Κρίστιαν Χατζημηνάς-Theon: Ένα ελληνικό success story στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία

Κρίστιαν Χατζημηνάς-Theon: Ένα ελληνικό success story στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, ο οποίος έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από την πορεία του στην αμυντική βιομηχανία και τις τεχνολογίες αιχμής. Γεννημένος στο Βελγικό Κονγκό και με σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια, ο κ. Χατζημηνάς ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση το 1987, ενώ το 1997 ίδρυσε την THEON Sensors, που αποτελεί σήμερα τη μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια. 

H ελληνική εταιρεία με το διεθνές αποτύπωμα έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παίχτες της παγκόσμιας αγοράς. Εφαρμόζοντας προσεκτικά ένα καλά μελετημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, η THEON International PLC, η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική αμυντική βιομηχανία που είναι εισηγμένη σε διεθνές χρηματιστήριο, κατάφερε τα τελευταία 5 χρόνια να εκπλήξει με τις επιδόσεις τη διεθνή αγορά ηλεκτρo-οπτικών, κερδίζοντας εξαγωγικά συμβόλαια, αναπτύσσοντας παράλληλα νέα ανταγωνιστικά προϊόντα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης. 

Το ξεκίνημα 

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς γεννήθηκε στο Βελγικό Κονγκό, σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 1981 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Columbia με B.A. στην Οικονομία και το 1983 από το Wharton Business School της Πενσυλβάνιας με MBA στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. 

Το 1987 ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1989 ίδρυσε την EFA Ventures στην Αθήνα, η οποία έγινε πολύ σύντομα ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υπηρεσιών βιομηχανικής συνεργασίας στον κόσμο.

Η ίδρυση της THEON Sensors ήρθε το 1997, μια κίνηση που ακολούθησε την προσπάθεια εξαγοράς της Econ Optics που τότε ήταν σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η εξαγορά δεν έγινε, το μεγαλύτερο όμως μέρος του προσωπικού της ακολούθησε τον Κρίστιαν Χατζημηνά στη νεο-ιδρυθείσα εταιρεία, σηματοδοτώντας τη διάσωση συσσωρευμένης τεχνολογίας, γνώσης και εμπειρίας που διέθεταν τα εν λόγω στελέχη. Η εταιρεία ξεκίνησε με μόλις 5 άτομα. Η αρχική επένδυση στο Κορωπί, σε ιδιόκτητο οικόπεδο 4 στρεμμάτων, ήταν της τάξεως των 130 εκατ. δραχμών με ίδια κεφάλαια. Σιγά-σιγά άρχισε να αναπτύσσεται και τα όποια κέρδη επανεπενδύονταν στην παραγωγή.

tHEON

Η ανοδική πορεία και η εκτόξευση 

Την περίοδο 1999-2005, η THEON καταφέρνει να κερδίσει σημαντικά συμβόλαια, που την βοηθούν να καθιερωθεί ως υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο. 
Ως αρχή αυτής της ανοδικής πορείας μπορεί να θεωρηθεί η διεκδίκηση 700 περισκοπίων για τα Μ113, συμβόλαιο που δεν είχε εκτελεστεί από άλλη εταιρεία του κλάδου και κατάφερε να κερδίσει η THEON Sensors.

Η δεύτερη ευκαιρία προέκυψε από την Αυστραλία, που ζητούσε περισκόπιο διαφορετικού σχεδιασμού για μία δική της έκδοση του άρματος Μ113 των ΗΠΑ, με τον όρο της γρήγορης εκτέλεσης. Η πολυεθνική L3 κερδίζει το συμβόλαιο αλλά δεν είναι συνεπής και η Αυστραλία στρέφεται στην πρώην Harris που φτιάχνει μόνο τις λυχνίες για τα περισκόπια και με τη σειρά της αναζητά κατασκευαστή ζητώντας άμεσα ένα δείγμα. Η THEON ανταποκρίνεται σχεδιάζοντας από την αρχή το περισκόπιο σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Αυστραλών και μέσα σε 20 ημέρες παρουσιάζει ένα mockup και το προσαρμόζει στο άρμα, επιδεικνύοντας έτσι μια αξιοζήλευτη ικανότητα γρήγορης ανταπόκρισης. Με τον τρόπο αυτό, η THEON καταφέρνει να έχει την πρώτη της διεθνή παραγγελία, που αν και αφορούσε μια μικρή ποσότητα (250 περισκόπια) με υψηλό κόστος κατασκευής, αποτέλεσε την αρχή πληθώρας παραγγελιών από διεθνείς πελάτες.

Το 2004, η THEON επενδύει στο να αφομοιώσει και θερμική τεχνολογία και έτσι το 2004 παράγει την πρώτη της κάμερα MILIS θερμικής απεικόνισης της Sagem μέσα από τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα γαλλικού αντιαρματικού.

Οι επιτυχίες στον τομέα των περισκοπίων φέρνουν παραγγελίες από χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του DNA της εταιρείας αποτελεί η περίπτωση της Σουηδίας, η οποία υλοποιούσε έναν διαγωνισμό για στρατιωτικά μονόκυαλα νυχτερινής όρασης που μαζί με το σύστημα συγκράτησης πάνω στο κράνος, να μην υπερβαίνει τα 550 γραμμάρια βάρος. Μονόκυαλο με αυτές τις προδιαγραφές δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο. Ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι όποιος κάνει την καλύτερη προσφορά θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να παρουσιάσει σχέδια και σε έναν χρόνο να παραδώσει το πρωτότυπο, κερδίζοντας την πρώτη παραγγελία για 250 μονόκυαλα και στη συνέχεια για 5.000 τμχ. Η THEON Sensors κερδίζει τον διαγωνισμό και όταν οι Σουηδοί επισκέπτονται τη THEON μετά από 6 μήνες για να δουν τα σχέδια, η ελληνική εταιρεία τους παρουσιάζει κατευθείαν το πρωτότυπο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι Σουηδοί τελικά αγόρασαν όχι 5.000 τμχ που είχαν αρχικά δηλώσει στον διαγωνισμό, αλλά 14.500 μονόκυαλα αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν εκείνη την εποχή η εταιρεία είχε τζίρο 15 εκατομμυρίων το χρόνο συνολικά. Το μονόκυαλο αυτό εξασφάλισε την εκτόξευση της ΤΗΕΟΝ Sensors στη διεθνή αρένα.

Το 2014 δημιουργείται τμήμα ηλεκτρονικών που εισάγει τη θερμική τεχνολογία στη ΤΗΕΟΝ και παρουσιάζει το πρώτο προϊόν το 2016.

Ένας μεγάλος σταθμός στη μετέπειτα ιστορία της εταιρείας αποτέλεσε το 2019 η από κοινού ανάληψη με τη Harris Night Vision USA (νυν Elbit Systems of America), 5ετούς συμβολαίου για την παραγωγή 14.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Πρόσφατα μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε να διπλασιαστούν οι μηνιαίες παραδόσεις, εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στο brand name της ΤΗΕΟΝ.

Το 2021, η THEON ως κοινοπραξία με τη γερμανική εταιρεία οptronics Hensoldt ανέλαβε το μεγαλύτερο συμβόλαιο για όργανα νυχτερινής όρασης στην ευρωπαϊκή αγορά για την παραγωγή και παράδοση 4.550 δίκυαλων νυχτερινής όρασης προς τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις και 5.000 προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον προγραμματισμό οι παραδόσεις να ξεπεράσουν τα 20.000 όργανα επιπλέον των προαναφερθέντων, προς αυτές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσφέροντας το Mikro 16mm δίκυαλο νυχτερινής όρασης της THEON, η κοινοπραξία THEON Sensors-Hensoldt επικράτησε στη διεθνή διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού, υπερτερώντας εμπορικά και τεχνικά μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, στο πλαίσιο του Night Vision Capability Programme του OCCAR (Ευρωπαϊκός Διακυβερνητικός Οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία Εξοπλισμού). Το συμβόλαιο αυτό τοποθετεί τη THEON Sensors στην κορυφή του Night Vision παγκοσμίως.

Το σήμερα

Σήμερα, ο THEON Group έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά. Ο όμιλος διαθέτει διεθνή παρουσία με γραφεία στην Αθήνα, τη Λευκωσία, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ). Η THEON απασχολεί περισσότερους από 300 εργαζόμενους παγκοσμίως, ενώ οι εξαγωγές της εκτείνονται σε 70 χώρες (24 από τις οποίες ανήκουν στο ΝΑΤΟ) και αντιπροσωπεύουν το 95% του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Έχοντας κατασκευάσει μέχρι σήμερα συνολικά 160.000 συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, η THEON International εισήχθη με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (Euronext).Τον Μάρτιο του ιδίου έτους, η ΤΗΕΟΝ ήταν μία από τις 3 ελληνικές εταιρείες που εντάχθηκαν στη λίστα των Financial Times/Statista με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη μοναδική αμυντική εταιρεία.

Η ελληνική εταιρεία κατάφερε να αντλήσει από το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ συνολικά 100 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής της πορείας μέσω εξαγορών άλλων εταιρειών και την εξέλιξη νέων προϊόντων. 

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, η ΤΗΕΟΝ έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικά εξαγωγικά συμβόλαια συστημάτων νυχτερινής όρασης, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του 2023 υπεγράφησαν τρεις εξαγωγικές συμβάσεις, η πρώτη σε συνεργασία με την Elbit America για την πώληση οργάνων νυχτερινής όρασης AN/PVS-31D στο Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, και οι υπόλοιπες με δύο ευρωπαϊκές χώρες, για την πώληση συστημάτων νυχτερινής όρασης NYX.

Ακολούθησε το πρώτο τρίμηνο του 2024 η υπογραφή τριών συμβάσεων, η πρώτη σε συνεργασία με Hensoldt για την πώληση οργάνων νυχτερινής όρασης στον Γερμανικό και στον Βελγικό Στρατό, και η δεύτερη με την Εσθονία για την προμήθεια μονόκυαλων οργάνων νυχτερινής όρασης. Τέλος, τον Μάρτιο του 2024, η ελληνική εταιρεία υπέγραψε με τη Γαλλία σύμβαση για την προμήθεια μεγάλου αριθμού συστημάτων νυχτερινής όρασης Argus και Argus Panoptes.

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις 

Η ανοδική πορεία της εταιρείας αποτυπώνεται καλύτερα στα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ΤΗΕΟΝ International το 2023 είχε κύκλο εργασιών 218,7 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 53% σε σχέση με το 2022 και κέρδη προ φόρων και τόκων 56,8 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, αφού τα έσοδα της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έφτασαν τα 75,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 180% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 12,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,6 φορές σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023. Σύμφωνα με τα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το α’ εξάμηνο 2024, η εταιρεία κατέγραψε ρεκόρ εσόδων ύψους 152,3 εκατ. ευρώ, 161% υψηλότερα από το α’ εξάμηνο του 2023 (58,4 εκατ. ευρώ), και περιθώριο κέρδους προ φόρων και τόκων (EBIT) σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα μέσα της εικοσαετίας. Οι νέες παραγγελίες κατά το α’ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να έχει ένα ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους 427 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024, που ισοδυναμεί με 1,3 φορές την πρόβλεψη εσόδων για το οικονομικό έτος 2024. 

Επόμενοι στόχοι, νέα προϊόντα και εξαγορές 

Στόχος της εταιρείας είναι τα έσοδα της ΤΗΕΟΝ International το 2024 να φτάσουν τα 330 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική εταιρεία τα τελευταία 5 χρόνια αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 50% ετησίως, διατηρώντας πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας.

Για τη διασφάλιση και διατήρηση αυτής της ανοδικής πορείας, η ΤΗΕΟΝ επενδύει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν στην "Eurosatory 2024” τον περασμένο Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία παρουσίασε την οθόνη κεφαλής "Thea", τα ενοποιημένα δικύαλα "Orion", καθώς και το θερμικό Clip-On "Iris-C" του οικοσυστήματος A.R.M.E.D. (Augmented Reality Modular Ecosystem of Devices), καθώς και τα νέα προϊόντα της οικογένειας σταθεροποιημένων ηλεκτροπτικών "Talos”, τα "Talos SR100” και "Talos LR800”.

Για το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων, καθώς και για την πραγματοποίηση εξαγορών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της και θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μάλιστα, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία για τα αποτελέσματα του εξαμήνου, η πρώτη της εξαγορά μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Το EFA Group 

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς είναι ιδρυτής και του EFA GROUP. Με 35 χρόνια εμπειρίας στις παγκόσμιες αγορές της Αεροδιαστημικής, Άμυνας, Υψηλής Τεχνολογίας και Ασφάλειας, το EFA Group αποτελείται από εταιρείες οι οποίες, μεταξύ άλλων, παρέχουν συμβουλευτική για ιπτάμενα μέσα, σχεδίαση και ανάπτυξη αμυντικού λογισμικού, ανάπτυξη και κατασκευή μικρο-ηλεκτρομηχανικών αισθητήρων, καθώς και κατασκευή drones.

Ειδικότερα, ο Όμιλος αποτελείται από διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η EFA Ventures, η Scytalys, η ES Systems, η Ucandrone και η Aether Aeronautics. Οι δραστηριότητες του EFA Group ενισχύονται από την epicos.com, τη μοναδική διεθνώς B2B διαδικτυακή πύλη για το χώρο των βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας. 

Ο κ. Χατζημηνάς είναι επίσης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (www.eene.gr), καθώς και ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Wharton της Ελλάδας. Αναδείχθηκε ως "Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας" στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY "Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2023.