Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Επιμέλεια: Matt Durot και Andrea Murphy

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ, ο "βαρόνος του πετρελαίου" John D. Rockefeller, εμφανίστηκε στην πρώτη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που καταρτισε ο ίδιος ο B.C. Forbes το 1918. Εκείνη την εποχή, η αξία του John D. Rockefeller ήταν 1,2 δισ. δολάρια, ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με περίπου 25 δισ. δολάρια. Μέχρι τον θάνατό του το 1937, ο Rockefeller είχε δωρίσει περίπου 11 δισ. δολάρια -σε σημερινή αξία- και η υπόλοιπη περιουσία του πέρασε στους κληρονόμους. Περισσότεροι από 200 γόνοι συνεχίζουν την παράδοση των δωρεών μέσω του Ιδρύματος Rockefeller, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (καθαρό ενεργητικό) και συνολικά διαθέτουν περιουσία που ανέρχεται στα 10,3 δισ. δολάρια.

Ποσό που τους κατατάσσει στο Νο 42 της πρώτης λίστας που καταρτίζει το Forbes με τις αμερικανικές δυναστείες που η περιουσία τους υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια. Σε μια εποχή που η αξία των περιουσιακών στοιχείων εκτινάσσεται και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα, το Forbes αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη και να συμπεριλάβει στη λίστα μόνο τις οικογένειες που η αξία τους ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια. Συνολικά πρόκειται για 45 οικογένειες με άθροισμα αξίας 1,3 τρισ. δολάρια. Συγκριτικά, μόλις 36 οικογένειες άξιζαν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια το 2020, την τελευταία φορά που το Forbes μέτρησε τις περιουσίες των πλουσιότερων οικογενειών της Αμερικής.

Αυτές οι οικογένειες -με τις "διακλαδώσεις" τους- ζουν σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 23 πολιτείες και έχουν ως έδρα τους πόλεις όπως το Λούισβιλ του Κεντάκι ή τη Γουιτσιτά του Κάνσας και το Ρασίν του Ουισκόνσιν. Υπάρχουν όμως μέρη όπου μπορεί κανείς να βρει μεγάλους οικογενειακούς πυρήνες. Στη Νέα Υόρκη, πατρίδα των απογόνων του μεγιστάνα του μακιγιάζ Estée Lauder (πέθανε το 2004) και του θρύλου των εκδόσεων William Randolph Hearst (πέθανε το 1951), καθώς και των Rockefeller, βρίσκουμε επτά - στο Σικάγο τέσσερις οικογένειες και στην Ατλάντα τρεις.

Ορισμένες ιστορικές οικογένειες με ρίζες στον 19ο αιώνα, όπως οι Cargill, Du Pont και Mellon, κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή, ενώ άλλες όπως οι Getty, Vanderbilt και Morgan δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν. (Ο Carnegie, εν τω μεταξύ, δώρισε όλη την περιουσία του).

Τι δεν άλλαξε: οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, συνεχίζουν τη βασιλεία τους ως η πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ, με αξία 267 δισ. δολαρίων, 150 δισ. δολάρια περισσότερα από τη δεύτερη σε αξία οικογένεια των Mars. Παρόλα αυτά, η περιουσία των Walton αυξήθηκε λιγότερο από πολλών άλλών οικογενειών: μόλις κατά 8% από το 2020, λόγω των σκαμπανεβασμάτων της μετοχής της Walmart, των δισεκατομμυρίων που καταβλήθηκαν σε φόρους από τις πωλήσεις μετοχών, ενώ 4,4 δισ. δολάρια σε μετοχές διοχετεύθηκαν σε φιλανθρωπίες. Παράλληλα, το μερίδιο της Walmart που κατέχουν φιλανθρωπικά καταπιστεύματα στο όνομα του γιου του Sam, John Walton (πέθανε το 2005), δεν συμπεριλαμβάνεται στην οικογενειακή περιουσία. Συγκριτικά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 29% την ίδια περίοδο.

Στο μεταξύ, η οικογένεια Mars σκαρφάλωσε στο Νο 2, με συνολική καθαρή αξία 117 δισ. δολάρια. Οι Mars σχεδόν διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα σε μια δεκαετία, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των Walton.

Ορισμένες φατρίες μεγάλωσαν πολύ (οικονομικά) μέσα σε λίγα χρόνια. Πίσω από τους Walton και Mars (αύξηση κατά 20 και 23 δισ. δολάρια αντίστοιχα), οι απόγονοι του ιδρυτή της Chick-Fil-A, S. Truett Cathy (πέθανε το 2014), ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι σε απόλυτους αριθμούς (αύξηση 19,4 δισ. δολάρια). Οι απόγονοι του ιδρυτή της Enterprise Rent-A-Car, Jack Taylor (απεβίωσε το 2016), σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+144%).

Η οικογένεια του Sam Heyman (απεβίωσε το 2009), συμπεριλαμβανομένων των γαμπρών του, David Millstone και David Winter, είναι η μόνη πρωτοεμφανιζόμενη στη λίστα του Forbes (εκτιμώμενη καθαρή αξία: 19,2 δισ. δολάρια). Η Standard Industries, της οποίας είναι ιδιοκτήτες, έγινε είδηση την Τρίτη ως πιθανός αγοραστής της Air Mail, της start-up ψηφιακών μέσων ενημέρωσης που συνίδρυσε ο πρώην εκδότης του Vanity Fair, Graydon Carter. 

Δεν τα πήγαν όλες οι οικογένειες καλά. Τέσσερις φατρίες που είχαν αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων το 2020 υποχώρησαν σε μονοψήφια δισ. Ανάμεσά τους η οικογένεια Sackler της Purdue Pharma (εκτιμώμενη καθαρή αξία: 5,2 δισ. δολάρια), και οι απόγονοι των νεοϋορκέζων μεγιστάνων του real estate Sol Goldman (πέθανε το 1987) και του αδελφού του Irving Goldman (πέθανε το 1995) υποχώρησαν από τα 7,7 δισ. δολάρια στα 5,5 δισ. δολαρίων, λόγω των χαμηλότερων εκτιμήσεων για μια σειρά ακινήτων όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ των παιδιών του Sol.

To top-10 των πιο πλούσιων οικογενειών

1. Walton

Καθαρή αξία: 267 δισ. δολάρια ● Πηγή: Walmart ● Πόλη καταγωγής: Μπέντονβιλ, Αρκάνσας ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 39

2. Mars

Καθαρή αξία: 117 δισ. δολάρια ● Πηγή: γλυκά, τροφές για κατοικίδια ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 37

3. Koch

Καθαρή αξία: 116 δισ. δολάρια ● Πηγή: Koch Industries ● Πόλη καταγωγής: Ουίτσιτα, Κάνσας ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 19

4. Cargill-MacMillan

Καθαρή αξία: 60,6 δισ. δολάρια ●Πηγή: Cargill Inc. ●Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 100

5. Johnson

Καθαρή αξία: 44,8 δισ. δολάρια ● Πηγή: Fidelity ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 12

6. Pritzker

Καθαρή αξία: 41,6 δισ. δολάρια  ● Πηγή: ξενοδοχεία, επενδύσεις ● Πόλη καταγωγής: Σικάγο ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 82

7. Johnson

Καθαρή αξία: 38,5 δισ. δολάρια ●Πηγή: S.C: Johnson ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 70

8. Cathy

Καθαρή αξία: 33,6 δισ. δολάρια ● Πηγή: Chick-fil-A ● Πόλη καταγωγής: Ατλάντα ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 47

9. Duncan

Καθαρή αξία: 30 δισ. δολάρια ● Πηγή: Pipelines ● Πόλη καταγωγής: Χιούστον ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 13

10. Cox

Καθαρή αξία: 26,8 δισ. δολάρια ● Πηγή: ΜΜΕ ● Πόλη καταγωγής: Ατλάντα ● Μέλη οικογένειας: Τουλάχιστον 37

Απόδοση: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Περισσότερα από Forbes

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας όπου επέστρεψε ο επενδυτής Alfred Lin.

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι πιο πολύτιμες αθλητικές αυτοκρατορίες στον κόσμο

Μεγάλη κερδισμένη της χρονιάς η Harris Blitzer Sports, που εκτινάχθηκε κατά 155%, αλλά δεν είναι το Νο1.