ΑΤΤΙΚΑΤ: Από την "χρυσή" εποχή στην περιπέτεια των πλειστηριασμών

ΑΤΤΙΚΑΤ: Από την "χρυσή" εποχή στην περιπέτεια των πλειστηριασμών

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Στη "δίνη” των πλειστηριασμών φαίνεται πως έχει επιστρέψει η ΑΤΤΙΚΑΤ, η κατασκευαστική εταιρεία του Παναγιώτη Πανούση που κάποτε μεσουρανούσε στο χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα χρόνια είχαν βρεθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα γραφεία της εταιρείας στην λεωφόρο Μεσογείων, στο κτίριο καταστημάτων και γραφείων Πολιτεία Business Center, ενώ η κατασκευαστική εταιρεία έχει χάσει σε πλειστηριασμό και έκταση στο βιομηχανικό πάρκο Ντρασέζα στην Αυλώνα, η οποία αποκτήθηκε από τον όμιλο Σαράντη.

Ο νέος πλειστηριασμός (που αναρτήθηκε χθες) αφορά την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, μετά της επ’ αυτού διώροφης οικοδομής με υπόγειο, εντός σχεδίου πόλεως του Δήμου Κηφισιάς, στη θέση "Αγία Κυριακή ή Βελανιδιά ή Σχινάρι ή Μπελτέσι”, επί της οδού Όθωνος (πρώην Β. Όθωνος), στον αριθμό 22, και βάσει κτηματολογίου στον αριθμό 24, εκτάσεως κατά τους τίτλους κτήσεως 757,49 τ.μ. κατά δε νεώτερη και ακριβέστερη καταμέτρηση 770,35 τ.μ. Επί του άνω οικοπέδου έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο, αποτελούμενη από: α) υπόγειο επιφανείας 274,36 τ.μ., β) ισόγειο όροφο επιφανείας 211,69 τ.μ. και γ) πρώτο όροφο επιφανείας 198,31 τ.μ. Πραγματοποιήθηκε εξωτερική αυτοψία κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για διώροφο κτίριο επαγγελματικής χρήσης με υπόγειο, συνήθους κατασκευής αλλά μέτριας προς κακής συντήρησης. Από την αυτοψία προέκυψε ότι το υπόγειο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, καθώς υπάρχει ράμπα εισόδου, και το υπόλοιπο κτίριο ως γραφεία. Επομένως, πρόκειται για κτίριο επαγγελματικής χρήσης συνολικής επιφάνειας 684,36 τ.μ., κατασκευής 1992.

Attikat3
μεηλ Πιπεροπουλου

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχει επισπεύδουσα την doValue, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί οι 622 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ πλέον εντολής, τόκων και εξόδων εκτέλεσης και πλειστηριασμού, το οποίο αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου έντοκης απαίτησης.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι για το εν λόγω ακίνητο έχει προγραμματιστεί και δεύτερος πλειστηριασμός, για τις 29 Νοεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα την Intrum και χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, στις 467.057 ευρώ. 

Από τα μεγάλα έργα στα… χρέη

Η ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία σήμερα φέρεται να έχει οφειλές 177 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Πανούση και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει μία από τις ισχυρές του κατασκευαστικού κλάδου, αναλαμβάνοντας μία σειρά μεγάλων έργων υποδομής. Μάλιστα, το 1994, η ΑΤΤΙΚΑΤ εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ, την "χρυσή” εποχή που ακολούθησε, ο Παναγιώτης Πανούσης προχώρησε στην εξαγορά μία σειράς εισηγμένων εταιρειών (Σ. Σιγάλας, ΑΤΕΜΚΕ, Ευκλείδης, Τεχνοδομή - Αφοί Τραυλού και Παρνασσός), οι οποίες, όμως, αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Εν τω μεταξύ, το διάστημα 2005 – 2006, η εταιρεία ανέλαβε τρεις σημαντικές εργολαβίες στην Εγνατία Οδό, όπως και σύμβαση για τα έργα στο πέταλο του Μαλιακού Κόλπου. 

Ωστόσο, κάπου εκεί αρχίζουν να εμφανίζονται και τα προβλήματα. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το Capital.gr, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, την εποχή που οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές για να δημιουργηθούν μεγάλα σχήματα με στόχο την αναβάθμιση ή διατήρηση του εργοληπτικού τους πτυχίου, πολλές ήταν οι εταιρείες που αναγκάστηκαν να εξαγοράσουν μικρότερες. Αποδείχτηκε, όμως, στην συνέχεια ότι οι κινήσεις αυτές ήταν ωρολογιακή βόμβα για τις περισσότερες, αφού φορτώθηκαν με ζημιές που επιβάρυναν δραματικά την χρηματοοικονομική τους εικόνα. Η Τεχνοδομή κατέρρευσε οικονομικά, η Ευκλείδης πουλήθηκε στην ΑΕΓΕΚ, ενώ η Σ. Σιγάλας και η ΑΤΕΜΚΕ απορροφήθηκαν από τη μητρική στο πλαίσιο της επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων το 2003.

Attikat1
μεηλ Πιπεροπουλου

Το 2007 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξαγόρασε το 21,5% της ΑΤΤΙΚΑΤ, ωστόσο αυτή η κίνηση δεν ήταν αρκετή για να σώσει την εταιρεία. Αποκορύφωμα των οικονομικών περιπετειών της εταιρείας ήταν η σύλληψη του Παναγιώτη Πανούση για οφειλές ύψους 7,9 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ενώ, το 2010, η εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Όπως αναφερόταν τότε στην σχετική ανακοίνωση, "η εταιρεία προέβη σε αυτή την ενέργεια, λόγω του προβλήματος ρευστότητας, που αντιμετωπίζει από τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις της, συνεπεία της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά και της εν γένει οικονομικής κρίσης”. Ωστόσο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση της εταιρείας προς επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με την πλειοψηφία των πιστωτών της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 99. Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε η αίτηση πτωχεύσεως της εταιρείας που είχε υποβληθεί από ορισμένους αντιδίκους.

Πάντως, η ΑΤΤΙΚΑΤ δείχνει να παραμένει ενεργή έως σήμερα. Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία παρουσίασε μηδενικό κύκλο εργασιών για τη χρήση 2021. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ανήλθαν περίπου σε 205 χιλ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημίες 2,466 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 810,2 χιλ. ευρώ το 2020.