Λιλή Περγαντά: Η ιστορία επιτυχίας, η Power Health και το Dragons’ Den

Λιλή Περγαντά: Η ιστορία επιτυχίας, η Power Health και το Dragons’ Den

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Ξεκίνησε να επιχειρεί στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια, όταν η "γυναικεία επιχειρηματικότητα” ήταν έννοια άγνωστη στην Ελλάδα. "Κόντρα” σε δυσκολίες, εμπόδια και έντονη αμφισβήτηση, κατάφερε να "χτίσει” την πρώτη ελληνική εταιρεία φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, "γκρεμίζοντας” στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ο λόγος για την ιδρύτρια της Power Health, Λιλή Περγαντά, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω της συμμετοχής της στη δημοφιλή εκπομπή "Dragon’s Den”.

PHOTO LILI PERGANDA.jpg

Η Power Health, που φέτος κλείνει 40 χρόνια παρουσίας, επέκτεινε μέσα στο 2023 τη δραστηριότητά της στα Βαλκάνια, μέσω της δημιουργίας δύο νέων θυγατρικών επιχειρήσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της και την εξάπλωση του δικτύου πωλήσεων πέρα από τα εθνικά σύνορα. Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, "τα πρώτα δείγματα είναι ελπιδοφόρα, με τις επενδύσεις να προβλέπονται επικερδείς στο επόμενο σύντομο μελλοντικό διάστημα”.

Η εταιρεία ταυτόχρονα λανσάρει καινοτόμες σειρές προϊόντων υγείας και φροντίδας. Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από την υγεία, η Power Health επενδύει και στην ομορφιά, λανσάροντας την premium σειρά καλλυντικών "Inalia”, η οποία χρησιμοποιεί το μαύρο χαβιάρι, αλλά και εκχυλίσματα φυτών από την κρητική γη, δημιουργώντας προϊόντα ενυδάτωσης, αντιρυτιδικής προστασίας και αντιγήρανσης με ποσοστά φυσικότητας που ξεπερνούν το 95%.

Το 2022, η Power Health πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 7,71%, σε 15,7 εκατομμύρια ευρώ, από 14,6 εκατ. το 2021, καθώς και των καθαρών της κερδών σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 2,1 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Η καταγωγή, οι σπουδές και το όραμα

Η Λιλή Περγαντά κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς. Από πολύ μικρή ηλικία αναγνώρισε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και έβαλε στόχο να βρει τον τρόπο να προσφέρει όλα τα ευεργετικά οφέλη της στον άνθρωπο. Έτσι, σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Queen Elizabeth College London University, με εξειδίκευση στο Τμήμα Χημείας Τροφίμων και στο Management.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Αγγλία γνώρισε μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής. Οι άνθρωποι, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής τους, δεν είχαν τον χρόνο να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή κι έτσι επέλεγαν τη συμπλήρωση της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Όταν τελείωσε τις σπουδές της και επέστρεψε στην Ελλάδα, έβαλε υποθήκη το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που είχε στο όνομά της, ένα κτήμα στην Κωπαΐδα, και άρχισε να εισάγει από την Αγγλία τα πρώτα της προϊόντα.


Σε ηλικία 27 ετών, έκανε την αγάπη της για τα βότανα και το ευ ζην επιχειρηματικό όραμα.

Το ταξίδι της Power Health

Το ταξίδι της Power Health ξεκίνησε το 1984, με την αποκλειστική αντιπροσώπευση οίκων του εξωτερικού, με τη Λίλη Περγαντά να καταφέρνει να κάνει πράξη το -γνωστό πλέον- μότο της εταιρείας "από το φαρμακείο της φύσης στο φαρμακείο της γειτονιάς”. Ωστόσο, όπως έχει πει η κυρία Περγαντά, η πορεία της εταιρείας δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς από το ξεκίνημά της βρέθηκε αντιμέτωπη αρκετές φορές με πολλά εμπόδια.

Η πρώτη πενταετία της Power Health χαρακτηρίζεται από έντονη αμφισβήτηση και περιφρόνηση. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έκανε λόγο για άγνωστες μέχρι τότε έννοιες, όπως φυσικά προϊόντα υγείας, συμπληρώματα διατροφής, φυτοθεραπεία και ομοιοπαθητική.

PHOTO LOGISTIC 02.jpg

Τα επόμενα χρόνια, πραγματοποιούνται τα πρώτα σεμινάρια σε φαρμακοποιούς. Στόχος ήταν τόσο οι Έλληνες φαρμακοποιοί όσο και οι καταναλωτές να αντιληφθούν την αξία των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία του ανθρώπου. Οι πρώτες άδειες για τα συμπληρώματα διατροφής εκδίδονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και η Power Health πρωτοστατεί.

Στα χρόνια που ακολουθούν, η εταιρεία ιδρύει τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και δημιουργεί δικές της καινοτόμες φόρμουλες για την πρόληψη και αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων υγείας.

Την ίδια στιγμή, "κόντρα” στην οικονομική κρίση, η εταιρεία ενισχύει την εξωστρέφειά της, διεισδύοντας στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα, η εταιρεία εξάγει σε 23 χώρες και συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό με σκοπό την επένδυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Συνοδοιπόρος της Λιλής Περγαντά σε αυτό το ταξίδι, από την αρχή μέχρι και τώρα, είναι ο σύζυγός της, Κωνσταντίνος Παντελίδης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Power Health. Ο μεγάλος τους γιος, Γιάννης Παντελίδης- Περγαντάς, κρατάει σήμερα τα ηνία της Power Health, ως Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ ο μικρότερος, Θεοδόσης Παντελίδης-Περγαντάς, είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Actrium, μιας ελληνικής επενδυτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του Real Estate.

KTIRIO POWER HEALTH.jpg

Το Dragons’ Den

Η επικεφαλής της Power Health συμμετέχει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο "Dragons’ Den”, ως μία από τους έξι κριτές-επενδυτές.

Το "Dragons’ Den” – γνωστό και ως "Shark Tank” – προβάλλεται σε πάνω από 40 χώρες, εδώ και 20 χρόνια, με επενδύσεις που ξεπερνούν παγκοσμίως τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ελλάδα προβάλλεται φέτος ο δεύτερος κύκλος της εκπομπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος κύκλος έκλεισε με συνολικές επενδύσεις και συμφωνίες που έφτασαν το 1.117.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της εκπομπής, επιχειρηματίες παρουσιάζουν το επιχειρηματικό τους πλάνο στους έξι επενδυτές, με στόχο να τους πείσουν να επενδύσουν σε αυτούς. 

Όπως έχει πει η κυρία Περγαντά, η πρόταση να συμμετάσχει στο "Dragons’ Den” ήταν μια πρόκληση για την ίδια, σε έναν, όμως, τομέα που, μετά από τόσα

χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά. Ο λόγος που δέχτηκε ήταν γιατί θέλει να δώσει την ευκαιρία σε άτομα που πραγματικά το αξίζουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό χώρο και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.