Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σε μια σημαντική "συμμαχία στον τομέα της άμυνας προχώρησαν δύο ελληνικές startups. Η Lambda Automata, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την επιτήρηση απομακρυσμένων περιοχών ή κρίσιμων υποδομών, ανακοίνωσε την εξαγορά της Smart Flying Machines (SFM), μιας κατασκευάστριας εταιρείας αυτόνομων εναέριων οχημάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Lambda Automata, το μέλλον της άμυνας έγκειται στα χαμηλού κόστους και μικρής κλίμακας, μη επανδρωμένα συστήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. "Για τον σκοπό αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την απόκτηση της Smart Flying Machines (SFM), μιας κατασκευάστριας εταιρείας αυτόνομων εναέριων οχημάτων, για να βοηθήσουμε στη δημιουργία τεχνολογιών που θα κρατήσουν την Ευρώπη ασφαλή”. 

"Γνωρίσαμε την ομάδα πριν από λίγους μήνες και εντυπωσιαστήκαμε από το πνεύμα και την ιστορία τους: μηχανικοί από τη Θεσσαλία κατασκευάζουν υπερσύγχρονα αυτόνομα αεροσκάφη. Η Lambda Automata θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα συστήματα, τα δίκτυα και το hardware, με στόχο την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και των συμμάχων τους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποια είναι η Lambda Automata

Υπενθυμίζεται ότι η Lambda Automata, με έδρα την Παιανία Αττικής, ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Κώττα στα τέλη του 2021. Στη συνέχεια, την ιδρυτική ομάδα συμπλήρωσαν ο Γιώργος Κοντογιάννης και ο Γιάννης Σουριαδιάκης. Όλη η αρχική ομάδα εργαζόταν στο εξωτερικό πριν ξεκινήσει η εταιρεία (σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) σαν μηχανικοί λογισμικού σε σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας και ασφάλειας (Apple, Palantir).

Η Lambda Automata είναι μία εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας, στην τομή μεταξύ ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και αμυντικών εφαρμογών. Σκοπός της είναι να γίνει μία δυναμική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά με σαφή προσανατολισμό στην αμυντική βιομηχανία και την πολιτική προστασία. Πρώτο της προϊόν είναι οι αυτόνομοι πύργοι παρατήρησης (autonomous surveillance towers) που κατασκευάζει και παράγει στην Παιανία. Πρόκειται για μη-επανδρωμένα, αυτόνομα παρατηρητήρια, που ανιχνεύουν, εντοπίζουν και αρχειοθετούν αυτόνομα (χωρίς την ανάγκη χειριστή) πιθανές απειλές (καπνό, σκάφη, οχήματα, ανθρώπους). 

Τον Οκτώβριο του 2023, η Lambda Automata ανακοίνωσε ότι "σήκωσε” 6 εκατ. ευρώ σε έναν seed γύρο χρηματοδότησης, με επικεφαλής την Air Street Capital από το Ηνωμένο Βασίλειο, που επενδύει κυρίως σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Στον γύρο συμμετείχαν επίσης οι 201 Ventures (Ισπανία), HCVC (Γαλλία), Entropy Industrial Capital και Marathon Venture Capital. 

Drones made in… Karditsa

"Είναι επίσημο. Η εταιρεία μας - κατασκευάστρια drone - Smart Flying Machines εξαγοράστηκε από τη Lambda Automata. Συμμετέχουμε στη σημαντική αποστολή τους. Έχουμε μπροστά μας πολύ σκληρή δουλειά”, έγραψε από την πλευρά του ο Σταύρος Μεσσήνης, ένας εκ των ιδρυτών της Smart Flying Machines.

Η Smart Flying Machines ιδρύθηκε το 2022 από τους Σταύρο Μεσσήνη και Στυλιανό Κορωναίο, ενώ αργότερα εισήλθε ως εταίρος και ο Ελευθέριος Σακελλαρίου. Έδρα της Smart Flying Machines είναι η Αθήνα, ενώ τα drones της κατασκευάζονται στην Καρδίτσα.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

PhosPrint: Η ελληνική startup που εκτυπώνει κύτταρα και αναγεννά όργανα

Ο Lars Rasmussen, συνιδρυτής της Google Maps και angel investor, έχει επενδύσει στην εταιρεία.

Electryone AI: Εισέρχεται σε νέες αγορές η startup που μεταμορφώνει τον ενεργειακό τομέα με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για μια startup τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο και Ελληνοκύπριους ιδρυτές.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.