Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Στο επίκεντρό της την Ελλάδα, καθώς ετοιμάζεται να διευρύνει τη δραστηριότητά της στη Νότια Ευρώπη, βάζει η Circuland, μια καινοτόμος startup που φέρνει την κυκλική οικονομία στον τομέα των κατασκευών. Ειδικότερα, η πλατφόρμα της εταιρείας προσφέρει λύσεις για Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων και Υλικών στον κατασκευαστικό χώρο.
Πρόσφατα, η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση 750.000 ευρώ σε έναν pre-seed γύρο με επικεφαλής την Apeiron Venture Capital και τη συμμετοχή της Astylab Ventures και, όπως δήλωσαν στο Capital.gr οι δύο ιδρυτές της Circuland, Αναστασία Στέλλα και Άγγελος Μερμικλής, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει αυτά τα κεφάλαια στην ταχύτερη ανάπτυξη προϊόντων, στην ενίσχυση της ομάδας της και στην επέκτασή της σε στρατηγικές αγορές. Κύριος στόχος της είναι η βελτίωση των λειτουργιών της πλατφόρμας με αυτοματοποιημένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και η παροχή ακόμη μεγαλύτερης αξίας στους πελάτες. Επιπλέον, η Circuland θα επενδύσει σε δράσεις μάρκετινγκ για να ευαισθητοποιήσει τον κλάδο σχετικά με τα οφέλη των Ψηφιακών Διαβατηρίων Προϊόντων στην κυκλική οικονομία, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην ασφάλεια των κτιρίων.
Όπως αποκαλύπτουν οι δύο co-founders, η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα νέο υποκατάστημα στην Αθήνα, το οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει ως στρατηγικό κόμβο για την επέκτασή της στη Νότια Ευρώπη. "Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις ευκαιρίες στην περιοχή και διερευνούμε ενεργά συνεργασίες και projects στη Νότια Ευρώπη”, τονίζουν.
Τι κάνει η Circuland
Η Circuland ιδρύθηκε το 2022 με σκοπό να προωθήσει την κυκλική οικονομία και την απαλλαγή από τον άνθρακα στον κατασκευαστικό κλάδο μέσω των Ψηφιακών Διαβατηρίων Υλικών. Η πλατφόρμα της, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, παρέχει τέσσερις κύριες λειτουργίες:
Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων: Αυτοματοποιεί τη δημιουργία τυποποιημένων διαβατηρίων, που παρέχουν πληροφορίες για την απόδοση ενός προϊόντος, όπως τεχνικές προδιαγραφές, αποτύπωμα άνθρακα, και δείκτες κυκλικότητας.
Ψηφιακά Διαβατήρια Υλικών: Αυτοματοποιεί τη δημιουργία διαβατηρίων υλικών συνδέοντας δομικά στοιχεία με συγκεκριμένα προϊόντα, παρέχοντας αναφορές απόδοσης για υλικά. Αυτή η λειτουργία διευκολύνει την παρακολούθηση των υλικών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός κτιρίου, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση, τον μετριασμό του κινδύνου και την υποστήριξη της κυκλικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Βάση Δεδομένων Αποθέματος Υλικών: Συγκεντρώνοντας δεδομένα από πολλά κτίρια, η Circuland δημιουργεί μια δημόσια προσβάσιμη βάση δεδομένων αποθεμάτων υλικών, προωθώντας τη διαφάνεια, εκδημοκρατίζοντας τα δεδομένα και ενθαρρύνοντας την καινοτομία.
Digital Marketplace: Ένα ψηφιακό marketplace που διευκολύνει το εμπόριο μεταχειρισμένων υλικών, το καθένα από τα οποία συνοδεύεται από το Ψηφιακό Διαβατήριό του.
Μέσω της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η Circuland προσφέρει εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, βαθύτερη κατανόηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα κτίρια λειτουργούν πλέον ως "τράπεζες υλικών,” και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση άνθρακα και την ενίσχυση της κυκλικότητας. "Οδηγούμε τη βιομηχανία προς ένα μέλλον όπου οι πόροι αποτιμώνται και επαναχρησιμοποιούνται,” δηλώνουν οι δύο ιδρυτές.
Η λύση της Circuland εφαρμόζεται ήδη σε πολλά projects. Το πρώτο πιλοτικό έργο της εταιρείας ήταν το Edenica, ένα κτίριο γραφείων στο Λονδίνο που κέρδισε το βραβείο "Best Net Zero Project" από την "Association of Consultancy and Engineering”. Ένα ακόμη ενδιαφέρον έργο περιλαμβάνει την επέκταση ενός σχολείου με τη χρήση προκατασκευασμένων πάνελ, όπου η Natural Building Systems, πελάτης της Circuland, αξιοποιεί την πλατφόρμα για κυκλικότητα και διαχείριση υλικών.
Πώς "γεννήθηκε” η ιδέα
Η Αναστασία Στέλλα γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά στα 8 της μετακόμισε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Ξάνθης και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Κοπεγχάγη, εστιάζοντας στην Αειφορία και το Building Information Modelling. Έχοντας εργαστεί ως αρχιτέκτονας στην Ελλάδα και στην Κοπεγχάγη, μετέβη στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως Σύμβουλος Αειφορίας στην AECOM. Στον τελευταίο της ρόλο στο Waterman Group, ηγήθηκε της ομάδας άνθρακα και κυκλικότητας ως Sustainability Associate.
Ο Άγγελος Μερμικλής, γεννημένος στην Αθήνα αλλά με ρίζες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετακόμισε στο Μάντσεστερ κατά την εφηβεία του. Από νεαρή ηλικία είχε πάθος για την τεχνολογία, η οποία έχει διαμορφώσει μεγάλο μέρος της προσωπικής και επαγγελματικής του διαδρομής. Την τελευταία δεκαετία, έχει ζήσει και εργαστεί σε διάφορες πόλεις της Αγγλίας και της Σκωτίας, αναλαμβάνοντας ρόλους στη βρετανική κυβέρνηση, στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Virgin Money και η British Business Bank.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη Γλασκώβη μέσω κοινών φίλων μετά το πρώτο lockdown. Η Αναστασία εργαζόταν στη Waterman σε ένα μεγάλο project όταν ένας πελάτης ζήτησε κάτι πολύ καινούριο για εκείνη την εποχή, τα Διαβατήρια Υλικών. Μετά από ενδελεχή έρευνα, συνειδητοποίησε ότι, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον από την αγορά, υπήρχε έλλειψη ενός κατάλληλου ολιστικού εργαλείου για τη δημιουργία και τη διαχείριση αυτών των Διαβατηρίων καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής. "Έφερα την ιδέα στον Άγγελο, δείχνοντάς του τις προκλήσεις και τις αναποτελεσματικότητες που αντιμετώπιζα. Με το υπόβαθρό του στον χρηματοοικονομικό τομέα και την εξειδίκευσή μου στη βιωσιμότητα, είδαμε μια ευκαιρία να διαταράξουμε τον κλάδο”, αναφέρει η Αναστασία. Τότε ήταν που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεκινήσουν τη Circuland.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η ΕΕ εισήγαγε πρόσφατα νομοθεσία βάσει του κανονισμού Ecodesign for Sustainable Products (ESPR), ο οποίος επιβάλλει τη σταδιακή εφαρμογή των Διαβατηρίων Ψηφιακών Προϊόντων (DPPs) σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των δομικών υλικών. Η υποχρεωτική υιοθέτηση των DPPs από το 2026 έως το 2030 αναμένεται να ενισχύσει τη διαφάνεια και να προωθήσει βιώσιμες πρακτικές στον κατασκευαστικό κλάδο.
Σήμερα, η Circuland επικεντρώνεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτοντας την έδρα της στο Λονδίνο και το νέο υποκατάστημα στην Αθήνα. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από συνδρομητικές υπηρεσίες λογισμικού και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη δημιουργία και διαχείριση Ψηφιακών Διαβατηρίων Υλικών.
Η εταιρεία αναπτύσσει ενεργά την ομάδα της, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις δυνατότητές της για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο ανταγωνισμός και τα επόμενα βήματα
Παρότι υπάρχουν ανταγωνιστικές εταιρείες στον χώρο, η Circuland ξεχωρίζει χάρη στην έμφαση στην απλότητα και στην εμπειρία χρήστη. Η πλατφόρμα της έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολη στη χρήση, καθιστώντας πιο διαχειρίσιμες τις σύνθετες εργασίες, χάρη στη φιλική προς το χρήστη διεπαφή.
Επιπλέον, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει το εργαλείο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, αυτοματοποιώντας τη δημιουργία Ψηφιακών Διαβατηρίων Προϊόντων και Υλικών και διασφαλίζοντας ότι όλα τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα. Σε αντίθεση με άλλες λύσεις, η Circuland δεν περιορίζεται στην τεκμηρίωση υλικών, αλλά συνδέει τα υλικά με δομικά στοιχεία, παρακολουθεί τον κύκλο ζωής τους και επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση και εμπορία τους μέσω του Digital Marketplace.
Τα επόμενα βήματα της Circuland εστιάζουν στην επέκταση των υπηρεσιών της και στην ενίσχυση της παρουσίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο να καταστήσει τα Ψηφιακά Διαβατήρια Προϊόντων βιομηχανικό πρότυπο, εναρμονισμένο με τις επερχόμενες απαιτήσεις της ΕΕ. "Στόχος μας είναι να πρωτοπορήσουμε στη στήριξη της προσαρμογής του κατασκευαστικού κλάδου στις νέες απαιτήσεις, παρέχοντας μια βελτιστοποιημένη, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη λύση για τη διαχείριση υλικών και δεδομένων. Παράλληλα, ενισχύουμε την πλατφόρμα μας με επιπλέον αυτοματισμούς και προηγμένες δυνατότητες, επιδιώκοντας ακόμη πιο αποδοτική δημιουργία και διαχείριση Διαβατηρίων Υλικών”, καταλήγουν οι δύο co-founders.