Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Την παρουσία της σε άλλες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική ευελπιστεί να επεκτείνει σύντομα η Elyos Energy, μια climate tech startup με έδρα το Λονδίνο, αλλά Έλληνα στην ιδρυτική ομάδα, που, μέσω του λογισμικού της, βελτιστοποιεί τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Συνδέοντας το λογισμικό της στα διάφορα "έξυπνα” συστήματα των κτιρίων, η Elyos βελτιστοποιεί τη χρήση και τη διαχείριση της ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, βασιζόμενη στην προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τους χρήστες της, συμβάλλοντας παράλληλα σε έναν πιο "πράσινο” πλανήτη. Η λύση της απευθύνεται κυρίως σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια με επιφάνεια άνω των 1.000 τ.μ.
Η Elyos Energy ιδρύθηκε το 2023 από τον Adrian Johnston, τη Philippa Brown και τον Έλληνα Πάνο Στραβοπόδη -όλοι τους με βαθιά εξειδίκευση στον χώρο της ενέργειας. Το καλοκαίρι του 2023 η ομάδα συμμετείχε στο YCombinator, τον μεγαλύτερο accelerator στον κόσμο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, απ’ όπου έχουν ξεκινήσει εταιρείες όπως η Airbnb, η Dropbox και η Stripe. Τον περασμένο Ιούνιο, η Elyos Energy έγινε δεκτή στο Scale Up πρόγραμμα της Endeavor Greece.
Πελάτες σε επτά χώρες
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Elyos άντλησε 3 εκατομμύρια δολάρια σε έναν seed γύρο χρηματοδότησης από μεγάλους επενδυτές όπως το YCombinator (ΗΠΑ), το Rebel Fund (ΗΠΑ), τους Zeno Partners (Ελβετία) και το Endgame Capital (Ολλανδία).
Αυτή τη στιγμή, η λύση της Elyos Energy χρησιμοποιείται σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα και Γερμανία. "Έχουμε την τιμή να δουλεύουμε με έναν σημαντικό αριθμό πελατών σε διάφορους κλάδους που συνεχίζει να μεγαλώνει”, αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Στραβοπόδης. Ενδεικτικά, πελάτες της Elyos είναι ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες logistics, data centers, εμπορικά mall και καταστήματα, γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εργοστάσια, κινηματογράφοι, διαχειριστές κτιρίων και private equity funds.
Η πλατφόρμα της Elyos είναι Software-as-a-Service και η κύρια πηγή των εσόδων της προέρχεται από συνδρομές για τη χρήση της πλατφόρμας και της αυτόματης βελτιστοποίησης. Αυτή τη στιγμή, στην εταιρεία απασχολούνται 7 άτομα, καλύπτοντας κυρίως τα τμήματα Software Engineering, Data Science και πωλήσεων.
Όπως τονίζει ο Έλληνας co-founder και CTO της Elyos, στον χώρο υπάρχουν εταιρείες που εστιάζουν στο κομμάτι του data visualisation ή και της βελτιστοποίησης, αλλά αυτό που διαφοροποιεί την Elyos είναι ότι στοχεύει σε μια βαθύτερη ενσωμάτωση και ένα ολιστικό προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της από την προμήθεια ενέργειας από παραγωγούς μέχρι τη βελτιστοποίηση σε επίπεδο συσκευών (όπως μπαταρίες και συστήματα HVAC) και κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη έναν συνδυασμό παραγόντων - όπως θερμοκρασία, πληρότητα του κτιρίου, συνήθειες των ενοίκων ενός κτιρίου (όπως η τηλεργασία) κ.ά.
"Η πλατφόρμα μας έχει χτιστεί χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες σε Machine Learning και AI και μπορούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε καίριες μεταβολές στις ρυθμίσεις συσκευών και κτιρίων με άμεσα αποτελέσματα. Τέλος, η πλατφόρμα δίνει στους πελάτες μας πρόσβαση στις λεγόμενες flexibility αγορές, όπου κάθε πελάτης μπορεί να συμμετέχει με τις συσκευές του σε προγράμματα που διοργανώνουν τα δίκτυα διανομής για να εξισορροπήσουν το δίκτυο ανά πάσα στιγμή”, εξηγεί ο κ. Στραβοπόδης.
Επόμενα σχέδια και σκέψεις για την Ελλάδα
Όσον αφορά στα επόμενα σχέδια της Elyos, ο κ. Στραβοπόδης αναφέρει ότι η εταιρεία δουλεύει ήδη στη νέα γενιά της συσκευής που έχει αναπτύξει για την ενσωμάτωση των κτιρίων με νέα χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις δυνατότητες της πλατφόρμας της για να υποστηρίξει νέες χώρες και νέες αγορές flexibility. Παράλληλα, εστιάζει στη βελτιστοποίηση περισσότερων τύπων συσκευών (π.χ. μπαταρίες διαφορετικής τεχνολογίας) και στη συμμετοχή σε περισσότερες αγορές flexibility.
Σχετικά με νέες αγορές, ο CTO της Elyos τονίζει ότι στους επόμενους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνονται επιπλέον πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και χώρες της Ευρώπης και Ασίας.
Στις σκέψεις της εταιρείας βρίσκεται, όμως, και η Ελλάδα. "Το οικοσύστημα στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και σίγουρα θα μας ενδιέφερε στο μέλλον να έχουμε ένα γραφείο στη χώρα. Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν μας από μεγάλες εταιρείες, είτε ελληνικές είτε διεθνείς οργανισμούς με παρουσία στην Ελλάδα, ενώ το talent pool είναι μεγάλο και υπάρχουν ποιοτικοί Έλληνες software engineers που στο κατάλληλο περιβάλλον μπορούν να χτίσουν μοναδικά προϊόντα για την πλατφόρμα μας”, καταλήγει ο κ. Στραβοπόδης.