Sunlight: Μια ελληνική βιομηχανία case study για τη Γερμανία

Sunlight: Μια ελληνική βιομηχανία case study για τη Γερμανία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η περίφημη έκθεση Ντράγκι μεταξύ άλλων έθεσε επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος για αποβιομηχάνιση. Στη Γερμανία μάλιστα φαίνεται ότι το πρόβλημα τίθεται ακόμη πιο επιτακτικά μετά τις ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών για κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων στη χώρα. Το επίκαιρο αυτό θέμα, αποτέλεσε το αντικείμενο εκτενούς ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ZDF με τίτλο "Το made in Germany τελείωσε;" το οποίο διερεύνησε σε βάθος την αποβιομηχάνιση της Γερμανίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας. 

Το βασικό ερώτημα που κλήθηκε να απαντηθεί στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ ήταν εάν οι χρυσές εποχές της γερμανικής βιομηχανίας έχουν πλέον παρέλθει ή αν οι τρέχουσες προκλήσεις αποτελούν απλώς φαινόμενα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Επιχειρώντας να δοθεί απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, η έρευνα επικεντρώθηκε στην Ελλάδα και στα διδάγματα που μπορούν να προκύψουν από την εμπειρία της χώρας μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν το αφιέρωμα ανέδειξε το παράδειγμα της Sunlight Group, η οποία είναι μια ελληνική βιομηχανία, που έχει καταφέρει να βρίσκεται στην παγκόσμια αιχμή της τεχνολογίας και να παρέχει καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συγκεκριμένη ελληνική βιομηχανία  θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη γερμανική. 

Στο ρεπορτάζ του ZDF  κλήθηκε μάλιστα να μιλήσει η CFO του Sunlight Group Mariella Röhm-Kottmann, η οποία ανέδειξε την ανθεκτικότητα αλλά και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να προσαρμοστούν στις προκλήσεις και να τις δουν ως ευκαιρία για πρόοδο και ανάπτυξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά o "οι Έλληνες, έχοντας βιώσει μια οικονομική κρίση, έχουν μάθει να είναι "πεινασμένοι" και προσανατολισμένοι στη δράση" 

Η ίδια κατέρριψε τα στερεότυπα που υπάρχουν για την Ελλάδα λέγοντας ότι "αν έρθετε εδώ τώρα, θα διαπιστώσετε ότι τα στεγανά που υπάρχουν για τους Έλληνες δεν ισχύουν. Θα δείτε μια χώρα με πνεύμα αισιοδοξίας, όπου οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να κάνουν κάτι, που έχουν εξαιρετικές σπουδές και κατάρτιση και επιθυμούν να προχωρήσει η χώρα μπροστά".

Η κα Röhm-Kottmann εκτίμησε επίσης ότι η Γερμανία ενδέχεται να έχει καθυστερήσει σε κάποια θέματα λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας και να έχει ξεπεραστεί από άλλες χώρες, όπως η Κίνα. 

Σημείωσε δε, ότι η χώρα είχε αποδεχθεί την υφιστάμενη κατάστασή της, ενώ ο κόσμος άλλαζε ραγδαία, γεγονός που περιόρισε την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ωστόσο, θεωρεί ότι η Γερμανία διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να ανακάμψει, αρκεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να εστιάσει στις υπάρχουσες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο ίδιο ρεπορτάζ συμμετείχε με δηλώσεις του ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την τόνωση της Γερμανικής οικονομίας και το σχέδιο της Γερμανικής κυβέρνησης για την ανάκαμψή της. 
 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή