Νέο βήμα στα τρόφιμα για τον Παναγιώτη Τσάκο

Νέο βήμα στα τρόφιμα για τον Παναγιώτη Τσάκο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Μία ακόμα επένδυση έχει πραγματοποιήσει ο εφοπλιστής, Παναγιώτης Τσάκος, στον τομέα τροφίμων και ποτών, καθώς διατηρεί έκταση 100 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο όπου καλλιεργούνται ροδιές. Η επένδυση πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας Ithaka Mediterra και αντικείμενό της είναι η έκθλιψη και συσκευασία χυμού ροδιού.

Αυτή τη στιγμή η παραγωγή του χυμού πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενες εγκαταστάσεις εκτός Αθηνών. Στο πλάνο του εφοπλιστή είναι να δημιουργήσει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, όπου θα γίνεται η έκθλιψη και η εμφιάλωση του χυμού ροδιού. Έως αυτή τη στιγμή η παραγωγή διατίθεται σε πειραματικό στάδιο σε καταστήματα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Κρητικός, ωστόσο σκοπός του Π. Τσάκου είναι η επέκταση της παραγωγής και η διεύρυνση του εκτοπίσματος του προϊόντος στην αγορά. Όραμα του εφοπλιστή είναι να εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, κάτι που επιδιώκει μέσα από τις διαδοχικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. 

Η τοποθέτηση στην Κρητικός με το ρόδι θεωρείται ως φυσικό επόμενο της υφιστάμενης συνεργασίας του Π. Τσάκου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Άγγελο Κρητικό. Η οικογένεια Tσάκου έχει επενδύσει μαζί με την ANEΔHK Kρητικός, τον Άγγελο Kρητικό και τον Mανώλη Kαφούρο δημιούργησαν τη Medhealth Food Exports το 2019, με αντικείμενο την τροφοδοσία των ποντοπόρων πλοίων και πλοίων κρουαζιέρας με τρόφιμα και υλικά. Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται με Έλληνες παραγωγούς καθώς και με ένα διεθνές δίκτυο παραγωγών και προμηθευτών για ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα ροδάκινα κομπόστα, η φέτα, ο χαλβάς και τα γεωργικά προϊόντα.

H Mediterra

Θα θυμίσουμε ότι ήδη ο εφοπλιστής συμμετέχει στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία, Mediterra, όπου διατηρεί ποσοστό των μετοχών. Η Mediterra διατηρεί δίκτυο καταστημάτων με την ονομασία Mastiha Shop, τα οποία διαθέτουν τη γκάμα προϊόντων που μεταποιεί η Mediterra στη Χίο από τρόφιμα έως και καλλυντικά. Στη διάρκεια του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 12,38 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 15,3% σε σχέση με τα 10,7 εκατ. ευρώ του 2022Τα κέρδη προ φόρων της χρήσης 2023 ανήλθαν σε 492.402 ευρώ αυξημένα κατά 31,61% σε σχέση με τα 374.127 της χρήσης 2022. Ακόμη μεγαλύτερη (+38,66%) ήταν η άνοδος για κέρδη μετά από φόρους της χρήσης 2023, που ανήλθαν σε 384.073 ευρώ όταν το 2022 ανήλθαν σε 276.981 ευρω.

Το εμφιαλωμένο νερό Arrena

Εκτός των άλλων όμως έχει επενδύσει στο φυσικό μεταλλικό νερό με την εταιρεία, Νερά Πηγών Γράμμου, η οποία έχει έδρα τον δήμο Νεστορίου Καστοριάς. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2018, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έλαβε την άδεια εμφιάλωσης και εμπορίας για την πηγή Κεφαλόβρυσο από τον δήμο Νεστορίου Καστοριάς, όπου βρίσκεται η έδρα της. Η παραγωγή και εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και η εμπορική διάθεση του προϊόντος τον Φεβρουάριο του 2024. Η επιχείρηση παράγει και διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό Arrena, έχοντας έως τώρα πραγματοποιήσει επενδύσεις 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο πλάνο είναι η είσοδος τόσο στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό όσο και στη γυάλινη φιάλη για την αγορά HoReCa. Η Νερά Πηγών Γράμμου εκτιμάται ότι φέτος θα έχει κύκλο εργασιών περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ και ότι το συγκεκριμένο ποσό το 2025 θα υπερβεί τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.