Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Νέες υπηρεσίες σχεδιάζει να λανσάρει μέσα στο 2025 η Grandmama, ενώ ως μελλοντικό στόχο έχει θέσει την επέκταση και στο εξωτερικό. "Tο εξωτερικό είναι σημαντικό για εμάς, καθώς θέλουμε να μάθουμε από οργανωμένα συστήματα και να ανταλλάξουμε εμπειρίες. Ερχόμενοι σε επαφή με αγορές όπως η Ολλανδία, η Αμερική, η Γερμανία και η Αγγλία, αντλούμε έμπνευση και ανταλλάσσουμε ιδέες. Το εξωτερικό αποτελεί έναν μεγάλο στόχο για εμάς και είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε αυτή την πρόκληση", δήλωσε στο Capital.gr η Βίκυ Κλήμη, συν-ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας που ειδικεύεται στη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι.

Μια αγορά που παρουσιάζει ενδιαφέρον, σύμφωνα με την κ. Κλήμη, είναι η Μέση
Ανατολή, λόγω της αυξανόμενης ηλικίας του πληθυσμού και, κατά συνέπεια, την
ανάγκη για υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων.
Σημειώνεται ότι η Grandmama παρέχει ήδη υπηρεσίες στο εξωτερικό, αλλά προς το παρόν εστιάζει σε ελληνικές οικογένειες που μένουν σε χώρες όπως το
Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Ελβετία. Στην Ελλάδα, η πλατφόρμα προσπαθεί να καλύψει ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.
Δίκτυο 10.000 φροντιστών
Η Grandmama.gr αποτελεί σήμερα την κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι στην Ελλάδα. Η ιδέα πίσω από το εγχείρημα γεννήθηκε πριν
από μερικά χρόνια, όταν η Μαρία Μήλιου ανέλαβε τη φροντίδα της μητέρας της.
Δύο χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε με τη Βίκυ Κλήμη για να δημιουργήσουν τη startup.
Στην αρχή, η χρηματοδότηση προήλθε από ίδια κεφάλαια, ενώ στη συνέχεια την υποστήριξε και ένας angel investor, ο οποίος πίστεψε στις προοπτικές ανάπτυξης της πλατφόρμας. Παρότι στηρίζεται στα δικά της έσοδα, η startup δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναζήτησης χρηματοδότησης μέσα στο 2025.
Η Grandmama έχει στηρίξει πάνω από 7.000 οικογένειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα, με περισσότερους από 10.000 ελεγμένους φροντιστές και νοσηλευτές. Το 96% του δικτύου αποτελείται από γυναίκες, ηλικίας άνω των 41 ετών, από 43 εθνικότητες, πολλές από τις οποίες είναι οικονομικοί μετανάστες ή πρόσφυγες. "Είναι σημαντικό, γιατί βοηθάμε ανθρώπους που δύσκολα θα έβρισκαν αλλιώς δουλειά ή σπίτι για να μείνουν”. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023, η Grandmama διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, διανέμοντας 27 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς.
Για την επιλογή των φροντιστών, η Grandmama ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες, όπως συνεντεύξεις και έλεγχο συστάσεων, διατηρώντας ένα track record για κάθε συνεργασία. Όπως σημειώνει η κ. Κλήμη, "Καλούμαστε κάθε φορά να κάνουμε μία αντιστοίχιση, η οποία δεν είναι πάντα εύκολη ή επιτυχημένη, αλλά συνεχώς την βελτιώνουμε".
Στις υπηρεσίες που διαθέτει το Grandmama περιλαμβάνεται και η παροχή εκπαίδευσης στους φροντιστές, ενώ στόχος της εταιρείας είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει εκπαιδευτεί όλο το δίκτυο.
Το δίκτυο περιλαμβάνει τόσο εξωτερικούς ή εσωτερικούς φροντιστές όσο και
νοσηλευτές και αποκλειστικές νοσοκόμες για φροντίδα στο σπίτι ή/και στο νοσοκομείο.
Υπηρεσίες
Η πλατφόρμα παρέχει δύο τρόπους συνεργασίας με τις οικογένειες: είτε οι οικογένειες κάνουν μόνες τους την αναζήτηση φροντιστών και επικοινωνούν μαζί τους είτε ένας σύμβουλος φροντίδας καταγράφει τις ανάγκες της οικογένειας, κάνει εκείνος όλη την αναζήτηση και προτείνει τους κατάλληλους φροντιστές.
Από τις αρχές Ιανουαρίου, η εταιρεία αναμένεται να εντάξει μια νέα υπηρεσία.
Με την οικογένεια να απαντά σε ορισμένες σύντομες ερωτήσεις, θα ενημερώνονται απευθείας οι διαθέσιμοι φροντιστές, οι οποίοι θα επικοινωνούν μαζί τους.
Η Grandmama σχεδιάζει να λανσάρει επίσης την υπηρεσία Grandmama Connect, η οποία θα συνδέει ηλικιωμένους με φροντιστές μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου.
Στο πλαίσιο της υπηρεσίας, ηλικιωμένοι που έχουν ανάγκη από παρέα, συζήτηση για διάφορα θέματα ή που απλά νιώθουν μόνοι τους, θα μπορούν να επικοινωνούν με φροντιστές.
Συνεργασίες
Η διάκριση της Grandmama στον 14ο διαγωνισμό καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας "The Squeeze” που πραγματοποιήθηκε από το Orange Grove το 2022, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της startup να ταξιδέψει στην Ολλανδία και να έρθει σε επαφή με την Buurtzorg International. Η Buurtzorg (σ.σ. που σημαίνει φροντιστής της γειτονιάς) είναι ηγέτιδα στην Ολλανδία στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, γνωστή για την καινοτόμο προσέγγισή του στην κοινοτική φροντίδα. Με παρουσία σε 27 χώρες, η Buurtzorg International ενδυναμώνει τους φροντιστές και προωθεί μοντέλα περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. "Επικεντρώνονται στο primary care, δηλαδή στην πρόληψη και την παρακολούθηση ασθενών και ηλικιωμένων, με στόχο τη μείωση των νοσηλειών και άρα του κόστους για το κράτος”, εξηγεί η κ. Κλήμη. Οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε μια στρατηγική συνεργασία, που προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη μελλοντική ανάπτυξη παρόμοιου συστήματος στην Ελλάδα. "Θα θέλαμε ιδανικά να συνεργαστούμε και με το κράτος και με τις ασφαλιστικές εταιρείες”, αναφέρει η co-founder του Grandmama.
Εκτός από την Buurtzorg, η Grandmama συνεργάζεται με μια ελληνική startup που διαχειρίζεται τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό τρίτων την υποβολή αιτήσεων Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕΠΑ.
Επίσης, έχει συνάψει μια συνεργασία με μια γερμανική εταιρεία για τη διανομή κρύων έμπλαστρων για τον πόνο, ενώ εξετάζει και την ενσωμάτωση νέων υπηρεσιών και προϊόντων που σχετίζονται με τη φροντίδα στο σπίτι. "Θέλουμε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα το οποίο έχει να κάνει με τη φροντίδα στο σπίτι”, υπογραμμίζει η κ. Κλήμη.