Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια startups με ελληνικές ρίζες, προσελκύοντας την προσοχή διεθνών επενδυτών. Η Axelera AI, που δραστηριοποιείται στον τομέα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυναμικής, με την καινοτόμο startup να συγκεντρώνει πρόσφατα 65 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series B. 

Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Έλληνας co-founder της Axelera AI, Ευάγγελος Ελευθερίου, τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας, καθώς και για την εξέλιξη της επόμενης γενιάς της τεχνολογίας της, με έμφαση τον χώρο του generative AI και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Axelera AI συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις 10 καλύτερα χρηματοδοτούμενες ελληνικές startups για το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation. Στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης Series A, η εταιρεία είχε "σηκώσει” 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Παρουσία και στην Ελλάδα 

Η Axelera AI ιδρύθηκε το 2021 από τον Ευάγγελο Ελευθερίου, ο οποίος ζει στην Ελβετία τα τελευταία 35 χρόνια, και τον Fabrizio Del Maffeo. Η εταιρεία έχει έδρα το Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, ενώ διαθέτει γραφεία επίσης σε Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αθήνα. Η Axelera AI απασχολεί συνολικά 180 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 60 είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του computer vision για εφαρμογές high-end edge, με τις λύσεις της να εφαρμόζονται σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, η βιομηχανική ασφάλεια και η επιτήρηση. Η "ελληνική" startup φέρνει επανάσταση στη χρήση της βαθιάς μάθησης για προηγμένες εφαρμογές υπολογιστικής όρασης στο edge, χάρη στο πρώτο της προϊόν, τη μονάδα επεξεργασίας METIS AI (AIPU), που προγραμματίζεται να εισέλθει σε μαζική παραγωγή στα τέλη του 2024. Το τσιπ αυτό έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί τοπικά υπολογισμούς συμπερασμάτων όρασης, επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανάλυση πολλαπλών δεδομένων κάμερας. Αυτές οι δυνατότητες βελτιώνουν την ασφάλεια και την επιχειρησιακή απόδοση σε διάφορες εφαρμογές στο λιανεμπόριο, όπως η διαδραστική ψηφιακή σήμανση, η ανάλυση πελατών και προϊόντων, τα αυτόνομα συστήματα ταμείων και η αυτόνομη εφοδιαστική. Επιπλέον, η τεχνολογία της Axelera AI υποστηρίζει πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων, ενισχύοντας τη διαχείριση των αστικών υποδομών μέσω ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, σε τομείς όπως η κυκλοφορία, ο φωτισμός και τα συστήματα στάθμευσης. 

Το τσιπ METIS ξεχωρίζει για τα πλεονεκτήματά του, προσφέροντας πέντε έως επτά φορές μεγαλύτερη απόδοση ανά ευρώ σε σχέση με τους ανταγωνιστές και καταναλώνοντας μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας για το ίδιο υπολογιστικό φορτίο. Αυτή η απόδοση είναι κρίσιμη για εφαρμογές που απαιτούν συνεχή επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο χωρίς το υψηλό ενεργειακό κόστος που συχνά συνοδεύει τέτοιες λειτουργίες. Η καινοτομία του METIS έγκειται στην τεχνολογία "Digital In-Memory Computing", η οποία υπερβαίνει το λεγόμενο "τείχος μνήμης" - ένα εμπόδιο που προκύπτει από τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ της CPU και της μνήμης. Με τη χρήση της SRAM (Static Random-Access Memory) σε συνδυασμό με ψηφιακούς υπολογισμούς, κάθε κύτταρο μνήμης λειτουργεί ως υπολογιστικό στοιχείο, αυξάνοντας ουσιαστικά τις λειτουργίες ανά κύκλο υπολογιστή χωρίς τα μειονεκτήματα του θορύβου ή της μειωμένης ακρίβειας. Αυτή η τεχνολογία μειώνει τον λανθάνοντα χρόνο και την κατανάλωση ενέργειας.

axelera ΑΙ τσιπ 27.08.2024

Με το τσιπ METIS και το λογισμικό Voyager SDK που το συνοδεύει, η Axelera AI ενισχύει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των τρεχουσών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ανοίγοντας επίσης τον δρόμο για ευρύτερες εφαρμογές σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η αυτόνομη οδήγηση.

Μελλοντικά Σχέδια

Η εταιρεία φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, εξετάζοντας τη δημιουργία μιας νέας νομικής οντότητας, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθερίου, η Axelera AI αναγνωρίζει το υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης η είσοδος σε νέες αγορές και η επέκταση των λύσεών της στον τομέα του generative AI, με στόχο να ανταποκριθεί στις ραγδαία εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς.

"Είναι ακόμα νωρίς για να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο στην αγορά, καθώς πρόκειται για καινούριες τεχνολογίες που εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό. Γι’ αυτό, προσπαθούμε να σχεδιάσουμε λύσεις που θα μπορούν να υποστηρίξουν όσο περισσότερο γίνεται μελλοντικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας τη διαχρονικότητά τους", καταλήγει ο συνιδρυτής της Axelera AI.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Ελευθερίου

Ο Ευάγγελος Ελευθερίου, CTO και συνιδρυτής της Axelera AI, έχει διατελέσει σε διάφορες ερευνητικές και διοικητικές θέσεις στην IBM Research - Zurich. Κατέχει διδακτορικό και Master of Engineering στην Επιστήμη Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά και πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Τεχνολογίας Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει συγγράψει περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις και κατέχει περισσότερες από 160 πατέντες.

Είναι μέλος του IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) και έχει λάβει πληθώρα βραβείων, όπως το IEEE ComSoc Leonard G. Abraham Prize Paper Award το 2003, το Technology Award του Eduard Rhein Foundation το 2005, το IEEE Control Systems Technology Award το 2009 και το IEEE Transactions on Control Systems Technology Outstanding Paper Award. Το 2016, του απονεμήθηκε η τιμητική θέση καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και το 2018 εισήχθη ως Foreign Member στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Electryone AI: Εισέρχεται σε νέες αγορές η startup που μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές.

Πώς να "γονατίσεις" έναν "μονόκερο"

Απλήρωτοι λογαριασμοί, ανεκτέλεστες συμβάσεις και μια συνάντηση-Βατερλό με την Nvidia, έτσι ο Emad Mostaque "τορπίλισε" την Stability AI.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έσωσαν αυτή τη start-up που τώρα θέλει να κοντράρει την Nvidia

Η κεφαλαιοποίηση της Groq έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2021 στα 2,8 δισ. δολάρια.

iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης $22,5 εκατ., όπου συμμετείχε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.