Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2023

Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2023

Της Andrea Murphy

Η SpaceX, η εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας που ίδρυσε και διευθύνει ο Elon Musk, έχει κερδίσει κρατικές συμβάσεις ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο καιρό, υπερδιπλασιάζοντας τα εκτιμώμενα έσοδά της στα 4,6 δισ. δολάρια. Η εταιρεία ελέγχει το 80% της εγχώριας αγοράς εκτοξεύσεων πυραύλων και διαχειρίζεται την ταχέως αναπτυσσόμενη Starlink που παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού internet. Πλέον συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, μπαίνοντας για πρώτη φορά στη σχετική λίστα, στο Νο 145. Είναι μία από τις 11 νεοεισερχόμενες εταιρείες για φέτος.

Το ντεμπούτο της κάνει επίσης η Sazerac, η εταιρεία αλκοολούχων ποτών που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο William Goldring. Βρίσκεται στο Νο 207 με τα έσοδά της να εκτιμώνται στα 3 δισ. δολάρια. Γνωστή για τα μπέρμπον της, όπως τα Buffalo Trace, Blanton's και Pappy Van Winkle, η Sazerac με έδρα τη Νέα Ορλεάνη πουλά επίσης βότκα, τζιν, ρούμι και κονιάκ. Από τα πιο γνωστά label της είναι το Fireball, ένα ουίσκι με γεύση κανέλας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 45% της αγοράς αρωματισμένου ουίσκι.

Η Cargill βρίσκεται στην 1η θέση για τρίτη διαδοχική χρονιά και συνολικά για 36η χρονιά από τις 39 που καταρτίζει το Forbes τη λίστα με τις κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες. Τα έσοδά της για το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος -που έληξε τον Μάιο του 2023- ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 177 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σε δύο σημαντικές εξαγορές που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2023. Τον Ιανουάριο εξαγόρασε την Owensboro Grain Company, ένα οικογενειακό αποστακτήριο και μονάδα επεξεργασίας σόγιας με έδρα το Κεντάκι - το αντίτιμο δεν έγινε γνωστό. Τον Ιούλιο, η Cargill εξαγόρασε τη βιομηχανία βιολογικής βάσης Croda, μια βρετανική εταιρείας παραγωγής χημικών προϊόντων, έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Στο Νο2 της λίστας παραμένει η Koch Industries, με τα έσοδά της να ανέρχονται στα 125 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις της εταιρείας παρέμειναν αμετάβλητες σε ετήσια βάση. Οι κολοσσοί τροφίμων Publix Supermarkets και H-E-B καταλαμβάνουν τις θέσεις 3 και 5 αντίστοιχα. Η H-E-B επιστρέφει στην πρώτη πεντάδα μετά την πτώση της στο Νο. 6 το 2022. Τα έσοδα της Publix αυξήθηκαν κατά 13,6% στα 54,5 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις σε νέες τοποθεσίες. Η εταιρεία -με έδρα τη Φλόριντα- άνοιξε 40 νέα αταστήματα σε επτά πολιτείες το 2022. Η Mars, η εταιρεία ζαχαρωδών, τροφίμων και προϊόντων περιποίησης κατοικίδιων ζώων, βρίσκεται στο Νο. 4, όπως και πέρυσι.

Ένα κοινό έχουν η SpaceX, η Sazerac και οι πέντε κορυφαίες εταιρείες: δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες. Συνολικά 59 από τις ιδιωτικές εταιρείες της λίστας ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους, ανάμεσά τους η αλυσίδα ειδών τέχνης και χειροτεχνίας Hobby Lobby (Νο 75) που διευθύνεται από τον ιδρυτή της David Green, η Panda Restaurant Group (Νο 112) που την ξεκίνησαν οι Andrew και Peggy Cherng το 1983 και η εταιρεία κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων Arthrex (Νο 184) ιδιοκτησίας Reinhold Schmieding.

Η λίστα περιλαμβάνει 258 εταιρείες φέτος, έναντι 246 πέρυσι. Σε αυτήν εντάσσονται εταιρείες με έσοδα που υπερβαίνουν τα 2 δισ. δολάρια στο τελευταίο οικονομικό έτος. Για το 85% των εταιρειών της λίστας ο επίμαχος χρόνος ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος 2022. Κάποιων εταιρειών οι τελευταίες οικονομικές χρήσεις έληξαν τον Οκτώβριο του 2023.

Τέσσερις εταιρείες επέστρεψαν στη λίστα μετά από απουσία ετών. Η Oxbow, εταιρεία επεξεργασίας πετρελαϊκού κοκ, βγήκε εκτός λίστας το 2020 και επιστρέφει φέτος στο Νο 224 με έσοδα 2,7 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, William (Bill) Koch, είναι ο αδελφός του Charles Koch, CEO της Koch Industries. Ξεκίνησε την Oxbow αφού πούλησε το μερίδιό του στην Koch Industries, στους αδελφούς του Charles και David (o οποίος πέθανε το 2019) το 1983 έναντι 470 εκατ. δολαρίων. Ο Bill Koch και ο αδελφός του Frederick Koch (απεβίωσε το 2020) είχαν μια μακρά δικαστική διαμάχη για το αντίτιμο του μεριδίου, η οποία τελικά επιλύθηκε το 2001.

Η εταιρεία κατασκευής επίπλων Haworth, με έδρα το Holland του Michigan, βγήκε εκτός λίστας το 2020 και επιστρέφει φέτος στο Νο 231, με ρεκόρ πωλήσεων ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, "άλμα" 27,5% σε σύγκριση με το 2021.

Ο κατασκευαστικός κλάδος είχε άλλη μια καλή χρονιά. Η ABC Supply, από τις μεγαλύτερες εταιρείες χονδρικής πώλησης σκεπών, πλαισίων και παραθύρων στις ΗΠΑ (που ανήκει στη δισεκατομμυριούχο Diane Hendricks), αύξησε κατά διψήφιο ποσοστό τα έσοδά της για δεύτερη συναπτή χρονιά. Ειδικότερα, ανήλθαν στα 18,5 δισ. δολάρια στο ημερολογιακό έτος 2022, ενισχυμένα κατά 25,9%, με την εταιρεία να σκαρφαλώνει πέντε θέσεις και να φτάνει το Νο 21.

Ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς, όμως, ήταν η Colonial Group, η οποία εκτινάχθηκε κατά 73 θέσεις στο Νο. 126. Η εταιρεία με έδρα την Τζόρτζια δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις υπηρεσίες τερματικών σταθμών για χύδην ξηρά/υγρά φορτία, παρέχει υπηρεσίες ρυμουλκών και φορτηγών και είναι μητρική της Enmarket, μιας αλυσίδας καταστημάτων ψιλικών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1921 και σήμερα διοικείται από τον Christian Demere, 4η γενιά της οικογένειας που διευθύνει την Colonial.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) του Musk εμφανίζεται στη λίστα για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Φέτος η X βρίσκεται στο Νο 149- από το Νο 104 πέρυσι- αφού τα έσοδά της υποχώρησαν στα 4,4 δισ. δολάρια από 5 δισ. δολάρια. Η επισκεψιμότητα της πλατφόρμας φέρεται να έχει μειωθεί και ο Musk έχει δηλώσει δημοσίως ότι τα διαφημιστικά έσοδα έχουν περικοπεί.

Εκτός λίστας φέτος η Pilot, ενώ πέρυσι φιγούραρε στο Νο. 5. Η κατρακύλα αυτή δεν προκύπτει επειδή παραπαίουν οι δραστηριότητές της, αλλά λόγω νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Η Berkshire Hathaway του Warren Buffet αγόρασε μειοψηφικό μερίδιο (38,6%) της Pilot από την οικογένεια Haslam το 2017 και ολοκλήρωσε την εξαγορά επιπλέον 41,4% τον περασμένο Ιανουάριο. Συνολικά, η Berkshire Hathaway κατέβαλε περίπου 11 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 80% της Pilot. Η οικογένεια Haslam, η οποία μπορεί να πουλήσει και το υπόλοιπο 20% του μεριδίου της, έκανε μήνυση στην Berkshire Hathaway, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί μια νέα λογιστική μέθοδο για να υπολογίσει το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει για το υπόλοιπο 20% συμπιέζοντας τεχνητά τα κέρδη, από τα οποία και θα καθοριζόταν η τιμή αγοράς του υπόλοιπου μεριδίου. Η Berkshire Hathaway δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των ισχυρισμών της Pilot.

Στη λίστα δεν βρίσκουμε ακόμη δύο εταιρείς που είχαμε συνηθίσει την παρουσία τους στις κορυφαίες ιδιωτικές: η εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Sierra Nevada και η αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών Kum & Go. Τα έσοδα της Sierra Nevada διολίσθησαν κάτω από το όριο των 2 δισ. δολαρίων κυρίως εξαιτίας της απόσχισης της Sierra Space το 2021. Η εταιρεία με έδρα τη Νεβάδα διοικείται από το ζεύγος δισεκατομμυριούχων Fatih και Eren Ozmen. Η Kum & Go με έδρα την Αϊόβα, που βρισκόταν στο Νο 184 το 2022, πωλήθηκε στη Maverik, μια αλυσίδα βενζινάδικων και καταστημάτων ψιλικών, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό της συναλλαγής. Η Maverik είναι θυγατρική της FJ Management, νεοεισερχόμενης στη λίστα στο Νο. 81.

Δείτε όλη τη λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ για το 2023 εδώ

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

 

Περισσότερα από Forbes

Η "λίστα του Μίδα" με τους κορυφαίους Venture Capitalists στον κόσμο

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή της λίστας όπου επέστρεψε ο επενδυτής Alfred Lin.

Οι 10 πιο πολύτιμες ποδοσφαιρικές ομάδες στον κόσμο για το 2024

Η "Βασίλισσα της Ευρώπης" διατήρησε τα σκήπτρα για τρίτη χρονιά. Έξι αγγλικές ομάδες στη 10άδα.

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές στον κόσμο για το 2024 - 5ος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το top-10 κέρδισε συνολικά περίπου 1,38 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, καταρρίπτοντας κατά 24% το περσινό ρεκόρ των 1,11 δισ. δολαρίων.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ανά πολιτεία

Στην Καλιφόρνια οι περισσότεροι μεγιστάνες.

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τον Μάιο του 2024

Ο Elon Musk ανεβαίνει μια θέση, όντας όμως δεύτερος, ενώ ο Bill Gates... "βυθίστηκε".

Η λίστα των πόλεων με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Σε δέκα μόνο πόλεις κατοικεί σχεδόν το ένα τέταρτο των δισεκατομμυριούχων του κόσμου.

Λίστα ESG: Οι 100 ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζουν

Τα τελευταία χρόνια δίνεται µια αυξανόµενη έµφαση στα θέµατα ESG στη διαδικασία λήψης εταιρικών αποφάσεων. Ως αποτέλεσµα, οι εταιρείες καλούνται ολοένα και περισσότερο να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους στο ESG και τις πρωτοβουλίες βιωσιµότητας σε όλους τους ενδιαφερόµενους. Ποιες είναι οι επιδόσεις των 100 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων βάσει τζίρου ως προς το επίπεδο διαφάνειας σε θέματα ESG.

Οι ελληνικές παρουσίες στην ευρωπαϊκή λίστα των "κάτω των 30"

Οι Τζακ Ζαμπακίδης, Αντωνία Αγάπη Ποντίκη και Έλενα Μιχαήλ ξεχώρισαν στο εμπόριο, στην ιατρική έρευνα και το κοινωνικό τους έργο στην ευρωπαϊκή τάξη των "κάτω των 30".

Αυτή είναι η "τάξη" των Ευρωπαίων "κάτω των 30" για το 2024

Στο ευρωπαϊκό τοπίο του 2024, ένα είναι σαφές: η επιρροή και η δύναμη των νέων δεν ήταν ποτέ πιο μεγάλη.

Οι καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - Στην κορυφή η National City Bank

Οι περιφερειακές τράπεζες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας ακόμη και μετά την περσινή αναταραχή των χρεοκοπιών.

Οι 14 δισεκατομμυριούχοι celebrities για το 2024

Από την Taylor Swift μέχρι τον Michael Jordan, 14 καλλιτέχνες, αθλητές και μεγιστάνες του θεάματος βρίσκονται στο club των δισεκατομμυριούχων.

Οι 10 πιο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του 2024

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εκτόξευσε τις περιουσίες των μεγιστάνων της τεχνολογίας.