Wall: Εάν το 2023 είναι "επανάληψη του 2016", αυτά τα μερίσματα θα εκτοξευθούν

Wall: Εάν το 2023 είναι "επανάληψη του 2016", αυτά τα μερίσματα θα εκτοξευθούν

Του Michael Foster

H φετινή χρονιά "μυρίζει" 2016 – και αυτό πιθανόν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις αγαπημένες μας επενδύσεις υψηλής απόδοσης: τα αμοιβαία κεφάλαια κλειστού τύπου (CEF).

Μετά το ράλι του Ιανουαρίου, η αγορά έχει πατήσει φρένο. Λαμβάνοντας υπόψη τα πεπραγμένα του 2021, υπάρχουν ακόμη κάποιες αξιοπρεπείς πτώσεις στην καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) των CEF, καθώς και υψηλές αποδόσεις (όπως γνωρίζουν οι βετεράνοι των CEF, οι αποδόσεις άνω του 7% είναι σύνηθες φαινόμενο στον χώρο, και τα περισσότερα CEF αποδίδουν μερίσματα σε μηνιαία βάση).

Αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο CEF Insider μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από διψήφιες αποδόσεις, που φτάνουν έως και το 12,3%.

Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η "επιστροφή στο 2016" θα μπορούσε να σημαίνει μεγάλα κέρδη (και μερίσματα) φέτος. Εκείνη τη χρονιά, τα ETF αναφοράς για τον S&P 500, τον Nasdaq, τον Dow και τον Russell 2000, όπου κυριαρχεί η μικρή κεφαλαιοποίηση, σημείωσαν ισχυρά κέρδη κατά τους πρώτους μήνες, παρά τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, για πληθωριστικές πιέσεις και πιθανή ύφεση. Σας θυμίζει κάτι;

Ακολούθως αυτές οι ανησυχίες καταλάγιασαν, καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να αντέξει κάποιες αυξήσεις επιτοκίων και οι μετοχές άρχισαν ενισχύονται στα μέσα Φεβρουαρίου – λίγο πιο αργά σε σύγκριση με φέτος, που το ράλι άρχισε με την έναρξη του έτους. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν παρόμοιας τάξης από άποψη δυναμικής.

Ασφαλώς, κάθε ράλι χρειάζεται μια ανάσα, οπότε το δυναμικό ξεκίνημα των μετοχών φέτος δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα, στη σκιά, μάλιστα, των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed. Και η bull market του 2016 δεν θα διαρκούσε για πάντα· έτσι, μετά από περίπου έναν μήνα κατέβασε ταχύτητα, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες για sell-off.

Οι επενδυτές που αγόρασαν εκείνη τη στιγμή σημείωσαν σημαντικά κέρδη: ο S&P 500 έκλεισε το έτος με άνοδο 12% και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης εκτινάχθηκαν πάνω από 21%. Έκτοτε ακολούθησαν τα μεγάλα κέρδη που μοίρασαν οι μετοχές, με τους τέσσερις δείκτες που προαναφέραμε να επιστρέφουν πάνω από 100% κατά μέσο όρο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στο σήμερα; Το πρόσφατο "φρένο" είναι μια αγοραστική ευκαιρία. Αλλά σε τι είδους CEFs να στραφεί κάποιος;

Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάκαμψης, αλλά εάν κάποιος θέλει να κινηθεί στο περιβάλλον ασφάλειας των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο S&P 500 έχει ακόμη αρκετά περιθώρια ανόδου, παρά τα κέρδη που έχει σημειώσει έως τώρα.

Μια καλή στρατηγική "2-CEF" είναι να ξεκινήσει κάποιος, για παράδειγμα, με το Liberty All Star Equity Fund (USA), το οποίο αποδίδει 9,5% σήμερα και περιλαμβάνει βασικές μετοχές του S&P 500, όπως η Visa, η Dollar General και η UnitedHealth Group.

Στη συνέχεια, θα μπορούσε να προσθέσει το BlackRock Science and Technology Trust (BST), μια επιλογή του CEF Insider με απόδοση 9,3% που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ονόματα τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Apple και η Microsoft. Και τα δύο αυτά αμοιβαία κεφάλαια υπερβαίνουν σε απόδοση τον S&P 500 από το 2016 και μετά, και τα δύο έχουν αυξήσει σημαντικά το μέρισμα που πληρώνουν και έχουν καταγράψει μεγάλες αποδόσεις, παρά τις bear markets του 2018, του 2020 και του 2022.

Το USA καταβάλλει σε ετήσια βάση το 10% της καθαρής ονομαστικής αξίας του ως μέρισμα, γι' αυτό και το ποσό που πληρώνει αυξομειώνεται λίγο περισσότερο από εκείνο του BST. Από την πλευρά του, το BST είναι γνωστό για τις ειδικές πληρωμές του.

Τους επόμενους μήνες, τα δύο εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια πιθανόν να δουν τις τιμές τους να αγγίζουν τα ιστορικά υψηλά του 2021, καθιστώντας τα αυτή τη στιγμή μια καλή αγορά.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

11 σημεία-κλειδιά από το ιστορικό ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ

Η Χάρις υπερασπίστηκε τη μεσαία τάξη με μια "οικονομία ευκαιριών", ενώ ο Τραμπ εστίασε στο μεταναστευτικό.

Το πραγματικό κόστος του πληθωρισμού: Πώς ροκανίζει τον πλούτο των επενδυτών

Ο πληθωρισμός παραμένει ένας ύπουλος κίνδυνος και απαιτεί πιο έξυπνη επενδυτική προσέγγιση.

Γιατί ο Νότος επαναπατρίζει τον χρυσό του από τις ΗΠΑ

Δυσπιστούν τα κράτη της Αφρικής και Μ. Ανατολής προς το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

13 λόγοι που διατηρούν την ύφεση προ των πυλών

"Τίποτα από όσα σας είπαν οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι δεν είναι τρελό. Μπορεί να συμβεί".

Πόσο αξίζει η περιουσία του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Πώς απέκτησαν την περιουσία τους οι υποψήφιοι πρόεδροι. Πού ξοδεύουν, πού επενδύουν.

Goldman Sachs και JP Morgan προειδοποιούν για την "παγίδα" του εταιρικού χρέους

Αναλυτές της Bank of America βλέπουν "να κοκκινίζουν" εταιρικά δάνεια 1 τρισ. εάν οι ΗΠΑ μπουν σε πλήρη ύφεση.

Bitcoin, τρομοκρατία και μια "παρεξήγηση" $130 εκατ.

Η ρυθμιστική πρόταση των Αμερικανών νομοθετών θα μπορούσε να συντρίψει την αγορά των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 6 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο

Ο δείκτης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διολίσθησε στις 63 μονάδες από 68,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 3,5% ο "πληθωρισμός της Fed"

Έδειξε τις τάσεις υποχώρησης που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% "και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος"

Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το "worst-case" σενάριο, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan.