Κ. Κυριακόπουλος: Από το διδακτορικό στο Κέιμπριτζ στο χρυσό deal με τη ιαπωνική Nabtesco

Κ. Κυριακόπουλος: Από το διδακτορικό στο Κέιμπριτζ στο χρυσό deal με τη ιαπωνική Nabtesco

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

"Αν ξεκινούσα σήμερα, σίγουρα θα εστίαζα  στην ανάπτυξη κάποιας τεχνολογίας για τον περιορισµό της κλιµατικής αλλαγής". Η απάντηση ήρθε αβίαστα από τα χείλη του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου.

Είχε προηγηθεί το προσφιλές (για τους δηµοσιογράφους), αλλά πάντοτε επίκαιρο ερώτηµα: "Ποια projects νεοφυούς επιχειρηµατικότητας προσελκύουν τώρα το µεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη επενδύσεων διεθνώς;". 

Άρτι αφιχθείς από το Ντουµπάι, στο οποίο είχε µεταβεί την πρώτη εβδοµάδα του Δεκεµβρίου για να συµµετάσχει στην COP28, µάλλον η απάντηση φαντάζει εν µέρει προκατειληµµένη, όχι όµως προφανής. Στη Σύνοδο των Ηνωµένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή κάθε χρόνο συσκέπτονται οι ισχυροί του πλανήτη προκειµένου να αποφασίσουν τις επόµενες κινήσεις µε στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια στιγµή που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. 

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου τα µέσα ενηµέρωσης κατακλύζονται από ανησυχητικές ειδήσεις για αύξηση της θερµοκρασίας, άνοδο της στάθµης της θάλασσας, λιώσιµο των πάγων και αυξανόµενη συχνότητα ακραίων καιρικών συνθηκών όπως πληµµύρες, καταιγίδες, ξηρασία και πυρκαγιές. Το µήνυµα είναι πάντα σταθερό: Oι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου, που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, παραµένουν ο ένοχος και, εάν τα σύγχρονα συστήµατα ενέργειας δεν µετασχηµατιστούν ριζικά, η Γη είναι καταδικασµένη.

Η δυναµική του climate tech 

Ο νεαρός ιδρυτής της Deepsea Technologies, ο οποίος έλαβε µέρος στη συζήτηση για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, έναν κλάδο ο οποίος αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεκινήσει το επιχειρηµατικό του ταξίδι µε αιχµή του δόρατος πάντοτε την τεχνολογία, εκτιµά ότι η επιτακτική ανάγκη για τη λήψη άµεσων µέτρων προκειµένου να αντιστραφούν οι επιπτώσεις ενισχύει περαιτέρω τη δυναµική που εµφανίζουν όλες οι νέες τεχνολογίες που σχετίζονται µε την αντιµετώπιση των αιτιών της κλιµατικής αλλαγής. "Υπάρχει υψηλή ζήτηση σε παγκόσµιο επίπεδο για τέτοιες καινοτοµίες", επισηµαίνει ο κ. Κυριακόπουλος και συµπληρώνει λέγοντας: "Η ζήτηση αναµένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι προθεσµίες για την επίτευξη συγκεκριµένων στόχων, µε απώτερο την κλιµατική ουδετερότητα µέχρι το 2050 στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Αυτό το θετικό momentum σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο από τους επενδυτές, οι οποίοι εµφανίζονται έτοιµοι να ρίξουν αρκετά χρήµατα στο climate tech. 

Είναι ενδεικτικό ότι, παρότι το 2023 σηµατοδοτεί τη δεύτερη συνεχόµενη χρονιά µείωσης των συνολικών χρηµατοδοτήσεων από ιδιώτες και θεσµικούς επενδυτές στο παγκόσµιο νεοφυές οικοσύστηµα, ωστόσο οι επενδύσεις σε climate tech startups εµφάνισαν µικρότερη πτώση, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα έναντι άλλων κλάδων. Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισµός Ενέργειας προβλέπει ότι φέτος θα διατεθούν 1,7 τρισ. δολάρια για την ανάπτυξη ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, δικτύων, καθώς και άλλων υποδοµών πράσινης ενέργειας, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό έπειτα από 6 συνεχόµενα έτη διαρκούς αύξησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, προσανατολίζεται ο 29χρονος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ο οποίος σκοπεύει να προσθέσει έναν ακόµα τίτλο στο ήδη πλούσιο, είναι η αλήθεια, βιογραφικό του: αυτόν του επενδυτή. Συγκεκριµένα, µέσα στους επόµενους µήνες αναµένεται να επενδύσει µε προσωπικά κεφάλαια σε δύο startups οι οποίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του ίδιου καθώς και κάποιων funds, τα οποία είχαν υποστηρίξει το δικό του επιχειρηµατικό εγχείρηµα πριν από µερικά χρόνια. 

Το σηµείο εκκίνησης 

Ήταν το 2017, όντας στο δεύτερο έτος του διδακτορικού του µε εξειδίκευση στη Βαθιά Μάθηση στο Κέιµπριτζ, όταν αναζητούσε πώς η τεχνητή νοηµοσύνη θα µπορούσε να εφαρµοστεί στον πραγµατικό κόσµο, όπως για παράδειγµα στη βιοµηχανία. Εκείνο το καλοκαίρι, σε µια συζήτηση που είχε µε τον παιδικό του φίλο Ροµπέρτο Κούστα, ο οποίος διαθέτει πολυετή εµπειρία στον κλάδο της ναυτιλίας, συνειδητοποίησαν ότι ο ένας είχε τη λύση σε ένα πρόβληµα που ο άλλος αντιµετώπιζε. "Για τη λύση που είχα και έψαχνε πρόβληµα, ο Ροµπέρτο είχε το πρόβληµα για το οποίο αναζητούσε λύση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος στην τελετή για την παρουσίαση της ελληνικής λίστας "30 κάτω των 30" που δηµοσιεύει κάθε χρόνο το "Forbes Greece".

Συγκεκριµένα, το θέµα που ζητούσε επίλυση είναι ένα από τα νευραλγικής σηµασίας για την παγκόσµια ποντοπόρο ναυτιλία: η δυνατότητα πρόβλεψης σχετικά µε την κατανάλωση καυσίµων στα πλοία. 

"Για κάθε πλοίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις καθηµερινά, που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίµου, όπως µε πόση ταχύτητα θα κινηθεί, ποιο δροµολόγιο θα ακολουθήσει, πότε θα καθαριστεί η γάστρα του. Τα µοντέλα που ήταν διαθέσιµα τότε για την πρόβλεψη του αντίκτυπου που οι εν λόγω αποφάσεις θα είχαν στην κατανάλωση του πλοίου εµφάνιζαν σφάλµα της τάξεως του 20% µε 30%. Εποµένως, δεν ήταν ακριβή. Αποφασίσαµε, αξιοποιώντας αυτό το νέο κύµα τεχνολογίας, να κάνουµε κάτι καλύτερο. Πράγµατι, µετά τα πρώτα πειράµατα, ανακαλύψαµε ότι το 30% θα µπορούσε να µειωθεί δραµατικά σε 3% µε 5%", επεσήµανε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος µε τη σειρά του είναι µέλος παλαιότερης λίστας "30 κάτω των 30" του "Forbes Greece". 

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Deepsea Technologies, η οποία µέσα από το λογισµικό που ανέπτυξε κατάφερε να φέρει εις γάµου κοινωνίαν το παραδοσιακό µε το σύγχρονο: τη ναυτιλία µε την τεχνητή νοηµοσύνη. 

"Στην πορεία των ετών αντιληφθήκαµε ότι η ανάγκη της επίλυσης του συγκεκριµένου προβλήµατος ήταν πιο επιτακτική από όσο είχαµε αρχικά συνειδητοποιήσει", σηµείωσε ο νεαρός επιχειρηµατίας και έσπευσε να εξηγήσει: "Και αυτό λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται ο κλάδος για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Αυτό σηµαίνει ότι τα πλοία καλούνται να µειώσουν σηµαντικά τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ηλεκτρικά πλοία, σε συνδυασµό µε την ανεπάρκεια των εναλλακτικών καυσίµων, περιορίζει τις διαθέσιµες λύσεις, επί του παρόντος, σε µία και µοναδική: τη µείωση της κατανάλωσης µέσω αποτελεσµατικότητας. Κατά συνέπεια, το προϊόν της Deepsea Technologies απευθύνθηκε σε µια αγορά η οποία το αποζητούσε", διευκρίνισε. 

Τα ορόσηµα 

Παρά το πρόσφορο έδαφος, ωστόσο, το εγχείρηµα στα πρώτα του βήµατα κλήθηκε να ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις. "Κάποια στιγµή έπρεπε να κάνουµε το επόµενο βήµα και ήταν δύσκολο να το διαχειριστούµε µόνοι µας. Έτσι, λοιπόν, µπήκαµε στον κόσµο των Venture Capital µε σηµείο εκκίνησης την Ελλάδα. Το πρώτο fund το οποίο πίστεψε σε εµάς ήταν η Ireon Investment και ο Έκτορας Χειµωνίδης και τότε ουσιαστικά µας δόθηκε η δυνατότητα να δηµιουργήσουµε την πρώτη µας οµάδα, η οποία αποτελείται από εξαίρετους επιστήµονες και µηχανικούς". Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε καταλυτική για την περαιτέρω εξέλιξη της νεοφυούς εταιρείας, η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε σε επενδυτικά ταµεία εκτός συνόρων. Το αποτέλεσµα ήταν να αντλήσει το ποσό των 12 εκατ. ευρώ σε δύο γύρους χρηµατοδότησης, αλλά και να πειστεί να "φέρει στελέχη από το εξωτερικό, τα οποία εκπαίδευσαν την ελληνική οµάδα σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα". 

Το 2022 ήρθε η συµφωνία συνεργασίας µε τον µεγαλύτερο, µέχρι σήµερα, πελάτη της Deepsea, τη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Wallenius Wilhelmsen, η οποία χρησιµοποιεί το σύστηµα της ελληνικής startup για να καθορίζει την ταχύτητα των περισσότερων από 100 πλοίων που αριθµεί ο στόλος της σε κάθε ώρα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. "Και τότε µάθαµε από πρώτο χέρι τι σηµαίνει να διαχειρίζεσαι 100 καπετάνιους οι οποίοι χρησιµοποιούν το σύστηµα της Deepsea και µάθαµε πώς να χτίσουµε εξυπηρέτηση πελατών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος. Η δηµοσιοποίηση της συγκεκριµένης συνεργασίας έφερε στο κατώφλι της εταιρείας νέους πελάτες. Σήµερα ο αριθµός των πλοίων έχει φτάσει τα 400 και έχει συµβάλει στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 10.000 µετρικούς τόνους ετησίως. 

Αυτά τα επιτεύγµατα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον ιαπωνικό κολοσσό Nabtesco, ο οποίος ειδικεύεται σε συστήµατα ελέγχου κίνησης. "Από την πλευρά της, η Nabtesco αναζητούσε έναν εταίρο στη Δύση προκειµένου να τους βοηθήσει να µεταβούν στην εποχή της τεχνητής νοηµοσύνης. Και επέλεξαν εµάς αρχικά στο πλαίσιο του συνεργάτη και τον περασµένο Ιούλιο η Deepsea Technologies έγινε επίσηµα κοµµάτι του ιαπωνικού οµίλου µετά το deal της εξαγοράς". 

Αυτή η κίνηση σηµατοδότησε ένα καινούργιο κεφάλαιο τόσο για την Deepsea όσο και για τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, ο οποίος, από τη θέση πλέον του διευθύνοντος συµβούλου, έχει επικεντρωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, επέκταση της τεχνολογίας της εταιρείας σε άλλους τοµείς, όπου έχει παρουσία η Nabtesco, όπως οι ανεµογεννήτριες σε πρώτη φάση. Προκειµένου να υποστηρίξει το πλάνο της, η Deepsea αναµένεται να διπλασιάσει την οµάδα της στην Ελλάδα µέχρι το τέλος της νέας χρονιάς, πλησιάζοντας περίπου τα 200 άτοµα. 

Για τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο οι προοπτικές του εγχώριου οικοσυστήµατος είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες, υπερθεµατίζοντας ότι οι πηγές χρηµατοδότησης έχουν πολλαπλασιαστεί σε σύγκριση µε µερικά χρόνια πριν, όταν εκείνος ξεκινούσε στον κόσµο του επιχειρείν.

*Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes που κυκλοφορεί"