Αντιμόνιο: Το περιζήτητο μέταλλο που εκτοξεύτηκε η τιμή του στις $25.000

Αντιμόνιο: Το περιζήτητο μέταλλο που εκτοξεύτηκε η τιμή του στις $25.000

Tou Tim Treadgold

Η αγορά του αντιμονίου που η Κίνα δεν το πουλά αυτή την περίοδο αναδεικνύεται σε μια έξυπνη στρατηγική για τις εταιρείες που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται με το συγκεκριμένο μέταλλο. Ειδικά οι βιομηχανίες και ο αμυντικός κλάδος έχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη άνω του 100% επί των κεφαλαίων που επενδύουν στο εν λόγω μέταλλο.

Το αντιμόνιο, γνωστό για τις ιδιότητές του ως επιβραδυντικό πυρός και ως υλικό πυροκροτητή, έχει διπλασιάσει την τιμή του από την αρχή του έτους, από τις 12.000 δολάρια ο τόνος στις 25.000 δολάρια.

Μεγάλο μέρος του ράλι οφείλεται στη συμπίεση των εξαγωγών από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι θέλει να κρατήσει την παραγωγή της εντός των συνόρων για να "διαφυλάξει συμφέροντα που άπτονται της εθνικής της ασφάλειας".

Το Πεκίνο έχει περιορίσει τις εξαγωγές και άλλων μετάλλων καθώς και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την εξόρυξή τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν το γάλλιο και μερικές σπάνιες γαίες όπως το νεοδύμιο και το πρασεοδύμιο για την κατασκευή μαγνητών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στον αμυντικό τομέα.

Το αντιμόνιο, το οποίο συχνά εντοπίζεται μαζί με κοιτάσματα χρυσού, ήταν το καύσιμο για να απογειωθεί κατά 200% τις τελευταίες 4 εβδομάδες η μετοχή της αυστραλιανής Larvotto Resources, η οποία σχεδιάζει την ανάπλαση του ορυχείου Hillgrove στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Το Hillgrove, που βρίσκεται κοντά στο Armidale, παράγει χρυσό και αντιμόνιο από το 1857, ωστόσο η εξόρυξη σταμάτησε το 2002, όταν η τιμή του αντιμονίου κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό.

Από τη στιγμή που η Κίνα ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές του αντιμονίου τον περασμένο μήνα, η τιμή της Larvotto εκτινάχθηκε κατά 212%.

Ακολούθησε η Felix Gold ακολούθησε με ράλι 183% εξαιτίας του επενδυτικού ενδιαφέροντας για το project εξόρυξης χρυσού και αντιμονίου Treasure Creek στην Αλάσκα.

Μεγάλες κινήσεις έχουν γίνει από τη Nagambie, επίσης εισηγμένη στην Αυστραλία, που η μετοχή της σημείωσε ράλι της τάξης του 70%, και τη μεταλλευτική Perpetua, καναδική εισηγμένη, που όμως ο μεγάλος όγκος της δραστηριότητάς της βρίσκεται στις ΗΠΑ, η οποία νωρίτερα τον Σεπτέμβριο πήρε το "πράσινο φως" από την Ουάσιγκτον για την αναβάθμιση του έργου εξόρυξης χρυσού και αντιμονίου Stibnite στο Αϊντάχο, ενισχύοντας τη μετοχή της Perpetua κατά 47%.

Το ορυχείο Stibnite, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα μετάλλευμα αντιμονίου, εκτιμάται ότι θα παράγει 4,8 εκατ. ουγγιές χρυσού και 148 εκατ. κιλά αντιμονίου, ενώ η τελική έγκριση για την ανάπτυξη του έργου αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024.

Το ενδιαφέρον για το αντιμόνιο ενισχύεται καθώς διευρύνεται η γκάμα χρήσης του, όπως στις μπαταρίες χάρη στις θερμοανθεκτικές του ιδιότητες και στα πάνελ ηλιακής ενέργειας ως υλικό για τη βελτίωση της διαφάνειας του γυαλιού. 

Με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή σε εξέλιξη, η ζήτηση για αντιμόνιο είναι μεγάλη, καθώς χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά.

Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

 

Περισσότερα από Forbes

Χρυσός: Οι κυρώσεις "σκοτεινιάζουν" τις προβλέψεις για το ράλι

Ένα ράλι τριών μηνών (+16%) δεν προμηνύει σταθερές ανοδικές κινήσεις, ούτε δικαιολογεί μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Το comeback των εμπορευμάτων: Πετρέλαιο, χρυσός και χαλκός επαναλαμβάνουν τις "άγριες" διακυμάνσεις του 1970

Η "εκτόξευση" και η "κατρακύλα" δεν επινοήθηκαν από τα crypto. Τα εμπορεύματα είναι "η γη του margin call".

Χρυσός: Αυτό το ράλι δεν είναι "υπόθεση του δολαρίου"

Ο ρόλος της υψηλής ζήτησης του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες και η αναδιάρθωση της βιομηχανίας εξόρυξης.

Χρυσός: Η Citi "βλέπει" ράλι έως τις $3.000/ουγγιά – και έπεται το ασήμι

Τρεις "έμπειροι των χρησμών" εκτιμούν πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου - οι απαισιόδοξοι βλέπουν διόρθωση.

Οι "ταύροι" του χαλκού βλέπουν ρεκόρ στα $12.000 ο τόνος

Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν επιβιβαστεί στο "εξπρές του χαλκού".

Αξίζει να κυνηγήσετε το +6% του χαλκού;

Καταλύτης η συνάντηση των Κινέζων διαχειριστών χυτηρίων. Έφερε στο προσκήνιο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Γιατί κάνει ράλι ο χρυσός "αψηφώντας" τα ιστορικά υψηλά της Wall

Πίσω από την άνοδο του χρυσού "δεν βρίσκονται οι δυτικοί επενδυτές".

Παλλάδιο: Φθηνότερο από την πλατίνα μετά από 5 χρόνια - Τι σημαίνει για την αυτοκινητοβιομηχανία

Η αντικατάσταση του παλλάδιου με την πλατίνα (ή το αντίστροφο) απαιτεί αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής.

Χρυσός: Κέρδη άνω του 2% στην εβδομάδα

Σταθερές οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου την Παρασκευή.

Πώς να θωρακίσετε το χαρτοφυλάκιό σας επενδύοντας σε χρυσό

Το πολύτιμο μέταλλο περιορίζει τη συνολική μεταβλητότητα ενός χαρτοφυλακίου σε περίοδο ύφεσης.

Τελειώνει ο χρυσός;

Αποκαλούν το Bitcoin "ψηφιακό χρυσό" και συχνά λέγεται ότι θα αντικαταστήσει το κίτρινο μέταλλο. Διανύουμε περίοδο αναταραχής κι όμως ο χρυσός δεν έχει ευνοηθεί.