Adaptiv: Έτοιμη για rollout η startup που φέρνει την ΑΙ στην εκδοτική βιομηχανία

Adaptiv: Έτοιμη για rollout η startup που φέρνει την ΑΙ στην εκδοτική βιομηχανία

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη, όπου οι τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές διαμορφώνουν τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε, δημιουργούμε και κοινοποιούμε περιεχόμενο. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικοί παράγοντες: η πανδημία και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ). Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν επηρεάσει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας της εκδοτικής βιομηχανίας.

Και εάν ο Covid έφερε τα πάνω-κάτω στην κοινωνία, αναγκάζοντάς μας να επανεκτιμήσουμε τις συνήθειές μας και να ψάξουμε για νέους τρόπους διασύνδεσης και επικοινωνίας, η ΑΙ ήρθε με την σειρά της να επαναπροσδιορίσει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία. Κι ενώ η πανδημία τελείωσε, η ΑΙ δεν σταματά. "Δεν βλέπω την ΑΙ με φόβο, αλλά σαν ευκαιρία και θέλω να ανακαλύψω πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, αναφέρει στο Capital.gr ο Μεταξάς Γαμβρέλης, Founder και CEO της Adaptiv.

Ο κ. Γαμβρέλης διαθέτει περίπου 8 χρόνια εμπειρίας στη δημιουργία startups. Η τελευταία του δημιουργία ήταν ένας εικονικός βοηθός που βοηθά τους δασκάλους και τα σχολεία να διαχειρίζονται εργασίες μέσω chat.

Ο κ. Γαμβρέλης εργάστηκε για 23 χρόνια στον χώρο των Εκπαιδευτικών Εκδόσεων. Σημειωτέον, η πιο πρόσφατη 13ετής θητεία του (τα τελευταία 3 χρόνια ως περιφερειακός διευθυντής Β. Ελλάδας) ήταν στην Express Publishing -μια εκδοτική εταιρεία που εξάγει Βιβλία Εκμάθησης Αγγλικών (ELT) σε περισσότερες από 100 χώρες, περιλαμβάνοντας περίπου 25 τοπικές εκδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Express Publishing, ο κ. Γαμβρέλης διαπίστωσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκδότες. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν δυσκολίες στη διατήρηση του ενδιαφέροντος των χρηστών, στην αντιμετώπιση της μείωσης των κερδών, στη διαχείριση της γρήγορης εξέλιξης της τεχνολογίας και στην προσαρμογή στις σημαντικές μεταβολές που έχουν επέλθει τα τελευταία πέντε χρόνια στη συμπεριφορά μελέτης των μαθητών.

"Οι εκδοτικές εταιρείες έχουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας, δημιουργούν ένα βιβλίο, το οποίο περνάει μέσα από το κανάλι με στόχο να αγοραστεί από τον τελικό χρήστη ως φυσικό προϊόν. Η δική μου ιδέα είχε να κάνει με το πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό. Πώς θα μπορούσε ο μαθητής να έχει κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι του ένα εργαλείο που να του δίνει πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο και με υψηλότερη εξατομίκευση”, εξηγεί ο κ. Γαμβρέλης.

Νέο επιχειρηματικό μοντέλο

Ένα άλλο πρόβλημα που θέλησε να λύσει η Adaptiv ήταν το πώς μια εκδοτική εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το περιεχόμενο και να κάνει εισαγωγή σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που να βασίζεται σε συνδρομές, μια λύση που έχει υιοθετηθεί και από άλλες βιομηχανίες, όπως η μουσική (Spotify) και ο κινηματογράφος (Netflix). Οι εκδοτικές εταιρείες έχουν παραδοσιακά βασίσει το μοντέλο τους στην πώληση φυσικών βιβλίων, ωστόσο στην περίπτωση του εκπαιδευτικού κλάδου, το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο, το οποίο παύει να είναι χρήσιμο μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Η Adaptiv δημιούργησε μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε μια εκδοτική εταιρεία να μπορεί να συνδέσει το περιεχόμενό της σε ένα από τα πολλά κανάλια που είναι διαθέσιμα (WhatsApp, messenger κ.λπ., ανάλογα με τη στρατηγική και τη χώρα) ή σε ένα δικό της custom κανάλι και μέσω συνδρομών να μπορεί να πουλά το περιεχόμενο, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο κανάλι εσόδων και αυξάνοντας τελικά τα κέρδη της.

Στόχος της Adaptiv είναι να έχουν οι εκδοτικές εταιρείες στη διάθεσή τους μια πλατφόρμα που δεν θα πιέζει τα περιθώριά τους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν στον τελικό χρήστη ελκυστικές υπηρεσίες και καινούριες εμπειρίες. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας, οι εκδοτικές εταιρείες αποκτούν χρήσιμες πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιείται το βιβλίο, λαμβάνοντας ένα σημαντικό feedback από την αγορά. 

Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από μια προμήθεια που εφαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε ψηφιακό προϊόν που δημιουργεί για την εκδοτική εταιρεία. Αυτό προσφέρει μια ελαστικότητα στην εταιρεία να πειραματιστεί σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Νέα version το 2024 

Η Adaptiv έχει κλείσει τον πρώτο της πελάτη -μια εκδοτική εταιρεία από το εξωτερικό-, και το rollout αναμένεται τον Σεπτέμβριο, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με άλλες δύο εταιρείες. 

Επιπλέον, στις αρχές του 2024 σχεδιάζει να λανσάρει την "Version 2” της πλατφόρμας, στηριζόμενη στο feedback που έχει λάβει από τον πιλότο. Όπως εξηγεί ο κ. Γαμβρέλης, η "Version 2” θα ενσωματώσει αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με την ΑΙ, αλλά και με το πώς μια εκδοτική εταιρεία μπορεί με χαμηλό κόστος να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και να ξεκλειδώνει νέα χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Γαμβρέλη, όλες οι βιομηχανίες θα επηρεαστούν από την ΑΙ και, σε αυτό το πλαίσιο, η εκπαίδευση θα πρέπει να δει πώς θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογία και να επανεξετάσει πού βρίσκεται η αξία (στο περιεχόμενο ή στην εμπειρία).

"Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το πώς η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει τις εταιρείες που δημιουργούν περιεχόμενο. Οι εκδότες συνεργάζονται με συγγραφείς, πρέπει, επομένως, να βρεθεί ένα νέο μοντέλο με το οποίο δεν θίγονται τα συμφέροντα ούτε της εταιρείας ούτε των ανθρώπων που συνεφέρουν με το περιεχόμενό τους”, τονίζει ο κ. Γαμβρέλης και προσθέτει: "Στην Adaptiv το παίρνουμε αυτό πολύ σοβαρά υπόψη και στόχος μας είναι μην βλάψουμε τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων”.

Η Adaptiv βρίσκεται αυτή την στιγμή εν μέσω ενός στρατηγικού γύρου χρηματοδότησης, με στόχο να τονώσει την ανάπτυξή της. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ αυτή την στιγμή η ομάδα της αποτελείται από τέσσερα άτομα. Η Adaptiv προσπαθεί ενεργά να επεκτείνει την τεχνική ομάδα μηχανικών της. Αυτό που αναζητά ο κ. Γαμβρέλης είναι συνεργάτες που συμμερίζονται την αντίληψη και την αποστολή της ομάδας και που θέλουν να εισέλθουν στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης για να δημιουργήσουν αντίκτυπο.