Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Τις πρώτες της εγκαταστάσεις εκτός Ευρώπης, και ειδικότερα στην Ιαπωνία, αναμένεται να ολοκληρώσει το φθινόπωρο η Irida A.I. Technologies, μια ελληνική startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έπονται η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική.
Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια από επιχειρηματίες και στελέχη με εμπειρία στην υψηλή τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία πλαισιώθηκαν από ταλαντούχους μηχανικούς εξειδικευμένους στην τεχνολογία computer vision και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Όπως εξηγεί στο Capital.gr και το Forbes Greece ο Γιώργος Διακομανώλης, Chief Operating Officer της Irida A.I., οι λύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία βασίζονται στις νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Ειδικότερα, η εταιρεία έχει αναπτύξει το καινοτόμο σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect”, το οποίο έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στην αγορά των ΑΠΕ εντός και εκτός συνόρων. Παράλληλα, εδώ και μερικούς μήνες, η εταιρεία αναπτύσσει το "Forest Protect”, ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς. Το "Forest Protect” χρησιμοποιεί θερμικές κάμερες, ραντάρ και διάφορους άλλους αισθητήρες και τεχνολογίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για την ανίχνευση καπνού, θερμότητας και άλλων ενδείξεων πυρκαγιάς και έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας φωτιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο, ακόμα και σε απόσταση άνω των 5 χλμ. Στη συνέχεια, στέλνει αυτόματα προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στην πολιτική προστασία και τις αρμόδιες αρχές για άμεση επέμβαση.
Σημειωτέον ότι η Irida.Ai και το προϊόν της "Forest Protect” κατέλαβαν φέτος τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό "Καινοτομίας & Τεχνολογίας” του προγράμματος "ΝΒG Business Seeds” της Εθνικής Τράπεζας και έλαβαν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.
Σε περισσότερα από 50 αιολικά πάρκα
Το "Bird Protect” έχει ήδη εγκατασταθεί σε περισσότερα από 50 αιολικά πάρκα και 250 ανεμογεννήτριες σε όλη την Ευρώπη, τόσο onshore όσο και offshore. Πελάτες της Irida A.I. είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως η Iberdrola, η Enel, η RWE, η Τotal Eren, η ABO Wind κ.ά., αλλά και στην Ελλάδα, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), η Jasper Wind κ.ά.
Το 2024, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών της, και κατ’ επέκταση των εσόδων της, προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού. "Έχουμε ήδη τρία μεγάλα αιολικά πάρκα στην Ιταλία – μεταξύ των οποίων και το μοναδικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Μεσόγειο-, και αρκετά ακόμα στην Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, ενώ προγραμματίζουμε τις επόμενες εγκαταστάσεις μας στην κεντρική Ευρώπη, την Σκανδιναβία και την Ανατολική Ευρώπη”, λέει ο κ. Διακομανώλης.
Η έδρα της Irida A.I. βρίσκεται στο Μαρούσι, ενώ στην εταιρεία απασχολούνται συνολικά περισσότερα από 20 άτομα. Η εταιρεία ξεκίνησε βασιζόμενη σε ίδια κεφάλαια, καθώς εκείνη την εποχή ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν αδύνατος. Χάρη στην έγκαιρη ολοκλήρωση σημαντικών έργων, κατάφερε να εξασφαλίσει έσοδα που χρηματοδότησαν τόσο τα επόμενα έργα της όσο και την έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Η εταιρεία δεν προβλέπει στο άμεσο μέλλον ανάγκη για γύρο χρηματοδότησης, αν και, όπως σημειώνει ο κ. Διακομανώλης, παραμένει ανοιχτή σε συνεργασίες και προτάσεις.
Ο ανταγωνισμός και η διαφοροποίηση
Αναφορικά με τον ανταγωνισμό, ο κ. Διακομανώλης τονίζει ότι πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη αγορά. Όπως εξηγεί, τα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες επηρεάζουν την παραγωγή ενέργειας, γιατί σταματούν τις ανεμογεννήτριες όταν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης πτηνών. Έτσι, ένα σύστημα που σταματά συχνά τις ανεμογεννήτριες χωρίς πραγματικό λόγο, για παράδειγμα για ένα αεροπλάνο ή για ένα έντομο κοντά στην κάμερα, κοστίζει πολύ σε παραγωγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα καταπονεί και την μηχανή. "Αυτό κάνει τους παραγωγούς πολύ προσεκτικούς στο ποιο σύστημα θα επιλέξουν. Και αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας του ‘Bird Protect’. O αλγόριθμος αναγνώρισης πτηνών είναι εξαιρετικά ακριβής και δεν σταματά τις ανεμογεννήτριες χωρίς λόγο. Παράλληλα, η εξαιρετική ομάδα μηχανικών μας βελτιώνει το σύστημα συνεχώς, το κάνει ακριβέστερο και προσθέτει νέα χαρακτηριστικά που κάνουν την λύση μας μοναδική, με συνέπεια να είμαστε ανά πάσα στιγμή πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό”, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Διακομανώλη, το ίδιο συμβαίνει και με τη λύση της εταιρείας για την ανίχνευση πυρκαγιάς. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εκπαιδεύεται διαρκώς, και μάλιστα με τα συγκεκριμένα περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με συνέπεια να προσαρμόζεται στις ειδικές συνθήκες κάθε οικοσυστήματος αλλά και σε κάθε ανάγλυφο.
Επόμενοι στόχοι
Για το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί στη συνεχή βελτίωση των λύσεων που έχει σχεδιάσει και παράγει σήμερα. Σε ό,τι αφορά το "Bird Protect", η στόχευση είναι η είσοδος στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, ενώ για το "Forest Protect" προτεραιότητα είναι η περαιτέρω ανάπτυξή του και η ανάδειξή του σε κορυφαία λύση για την έγκαιρη αναγνώριση πυρκαγιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. "Ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να καταστούμε μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της αιολικής ενέργειας," καταλήγει ο κ. Διακομανώλης.