Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 4 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και να επεκταθεί σε νέες αγορές, ξεκίνησε η ORamaVR, μια startup που ξεκίνησε από την Ελλάδα, με στόχο να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις εκπαίδευσης για επαγγελματίες υγείας. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016 ως τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αναπτύσσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Πορεία και ανάπτυξη
Η ORamaVR ιδρύθηκε από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, τον Γιώργο Παπαγιαννάκη, καθηγητή Γραφικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Ελευθέριο Τσιρίδη, καθηγητή Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τον Πάνο Τραχανιά, καθηγητή Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και το ΙΤΕ- Ινστιτούτο Πληροφορικής, του οποίου αποτελεί τεχνοβλαστό. Από τα πρώτα της βήματα, η εταιρεία εξασφάλισε έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από τους PJ Catalyst Fund, FONGIT, HTC-Vive, Starttech Ventures & Athanasios Papangelis και έχει από τότε εξελιχθεί σε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο Γιώργος Παπαγιαννάκης, συνιδρυτής και CEO της ORamaVR, η εταιρεία ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα το 2020, μετακινώντας την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στους πελάτες της, οι οποίοι περιλαμβάνουν κορυφαία νοσοκομεία, ιατρικές σχολές, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες εμφυτευμάτων, όπως η Roche και η Zimmer Biomet. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 40 άτομα, εκ των οποίων 28 εργάζονται στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η εταιρεία διαθέτει θυγατρική με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, όπου στεγάζεται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ διαθέτει παρουσία και στη Θεσσαλονίκη.

Η καινοτομία της ORamaVR
Η πλατφόρμα της ORamaVR επιτρέπει τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών για κάθε ιατρική πράξη, από χειρουργικές επεμβάσεις έως διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εξασκούνται σε ψηφιακούς ασθενείς αντί για πραγματικούς, μειώνοντας τους κινδύνους και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.
Η καινοτομία της εταιρείας έγκειται στο ότι ενώ οι ανταγωνιστές επικεντρώνονται στη δημιουργία περιεχομένου, η ORamaVR αναπτύσσει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο (προσομοιώσεις οποιασδήποτε ιατρικής πράξης σε εκτεταμένη πραγματικότητα). Το επόμενο βήμα για την εξέλιξη της πλατφόρμας περιλαμβάνει τη χρήση GenAI, με στόχο να επιτρέψει στους γιατρούς να δημιουργούν μόνοι τους εκπαιδευτικές εφαρμογές, γράφοντας απλά τα βήματα μιας χειρουργικής επέμβασης με τη μορφή κειμένου.
Χρηματοδότηση και στόχοι
Εκτός από τα έσοδά της, η ORamaVR έχει εξασφαλίσει συνολικά 6,6 εκατ. ευρώ σε non-recurring engineering projects, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη του προϊόντος της. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης των 4 εκατ. ευρώ, για τον οποίο η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις, θα χρησιμοποιηθεί για τη διεύρυνση της ομάδας, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από τωρινούς πελάτες. Η ORamaVR στοχεύει να επεκτείνει το πελατολόγιό της από 30 πελάτες το 2024 σε 250 έως το 2026, με απώτερο στόχο τους 3.600 πελάτες σε βάθος πενταετίας και έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, συνολικά η αγορά αποτελείται από περίπου 200.000 ιατρικούς οργανισμούς (νοσοκομεία, ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές, εταιρείες εμφυτευμάτων, βιοτεχνολογικές εταιρείες και χειρουργικά κέντρα εκπαίδευσης).
Η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει επίσης τη δημιουργία θυγατρικής στις ΗΠΑ, μια στρατηγική κίνηση που θα διευκολύνει τις συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ORamaVR έχει ήδη αναγνωριστεί σε έκθεση της Frost & Sullivan ως μία από τις 100 κορυφαίες στον κλάδο Medical VR Training & Education, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση ως προς την καινοτομία και την τρίτη ως προς την ανάπτυξη.