Οι ισχυρές γυναίκες που θα ξεχωρίσουν το 2024

Οι ισχυρές γυναίκες που θα ξεχωρίσουν το 2024

Της Maggie McGrath

Ο καθορισμός της λίστας των 100 ισχυρότερων γυναικών του κόσμου είναι μια διαδικασία που ξεκινά τον Σεπτέμβριο με την αξιολόγηση της χρονιάς μέχρι στιγμής. Ποιες ηγέτιδες έχασαν τη θέση τους; Ποιες είναι νέες στη λίστα και έχουν ήδη αντίκτυπο; Και ποιες  μπορεί να έχουν μια φαινομενικά ισχυρή θέση, αλλά υπονομεύονται από το δισεκατομμυριούχο αφεντικό;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τελικής λίστας, τον οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Οι απαντήεις εξηγούν γιατί δεν θα βρείτε τη Sanna Marin ή τη Susan Wojcicki στη φετινή λίτα και γιατί νέες διευθύνουσες σύμβουλοι όπως η Tarciana Mederios και η Sandy Ran Xu μπήκαν στην λίστα, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της X (πρώην Twitter) Linda Yaccarino όχι.

Φυσικά, κάποιες απαντήσεις χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Η εξουσία, εξάλλου, μπορεί να ενισχύεται και να αποδυναμώνεται μέσα σε μια χρονική περίοδο που δεν είναι πάντα συμβατή με τις προθεσμίες της σύνταξης του άρθρου. Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν γυναίκες που δεν βρίσκονται απαραίτητα ανάμεσα στις 100 ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου, αλλά των οποίων η επιρροή αυξάνεται. Ακολουθούν οι γυναίκες τη δράση των οποίων θα παρακολουθούμε το 2024:

Claudia Sheinbaum και Xóchitl Gálvez: Το Μεξικό θα έχει εγγυημένα μια γυναίκα πρόεδρο τον επόμενο χρόνο καθώς οι Sheinbaum και Gálvez, υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων του Μεξικού, θα αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2024. Η Sheinbaum, επιστήμονας με διδακτορικό στην ενεργειακή μηχανική, είναι αριστερή υποψήφια και διετέλεσε δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού από το 2018 έως το 2023. Η Gálvez ήταν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιθαγενών Λαών του Μεξικού από το 2000 έως το 2006 και ήταν πρόσφατα γερουσιαστής στο Κογκρέσο του Μεξικού. Ανεξάρτητα από το ποια υποψήφια θα επικρατήσει τον Ιούνιο, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της χώρας.

Janet Truncale: Η εταιρεία EY ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι η Truncale θα γίνει πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλός της σε διεθνές επίπεδο τον Ιούλιο του 2024. Η Truncale, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της στην EY ως ασκούμενη, επιβλέπει σήμερα μια ομάδα 14.000 ατόμων ως περιφερειακή διευθύνουσα σύμβουλος για την EY Americas Financial Services Organization. Όταν αναλάβει τον επόμενο χρόνο τα νέα της καθήκοντα, η Truncale θα αναλάβει την ευθύνη για τους 365.000 υπαλλήλους της EY σε όλο τον κόσμο.

Michele Bullock και Hafize Gaye Erkan: Bullock και Erkan ορίστηκαν επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αυστραλίας και της Τουρκίας, αντίστοιχα, και είναι οι πρώτες γυναίκες που κατέχουν αυτές τις θέσεις. Ανέλαβαν επίσης τις θέσεις τους σε μια στιγμή που ο υψηλός πληθωρισμός ασκεί οικονομική πίεση και στις δύο χώρες τους. Η Erka, πρώην τραπεζίτρια της Goldman Sachs, έχει αναλάβει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών στην τουρκική λίρα, ενώ η Bullock δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην Αυστραλία κάτω από το 3%.

Denise Dresser και Lidiane Jones: Είναι σπάνιο μια γυναίκα να έχει ρόλο CEO - μόλις 41 από τις εταιρείες του S&P 500 διοικούνται από γυναίκες - και ακόμη πιο σπάνια είναι η διαδοχή από γυναίκα σε γυναίκα στον ρόλο της CEO. Ωστόσο, αυτό το φθινόπωρο, η Salesforce, η Slack και η Bumble παρείχαν ένα μοντέλο που μπορεί να βοηθήσει να γίνει η αλλαγή ηγεσίας από γυναίκα σε γυναίκα λιγότερο σπάνιο φαινόμενο. Όταν η ιδρύτρια της Bumble, Whitney Wolfe Herd, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα παραιτηθεί από διευθύνουσα σύμβουλος της εφαρμογής γνωριμιών, η ίδια δήλωσε επίσης ότι η Lidiane Jones, τότε διευθύνουσα σύμβουλος της Slack, θα αναλάβει τη θέση της τον Ιανουάριο του 2024. Τη θέση της Jones θα αναλάβει η Dresser, επι πολλά έτη στέλεχος της Salesforce που έχει εργαστεί επίσης στην Oracle.

Fei-Fei Li: Η Δρ. Li είναι συν-διευθύντρια του Human-Centered AI Institute του Stanford και εφευρέτρια του ImageNet, μιας βάσης δεδομένων που έχει αποδειχθεί σημαντική για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην αναγνώριση εικόνων. Θεωρείται εδώ και καιρό πρωτοπόρος στη μηχανική μάθηση και η δημοσίευση τον Νοέμβριο των απομνημονευμάτων της, The Worlds I See: Curiosity, Exploration, and Discovery at the Dawn of AI (Οι κόσμοι που βλέπω: Περιέργεια, εξερεύνηση και ανακάλυψη στην αυγή της τεχνητής νοημοσύνης), έφερε το έργο της στο προσκήνιο της κοινής γνώμης. Είναι μια ηγέτιδα που αξίζει να την ακούσετε. "Τα μαθηματικά είναι ξεκκάθαρα, αλλά ο κοινωνικός αντίκτυπος της τεχνολογίας είναι χαώδης", δήλωσε στο MIT Technology Review τον περασμένο μήνα. "Αναγνωρίστε αυτό το χάος, γιατί αυτό που δημιουργούμε έχει τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο".

Περισσότερα από Forbes

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - Στην κορυφή η National City Bank

Οι περιφερειακές τράπεζες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας ακόμη και μετά την περσινή αναταραχή των χρεοκοπιών.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.

Forbes: Οι Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι

Ο συνολικός πλούτος τους αγγίζει τα 600 δισ. δολάρια.

Οι 10 Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2024

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024 - Τα σκήπτρα του Arnault και το "τεχνολογικό πάρτι"

Αριθμός-ρεκόρ 2.781 δισεκατομμυριούχων, με αξία $14,2 τρισ. Οι νεοεισερχόμενοι και οι εκτός λίστας.

Forbes: Η λίστα με τους 10 πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ

Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αστέρες μαζί κέρδισαν 449 εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Forbes: Ποιοι είναι οι 25 κορυφαίοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι

Μόνο το 2023, η προσφορά τους άγγιξε το ποσό των 25 δισ. δολαρίων. Ο Warren Buffett παραμένει ο πλέον γενναιόδωρος. Μοιράζει απλώχερα χρήμα η MacKenzi Scott.

Οι 50 πιο "καυτές" fintech startups

Παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίες -ιδίως αυτές που "υπηρετούν" άλλες εταιρείες- ευημερούν.

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ

Κάποιες διάσημες δυναστείες κατάφεραν να μπουν στη λίστα - άλλες, όπως οι Κένεντι και οι Γκέτι, δεν είναι αρκετά πλούσιες.