Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Τις πρώτες της εγκαταστάσεις εκτός Ευρώπης, και ειδικότερα στην Ιαπωνία, αναμένεται να ολοκληρώσει το φθινόπωρο η Irida A.I. Technologies, μια ελληνική startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έπονται η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια από επιχειρηματίες και στελέχη με εμπειρία στην υψηλή τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία πλαισιώθηκαν από ταλαντούχους μηχανικούς εξειδικευμένους στην τεχνολογία computer vision και την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Όπως εξηγεί στο Capital.gr και το Forbes Greece ο Γιώργος Διακομανώλης, Chief Operating Officer της Irida A.I., οι λύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία βασίζονται στις νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. 
Ειδικότερα, η εταιρεία έχει αναπτύξει το καινοτόμο σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect”, το οποίο έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική πορεία στην αγορά των ΑΠΕ εντός και εκτός συνόρων. Παράλληλα, εδώ και μερικούς μήνες, η εταιρεία αναπτύσσει το "Forest Protect”, ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς. Το "Forest Protect” χρησιμοποιεί θερμικές κάμερες, ραντάρ και διάφορους άλλους αισθητήρες και τεχνολογίες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για την ανίχνευση καπνού, θερμότητας και άλλων ενδείξεων πυρκαγιάς και έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης μιας φωτιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο, ακόμα και σε απόσταση άνω των 5 χλμ. Στη συνέχεια, στέλνει αυτόματα προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στην πολιτική προστασία και τις αρμόδιες αρχές για άμεση επέμβαση.

Σημειωτέον ότι η Irida.Ai και το προϊόν της "Forest Protect” κατέλαβαν φέτος τη δεύτερη θέση στον Διαγωνισμό "Καινοτομίας & Τεχνολογίας” του προγράμματος "ΝΒG Business Seeds” της Εθνικής Τράπεζας και έλαβαν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. 

Σε περισσότερα από 50 αιολικά πάρκα 

Το "Bird Protect” έχει ήδη εγκατασταθεί σε περισσότερα από 50 αιολικά πάρκα και 250 ανεμογεννήτριες σε όλη την Ευρώπη, τόσο onshore όσο και offshore. Πελάτες της Irida A.I. είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως η Iberdrola, η Enel, η RWE, η Τotal Eren, η ABO Wind κ.ά., αλλά και στην Ελλάδα, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), η Jasper Wind κ.ά. 

Το 2024, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεών της, και κατ’ επέκταση των εσόδων της, προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού. "Έχουμε ήδη τρία μεγάλα αιολικά πάρκα στην Ιταλία – μεταξύ των οποίων και το μοναδικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Μεσόγειο-, και αρκετά ακόμα στην Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, ενώ προγραμματίζουμε τις επόμενες εγκαταστάσεις μας στην κεντρική Ευρώπη, την Σκανδιναβία και την Ανατολική Ευρώπη”, λέει ο κ. Διακομανώλης.

Η έδρα της Irida A.I. βρίσκεται στο Μαρούσι, ενώ στην εταιρεία απασχολούνται συνολικά περισσότερα από 20 άτομα. Η εταιρεία ξεκίνησε βασιζόμενη σε ίδια κεφάλαια, καθώς εκείνη την εποχή ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν αδύνατος. Χάρη στην έγκαιρη ολοκλήρωση σημαντικών έργων, κατάφερε να εξασφαλίσει έσοδα που χρηματοδότησαν τόσο τα επόμενα έργα της όσο και την έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Η εταιρεία δεν προβλέπει στο άμεσο μέλλον ανάγκη για γύρο χρηματοδότησης, αν και, όπως σημειώνει ο κ. Διακομανώλης, παραμένει ανοιχτή σε συνεργασίες και προτάσεις.

Ο ανταγωνισμός και η διαφοροποίηση  

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό, ο κ. Διακομανώλης τονίζει ότι πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη αγορά. Όπως εξηγεί, τα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες επηρεάζουν την παραγωγή ενέργειας, γιατί σταματούν τις ανεμογεννήτριες όταν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης πτηνών. Έτσι, ένα σύστημα που σταματά συχνά τις ανεμογεννήτριες χωρίς πραγματικό λόγο, για παράδειγμα για ένα αεροπλάνο ή για ένα έντομο κοντά στην κάμερα, κοστίζει πολύ σε παραγωγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα καταπονεί και την μηχανή. "Αυτό κάνει τους παραγωγούς πολύ προσεκτικούς στο ποιο σύστημα θα επιλέξουν. Και αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας του ‘Bird Protect’. O αλγόριθμος αναγνώρισης πτηνών είναι εξαιρετικά ακριβής και δεν σταματά τις ανεμογεννήτριες χωρίς λόγο. Παράλληλα, η εξαιρετική ομάδα μηχανικών μας βελτιώνει το σύστημα συνεχώς, το κάνει ακριβέστερο και προσθέτει νέα χαρακτηριστικά που κάνουν την λύση μας μοναδική, με συνέπεια να είμαστε ανά πάσα στιγμή πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό”, προσθέτει.

IRIDA

Σύμφωνα με τον κ. Διακομανώλη, το ίδιο συμβαίνει και με τη λύση της εταιρείας για την ανίχνευση πυρκαγιάς. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εκπαιδεύεται διαρκώς, και μάλιστα με τα συγκεκριμένα περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με συνέπεια να προσαρμόζεται στις ειδικές συνθήκες κάθε οικοσυστήματος αλλά και σε κάθε ανάγλυφο.

Επόμενοι στόχοι

Για το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί στη συνεχή βελτίωση των λύσεων που έχει σχεδιάσει και παράγει σήμερα. Σε ό,τι αφορά το "Bird Protect", η στόχευση είναι η είσοδος στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, ενώ για το "Forest Protect" προτεραιότητα είναι η περαιτέρω ανάπτυξή του και η ανάδειξή του σε κορυφαία λύση για την έγκαιρη αναγνώριση πυρκαγιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. "Ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι να καταστούμε μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της αιολικής ενέργειας," καταλήγει ο κ. Διακομανώλης.

Περισσότερα από Forbes

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Electryone AI: Εισέρχεται σε νέες αγορές η startup που μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Η AviSense.ai δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης.

Elyos Energy: Η startup με Έλληνα ιδρυτή που "πρασινίζει" τις επιχειρήσεις

Η startup βελτιστοποιεί μέσω του λογισμικού της τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης $22,5 εκατ., όπου συμμετείχε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.

Petexplorer: Ανοίγει φτερά για την Ευρώπη η startup που διευκολύνει τη ζωή των ιδιοκτητών κατοικίδιων

Μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν επαγγελματίες, να δουν τη διαθεσιμότητά τους και να κλείσουν ραντεβού online.