Η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη γράφει για τη σημασία της διοργάνωσης και τα μηνύματα που στέλνει για τις γυναίκες σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.
Από τις 19 μέχρι τις 21 Μαρτίου η Αθήνα φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής του δικτύου World Political Leaders η οποία τελούσε υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Το WPL, μια ιδέα της Γερμανίδας πρώην ευρωβουλευτού Silvana Koch-Mehrin, εργάζεται από το 2013 για την περαιτέρω δικτύωση και ενδυνάμωση των γυναικών πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική και της επιρροής που ασκούν.
Η σχέση μου με το WPL ενδυναμώθηκε το 2020 όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο με επέλεξε ως Πρέσβειρα της Ελλάδας στο δίκτυο. Το 2023 αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Τουρισμού τη θέση ανέλαβε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Σεβαστή Βολουδάκη.
Πριν λίγους μήνες, το WPL και η Πρόεδρός του Silvana Koch-Mehrin μας ζήτησαν να διοργανώσουμε στην Ελλάδα τη Σύνοδο Κορυφής του 2024, κάτι που δεχτήκαμε αμέσως. Τη διοργάνωση ανέλαβε το Υπουργείο Τουρισμού μαζί με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής.
Πράγματι, είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που φιλοξενήσαμε μια Σύνοδο Κορυφής τέτοιου βεληνεκούς, καθώς το δίκτυο του WPL "φέρνει κοντά" γυναίκες σε θέσεις πολιτικής ηγεσίας από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βραβεύτηκε από το δίκτυο για τη συμβολή της στην ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην πολιτική.
Ο διάλογος και οι θεματικές που αναπτύχθηκαν στις 3 ημέρες που διήρκησε η σύνοδος, είχαν και θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Η γνώση και τα επιχειρήματα που παράχθηκαν, θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις συμμετέχουσες στις επόμενες κινήσεις τους και θα μεταλαμπαδεύσουν ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες γυναίκες, αλλά και άνδρες, με στόχο πάντα τις ίσες ευκαιρίες πολιτικής εκπροσώπησης σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Μια από τις βασικές συζητήσεις μας με τις γυναίκες πολιτικούς που απαρτίζουν το WPL, ήταν σχετικά με το που οδεύει η Δημοκρατία τον 21ο αιώνα με τις γυναίκες, όχι απλώς παρούσες στην πολιτική ζωή, αλλά και σε ολοένα περισσότερες ηγετικές θέσεις. Η καίρια αυτή αγωνία μας αποτέλεσε και το έναυσμα για τον τίτλο της Συνόδου που ήταν "Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα".
Καθώς οι γυναίκες ενδυναμώνονται, αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς και έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν για τους προβληματισμούς τους και να βρουν λύσεις. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές όπως και οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε οι γυναίκες και σχετίζονται με μια απαραίτητη διαδικασία το ξεπέρασμα των στερεοτύπων για το φύλο στην πολιτική αλλά και στη δυνατότητά μας να φέρουμε εις πέρας διαφορετικούς ρόλους.
Έχουμε διανύσει ήδη το ένα τέταρτο του αιώνα και ενώ η Δημοκρατία ενδυναμώνεται με την αύξηση της παρουσίας των γυναικών στα κοινοβούλια και τις ηγετικές θέσεις, φαίνεται ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την άρση των εμποδίων και την προώθηση μεγαλύτερης ισότητας των φύλων στην πολιτική ηγεσία.
Ένα από τα πλέον γνωστά μέτρα είναι η ποσόστωση. Περισσότερο από την ποσόστωση χρειαζόμαστε ενδυνάμωση ώστε οι γυναίκες να εκφέρουν πολιτικό λόγο και να συμμετέχουν στα κοινά. Πρέπει να δούμε εμπεριστατωμένα ποιοι είναι οι λόγοι που δυσχεραίνουν ή αποτρέπουν τις γυναίκες να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες, πέραν του δικαιώματος της ψήφου και ταυτόχρονα να τις ενδυναμώσουμε να συμμετάσχουν.
Είναι σημαντικό ότι βλέπουμε γυναίκες σε πρωθυπουργικούς και προεδρικούς θώκους σε όλο τον κόσμο, με αξιόλογα αποτελέσματα. Η χώρα μας άλλωστε έχει την τιμή να εκπροσωπείται στο ανώτατο επίπεδο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου.
Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 130 χρόνια για να έχουμε ίση εκπροσώπηση γυναικών ανδρών στις ηγετικές θέσεις των κρατών του πλανήτη ενώ αυτή την περίοδο οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κοινοβούλια έχουν μια γυναίκα βουλευτή για κάθε τρεις άνδρες.
Θεωρώ ότι η πολιτική βούληση είναι πάνω απ’όλα. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα πρέπει να δουν ανοιχτά ότι το ζήτημα του φύλου στην πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει πλέον να μας απασχολεί.
Αν υπάρχει, λοιπόν, ισχυρή βούληση, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετίζονται με την ανάπτυξη συνεργασιών και τη διαμόρφωση στοχευμένων προτάσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μέσα από τη δικτύωση φορέων όπως, για παράδειγμα, το WPL.
Ακόμα, απαιτείται η υποστήριξη και η εμψύχωση των γυναικών μέσα από δράσεις επιμόρφωσης και συμβουλευτικής, προκειμένου να αναπτύξουν πολιτική δράση και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τις αποτρέπουν να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Τέλος, είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με την αναγκαιότητα της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.