Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η Volograms είναι μια καινοτόμος εταιρεία με εν μέρει ελληνική "καταγωγή”, καθώς ένας από τους συνιδρυτές της είναι ο Έλληνας Επιστήμονας Τεχνητής Νοημοσύνης Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης. Η εταιρεία ειδικεύεται στη δημιουργία τρισδιάστατων ολογραμμάτων, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις σε διάφορους τομείς όπως η τέχνη, η μόδα, οι τηλεπικοινωνίες και το marketing. Ιδρύθηκε το 2018 από τρεις ερευνητές που προέρχονταν από το Ερευνητικό πρόγραμμα "V-Sense” του Trinity College Dublin, και σύντομα τράβηξε το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών της Ιρλανδίας και της Αγγλίας. 

Η Volograms έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας, όπως οι Hugo Boss και Orange, μεγάλους κολοσσούς τεχνολογίας όπως η Samsung και η HTC, αλλά και μεγάλους οργανισμούς, όπως η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Αντικείμενό της είναι η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (VR/AR) και έχει ως αποστολή της να φέρει τη δημιουργία τρισδιάστατων ολογραμμάτων (ρεαλιστικά Avatars) στα χέρια του καταναλωτή.

Από το πιάνο στην… Υπολογιστική Όραση και τη Μηχανική Μάθηση 

Ο δρ. Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης, μπορεί να μην ασχολήθηκε τελικά με το αρχικό του όνειρο να γίνει πιανίστας σολίστ και να παίζει σε μεγάλες ορχήστρες, ωστόσο κατάφερε να καινοτομήσει σε έναν κλάδο που συνδυάζει την τέχνη με την τεχνολογία.

Όπως αναφέρει στο Capital.gr, αφού απέκτησε τα διπλώματά του στο πιάνο, σπούδασε στη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του τότε ΤΕΙ Αθήνας και νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Μετά το πτυχίο του το 2009, αποφάσισε να στραφεί στο Computer Vision και το Machine Learning, ξεκινώντας μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.

Κατόπιν, αποφάσισε να συνεχίσει για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, το οποίο και ολοκλήρωσε το 2016. Στη συνέχεια, και αφού εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο και στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένης της Siemens, ο κ. Αμπλιανίτης επέλεξε να συνεχίσει την έρευνα. Μετά από 7 χρόνια στη Γερμανία, μετακόμισε στην Ιρλανδία για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Trinity College Dublin (TCD), όπου και γνώρισε τους άλλους δύο ιδρυτές της Volograms. Πρόσφατα, και μετά από 15 χρόνια επέλεξε να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα (Brain Gain) και να συνεισφέρει στο ελληνικό οικοσύστημα. 

Η "γέννηση” της Volograms

Η ιδέα της Volograms προήλθε από τον Καθ. Aljosa Smolic, παγκοσμίου φήμης ερευνητή στον τομέα των δημιουργικών τεχνολογιών (immersive technologies) με σημαντικούς ρόλους στην Disney Research στη Ζυρίχη. Ο Smolic ηγήθηκε του ερευνητικού προγράμματος "V-Sense” στο TCD, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 5 εκατ. ευρώ από το Science Foundation Ireland (SFI). Μέρος του προγράμματος ήταν η έρευνα γύρω από τα τρισδιάστατα ολογράμματα.

Η Volograms αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία-τεχνοβλαστό που ιδρύθηκε μέσα από το πρόγραμμα, μετά από σχεδόν 2 χρόνια έρευνας, με στόχο να προσφέρει έναν εύκολο τρόπο για τη δημιουργία τρισδιάστατων ολογραμμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε εφαρμογή AR ή VR. Όπως εξηγεί ο κ. Αμπλιανίτης, απαιτήθηκε αρχικά η κατάθεση πατέντας στο European Patent Office (EPO) για να μπορέσει να ιδρυθεί η spin-off. 

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της Volograms, η οποία το 2018 "σήκωσε” 850 χιλιάδες ευρώ σε έναν pre-seed γύρο από δύο επενδυτές: το μεγάλο VC από την Ιρλανδία Atlantic Bridge Ventures και την Enterprise Ireland. Επίσης, το 2020 άντλησε σε έναν seed γύρο το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, τόσο από υπάρχοντες επενδυτές, όσο και από το αγγλικό VC Sure Valley Ventures.

Από το storytelling στις επιδείξεις μόδας 

Μέχρι σήμερα, η Volograms έχει συνεργαστεί με γνωστές εταιρείες και οργανισμούς, υλοποιώντας projects σε διάφορους κλάδους. Σημαντική της συνεργασία ήταν με την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, στο πλαίσιο της οποίας δημιούργησε μια VR εφαρμογή που επέτρεπε στους επισκέπτες να εισέρχονται σε ένα virtual περιβάλλον και να βλέπουν ολογράμματα ανθρώπων (virtual guides) που διηγούνταν μια ιστορία (storytelling) συλλογής πινάκων.

Επίσης, η Volograms έχει συνεργαστεί και με τη Hugo Boss, με την ανάπτυξη ενός virtual catwalk για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν του οίκου, δημιουργώντας τρισδιάστατα ολογράμματα των μοντέλων.

Ανάμεσα στις άλλες εφαρμογές της τεχνολογίας της Volograms περιλαμβάνονται εκστρατείες marketing για μεγάλες εταιρείες που θέλουν να βρουν νέους τρόπους να προωθήσουν τα προϊόντα τους ή use cases για την τεχνολογία 5G για λογαριασμό μεγάλων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. 

Η Volograms έχει αναπτύξει και την εφαρμογή ‘Volu’, διαθέσιμη στο App Store, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να δημιουργούν τα ολογράμματά τους και να τα μοιράζονται με φίλους. Αυτή η εφαρμογή έχει ήδη κερδίσει την προσοχή του κοινού, προσφέροντας μια νέα εμπειρία αλληλεπίδρασης με τον ψηφιακό κόσμο.

Η Volograms συνεχίζει να δουλεύει πάνω σε νέα projects, ενώ έχει κάνει licensing της τεχνολογίας της σε διαφορετικές εταιρείες που την χρησιμοποιούν. Έχει ξεχωρίσει σε έναν τομέα όπου μεγάλοι παίκτες της τεχνολογίας προσπαθούν να κυριαρχήσουν, προσφέροντας μια πιο προσιτή και ευέλικτη λύση. Ενώ τα ακριβά στούντιο άλλων εταιρειών χρεώνουν υψηλό κόστος για τη δημιουργία ολογραμμάτων, η Volograms επιτρέπει τη χρήση απλών καμερών, ακόμα και από κινητά τηλέφωνα, καθιστώντας την τεχνολογία της προσβάσιμη σε όλους. 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί το Bluesky δε θα μετατραπεί ποτέ σε X του Μασκ

Δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει μια εφαρμογή - ή ακόμη και εταιρεία.

Startups: Οι "hot" κλάδοι του 2025 και οι νέες τάσεις στις χρηματοδοτήσεις

Τα VCs εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025, βασιζόμενα στις καλύτερες συνθήκες που αναμένονται για τις αγορές M&A και IPOs.

Corsmed: Τα σχέδια της startup μετά τη νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολ.

Στον seed γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν το σουηδικό VC Luminar Ventures και το ελληνικό Big Pi Ventures.

future brAIn: Στόχος η Β. Ευρώπη για τη startup που βελτιώνει την εταιρική κουλτούρα

Έχει ήδη σηκώσει έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης 200.000 ευρώ.

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.