοράς. Ο δείκτης DXY κερδίζει 1% από την αρχή του έτους, αλλά ακόμη βρίσκεται στο -2% σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο. Την τελευταία 20ετία, η αξία του χρυσού έχει εκτοξευθεί κατά 394%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ενώ ο S&P 500 έχει κερδίσει στην ίδια περίοδο 522%. Το επίτευγμα του χρυσού είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι είναι ένα εμπόρευμα χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψει κέρδη στους μετόχους, όπως ένας τίτλος εισηγμένης.