ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

ΕΤΜΕ: Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί με καινοτόμες λύσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, έχει δημιουργήσει η ελληνική εταιρεία ΕΤΜΕ Πέππας & Συνεργάτες Ε.Ε. Μια εταιρεία που συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια με δραστηριότητα στα έργα διαχείρισης υδάτων, ενώ σταδιακά από το 2013 επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στους τομείς ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας. 

Για την ΕΤΜΕ η καινοτομία και η έρευνα είναι σημαντικοί πυλώνες της δραστηριότητάς της καθώς το 2012 -μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα- σήμανε τη στρατηγική στροφή της εταιρείας προς την καινοτομία. Αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες για πράσινη ενέργεια και τη σημασία της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα, η ΕΤΜΕ αποφάσισε να επενδύσει σε ένα καινούριο αντικείμενο: τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΤΜΕ επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς: τους πλωτούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Οι προκλήσεις ήταν πολλές, αλλά η αποφασιστικότητα της ΕΤΜΕ οδήγησε στην επιτυχή ανάπτυξη της τεχνολογίας της πλατφόρμας FloatMast® που έχει κατοχυρώσει διεθνή πατέντα και αποτελεί μία εκ των δύο τεχνολογιών μέτρησης αιολικού δυναμικού που απαιτείται στα έργα κατασκευής πλωτών Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων παγκοσμίως.

AA0 24.04.2024

Επιπροσθέτως, αναγνωρίστηκε με βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΜΕ, κος Αντώνης Πέππας αναφέρει στο Capital.gr σχετικά: "Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα και χρειάζεται να κινηθεί γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Παγκοσμίως υπάρχει τάχιστη ανάπτυξη σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα των πλωτών αιολικών. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς περιτριγυριζόμαστε από θάλασσα, τα οποία είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τώρα και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Επιπλέον, πρέπει να κινηθούμε υιοθετώντας νοοτροπία καλών πρακτικών και διαφάνειας”. 

FLOATMAST_2 24.04.2024

Τα επόμενα σχέδια 

Όπως τονίζει ο κ. Πέππας, η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο ανοίγονται πολλές ευκαιρίες. "Ως ΕΤΜΕ είμαστε οι πρώτοι που έχουμε φτιάξει μια πλωτή βάση (Floatmast) με μετεωρολογικό ιστό που δεν έχει όριο βάθους, αναπτύσσεται γρήγορα και οι υπηρεσίες της εξασφαλίζουν αξιόπιστες μετρήσεις που πληρούν τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα και εξασφαλίζουν τους επενδυτές. Μια πρωτοποριακή, ευέλικτη λύση που εκτός από αξιόπιστα ανεμολογικά δεδομένα προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως επικοινωνίας, θαλάσσιας επιτήρησης, καταγραφής ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών και βιοποικιλότητας. Μάλιστα, η FloatMast έλαβε το 2015 μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση άνω των 750 χιλ. ευρώ από επενδυτές. Οι ευκαιρίες βρίσκονται μπροστά μας, ο χώρος αυτός αναπτύσσεται συνεχώς. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή”.

Επιπρόσθετα, η ΕΤΜΕ αναπτύσσει τεχνολογίες παρατήρησης και επιτήρησης για την προστασία θαλάσσιων περιοχών, επιτρέποντας την κάλυψη του υποθαλάσσιου και εναέριου χώρου καθώς και της επιφάνειας της θάλασσας. Επίσης, δραστηριοποιείται στα πλωτά φωτοβολταϊκά και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

FLOATMAST_3 24.04.2024

Όσον αφορά στα σχέδια της εταιρείας για το εξωτερικό, o στόχος είναι μέσω της FloatMast να παρέχει σε τοπικούς partners την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας. Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις, με πιο πρόσφατη μια συμφωνία για συνεργασία στην Ιαπωνία. 

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ η ομάδα της αποτελείται σήμερα από 45 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, στην εταιρεία εργάζονταν μόλις επτά άτομα, γεγονός που καταδεικνύει τη γρήγορη ανάπτυξη της εταιρείας. 

FLOATMAST_Floating Antenna in the Aegean 24.04.2024

 

Περισσότερα από Forbes

Οι εταιρείες Πληροφορικής ποντάρουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Έχουν αρχίσει να "ανεβάζουν στροφές", ακολουθώντας την τάση.

Μασκ vs Άλτμαν: Το τελευταίο "πλήγμα" στον πόλεμο της AI

Πώς επηρεάζει τα σχέδια του Άλτμαν η προσφορά του Μασκ.

Uni.Fund: Πρώτη επένδυση στην Ιρλανδία, στην Output Sports

Μια εταιρεία αθλητικής τεχνολογίας.

Γιατί το Bluesky δε θα μετατραπεί ποτέ σε X του Μασκ

Δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει μια εφαρμογή - ή ακόμη και εταιρεία.

Startups: Οι "hot" κλάδοι του 2025 και οι νέες τάσεις στις χρηματοδοτήσεις

Τα VCs εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025, βασιζόμενα στις καλύτερες συνθήκες που αναμένονται για τις αγορές M&A και IPOs.

Corsmed: Τα σχέδια της startup μετά τη νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολ.

Στον seed γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν το σουηδικό VC Luminar Ventures και το ελληνικό Big Pi Ventures.

future brAIn: Στόχος η Β. Ευρώπη για τη startup που βελτιώνει την εταιρική κουλτούρα

Έχει ήδη σηκώσει έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης 200.000 ευρώ.

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.