Monovant: Η νέα startup που στοχεύει να συνδυάσει την πραγματικότητα με το metaverse

Monovant: Η νέα startup που στοχεύει να συνδυάσει την πραγματικότητα με το metaverse

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Το πρώτο "phygital” ρολόι στον κόσμο δημιούργησε η νέα ελληνική startup Monovant, στοχεύοντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου. Η Monovant έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα ένα ρολόι που συνοδεύεται από ψηφιακά αντίγραφα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αξεσουάρ για avatars, σε κόσμους επαυξημένης πραγματικότητας.

Η Monovant ιδρύθηκε επίσημα πριν από περίπου μισό χρόνο από τον Χρήστο Βασιλειάδη. Αποτελεί μια εταιρεία που εντάσσει τις τεχνολογίες του blockchain και του web3 για να δημιουργήσει μια νέα γραμμή παραγωγής, ενός "phygital” προϊόντος με διπλή υπόσταση. "Σκοπός είναι, χρησιμοποιώντας το γνώριμο σε όλους μας ρολόι ως σημείο οικειότητας, να δώσουμε το αρχικό ερέθισμα, ακόμα και σε αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ψηφιακούς κόσμους, να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν, τόσο σε ψυχαγωγικό επίπεδο αλλά και συνδεσιμότητας, ακόμα και εμπορικά”, εξηγεί στο Capital.gr ο κ. Βασιλειάδης. 

Το ρολόι συναρμολογείται εξ ολοκλήρου στην Αθήνα. "Προσπαθήσαμε να το κάνουμε όσο πιο ελληνικό γίνεται”, προσθέτει ο ιδρυτής της Monovant. Κάθε ένα από τα ρολόγια είναι μοναδικό, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της πέτρας που χρησιμοποιείται για καντράν. Το ρολόι κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή λέει την ώρα, με την ακρίβεια του ελβετικού μηχανισμού του. Τα ψηφιακά του αντίγραφα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ψηφιακούς κόσμους ως αξεσουάρ, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εξατομικεύουν τους χαρακτήρες τους. 

πιν

Επίσημο λανσάρισμα και συνεργασία με τη NTZNS

Στις 5 Μαΐου άνοιξαν επίσημα οι παραγγελίες για το ρολόι, ενώ, πρόσφατα, η Monovant ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με τη NTZNS (Netizens), με στόχο να φέρουν από κοινού τρία εικονικά wristbands στη Zepeto -μία από τις πιο πολυσύχναστες social media πλατφόρμες στο Metaverse, η οποία αριθμεί περίπου 320 εκατομμύρια avatars.

Η έδρα της Monovant βρίσκεται στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Προς το παρόν στην εταιρεία απασχολούνται μόνιμα ο κ. Βασιλειάδης και το άτομο που είναι υπεύθυνο για τα τεχνικά χαρακτηρίστηκα του φυσικού προϊόντος. 

Η εταιρεία έχει προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αραβικές χώρες και την Αμερική, ενώ διαθέτει σταθερό κοινό από Βαλκάνια, Ελλάδα και Κύπρο.

Η επιχείρηση στηρίζεται μέχρι στιγμής σε ίδια κεφάλαια. "Λόγω της άμεσης ανταπόκρισης αλλά και του ενεργού κοινού, σε αυτή τη φάση δεν αναζητούμε ενεργά χρηματοδότηση, ίσως όμως στο μέλλον”, διευκρινίζει ο κ. Βασιλειάδης. 

Όπως τονίζει ο κ. Βασιλειάδης, δεν υπάρχει κάποια εταιρεία που να κάνει κάτι παρόμοιο με τη Monovant. "Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο και στον κόσμο της ωρολογοποιίας που το κάνουν. Επίσης είμαστε από τις ελάχιστες εταιρίες που προσφέρουν αυτό το ‘phygital’ μοντέλο και οι μόνοι επίσης που προσφέρουν μια τόσο μεγάλη γκάμα ψηφιακών αντιγράφων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλούς ψηφιακούς κόσμους στο metaverse”.

Αντί για φυσικό κατάστημα, η  Monovant διαθέτει ένα ψηφιακό showroom. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μάρκες sportswear (Nike, Adidas) αλλά και high fashion (Tommy Hilfiger) έχουν ήδη ενταχθεί στους εικονικούς κόσμους.
 
 

Περισσότερα από Forbes

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Η AviSense.ai δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης.

Elyos Energy: Η startup με Έλληνα ιδρυτή που "πρασινίζει" τις επιχειρήσεις

Η startup βελτιστοποιεί μέσω του λογισμικού της τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.