Του Richard J. Chang
"Χρωστάω πολλά στο Κολούμπια", λέει ο Robert Craft, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των New England Patriots, ο οποίος ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα σταματήσει να κάνει δωρεές στην alma mater του, εν μέσω των φοιτητικών διαδηλώσεων για την Παλαιστίνη που εξαπλώθηκαν στις πανεπιστημιουπόλεις. "Το Κολούμπια μου έδωσε μια πλήρη υποτροφία όταν την είχα πραγματικά ανάγκη. Αλλά οι διαδηλωτές δεν λογοδοτούν για αυτά που λένε ή που κάνουν και το πανεπιστήμιο τους επιτρέπει να ξεφύγουν".
Το Κολούμπια μπορεί να χάσει εκατομμύρια από την απόφαση του Kraft, δεδομένου ότι έχει δωρίσει τουλάχιστον 8 εκατ. δολάρια στο πανεπιστήμιο έως τώρα. Ευτυχώς, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει πολλούς άλλους αποφοίτους με βαθιές τσέπες, όπως ο μεγιστάνας της καλωδιακής τηλεόρασης Rocco Commisso, ο οποίος είπε στο Forbes ότι δεν σκοπεύει να είναι φειδωλός. "Νομίζω ότι τώρα πρέπει να δώσουμε περισσότερα, όχι λιγότερα", ανέφερε ο Commisso. "Ως απόφοιτοι και εύποροι άνθρωποι, πρέπει να δεσμευτούμε να βοηθήσουμε το Κολούμπια να αναπτυχθεί. Είναι το σχολείο που μου έδωσε χρήματα και ευκαιρίες".
Οι Commisso και Kraft είναι δύο από τους 11 δισεκατομμυριούχους που πήραν πτυχίο από το Κολούμπια, ένα από τα ελίτ σχολεία στον κόσμο όσον αφορά τη φοίτηση δισεκατομμυριούχων. Οι πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ έχουν φοιτήσει σε κολέγια σε όλη τη χώρα - από μικρές σχολές τεχνών όπως το Hobart and William Smith Colleges, όπου η διευθύνουσα σύμβουλος της Fidelity Investments Abigail Johnson σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, μέχρι μεγάλα δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια όπως το Indiana University Bloomington, όπου ο Mark Cuban αποφοίτησε με πτυχίο στη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το ένα τέταρτο των 813 Αμερικανών πολιτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του Forbes πήραν το προπτυχιακό τους από μια ομάδα 12 ελίτ σχολείων.
Τέτοια δίκτυα αποφοίτων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια μπορεί να σημαίνουν πολλά χρήματα για το κεφάλαιο μιας σχολής και μεγάλα οφέλη για τους μαθητές. Ο αείμνηστος δισεκατομμυριούχος Jim Simons και η σύζυγός του Marilyn δέσμευσαν πέρυσι 500 εκατ. δολάρια μέσω του Ιδρύματος Simons Foundation στο κληροδότημα του Πανεπιστημίου Stony Brook. Και ο Michael Bloomberg έκανε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά σε αμερικανικό κολέγιο ή πανεπιστήμιο το 2018, συγκεκριμένα 1,5 δισ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το οποίο προοριζόταν για οικονομική βοήθεια σε προπτυχιακούς φοιτητές.
Η συγκέντρωση κεφαλαίων από τους δισεκατομμυριούχους μπορεί να οδηγήσει τους προϋπολογισμούς των σχολείων σε σχέση εξάρτησης από τις διαθέσεις μιας μικρής ομάδας δωρητών. Ο Charlie Munger (απεβίωσε το 2023) δώρισε 200 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα το 2016 - με την προϋπόθεση ότι η σχολή θα κατασκεύαζε έναν κοιτώνα με βάση το σχέδιό του, το οποίο δεν είχε παράθυρα και προκάλεσε διαμάχες πριν η δωρεά ακυρωθεί. Όταν ο Charles και ο David Koch χρηματοδότησαν μια πανεπιστημιακή έδρα στο "George Mason" τη δεκαετία του 1990, τα ιδρύματά τους εντάχθηκαν στο συμβούλιο που επιλέγει τους υποψηφίους για τη θέση. Και όταν οι δισεκατομμυριούχοι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που διοικείται ένα σχολείο, μπορεί να αποσύρουν τις επιταγές τους. Ο Kraft δεν είναι ο μόνος εύπορος που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σταματά τις δωρεές του - το ίδιο ισχύει και για τον δισεκατομμυριούχο των hedge funds Leon Cooperman, τον επενδυτή real estate Barry Sternlicht και τον Len Blavatnik, ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο των χημικών προϊόντων όσο και στη μουσική βιομηχανία.
Ας δούμε τα πανεπιστήμια με τους περισσότερους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους αποφοίτους (σε προπτυχιακό επίπεδο).
1. University of Pennsylvania
36 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Φιλαδέλφεια│Καθαρή αξία: 367 δισ. δολάρια
Το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Φιλαδέλφειας εκπαίδευσε ανθρώπους όπως ο Elon Musk της Tesla, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump και οι συνιδρυτές της Apollo, Marc Rowan και Josh Harris. Το Penn κυλά επίσης στο αίμα των κληρονόμων της περιουσίας Estée Lauder, με τους Leonard Lauder, William Lauder, Aerin Lauder και Ronald Lauder να φοιτούν εκεί μέσα σε τέσσερις δεκεατίες. Ο Leonard και ο Ronald Lauder βοήθησαν στην ίδρυση του Ινστιτούτου Lauder του Penn, το οποίο παρέχει πτυχία MBA και Master στις διεθνείς σπουδές, και ο Leonard Lauder δώρισε 125 εκατ. δολάρια στο πανεπιστήμιο το 2022 για τη δημιουργία ενός προγράμματος νοσηλευτικής χωρίς δίδακτρα. Αν και πολλοί CEOs -από τον Brian Roberts της Comcast έως τον Ankur Jain της Bilt Rewards- σπούδασαν επιχειρήσεις στο Wharton, δεν είναι η μόνη σχολή του πανεπιστημίου που βγάζει πλούσιους αποφοίτους. Η σχεδιάστρια Tory Burch πήρε πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης από το Penn, ενώ ο παραγωγός ταινιών Dick Wolf σπούδασε Αγγλικά. Οι Wolf και Rowan ήταν μεταξύ των πλούσιων δωρητών του πανεπιστημίου που ζήτησαν πέρυσι την παραίτηση της πρώην προέδρου Liz Magill μετά την κατάθεσή της κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο για την αύξηση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις.
2. Πανεπιστήμιο Στάνφορντ
30 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Στάνφορντ (Καλιφόρνια) │ Καθαρή αξία: 90 δισ. δολάρια
Η σχολή της Silicon Valley έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση πολλών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας, από τον Andy Fang και τον Stanley Tang, οι οποίοι ήταν φοιτητές όταν συνίδρυσαν την εφαρμογή DoorDash για τη διανομή φαγητού, μέχρι τον Evan Spiegel και τον Bobby Murphy, που δημιούργησαν το project που εξελίχθηκε στο Snapchat. Αρκετοί μεγιστάνες του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα αποφοίτησαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως ο Charles Schwab, ο Richard Fairbank της Capital One και ο Scott Crabill, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Thoma Bravo. Επίσης, υπάρχει ο Jerry Yang, ο οποίος ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Stanford, και στη συνέχεια συνίδρυσε τη Yahoo αφού εγκατέλειψε το διδακτορικό πρόγραμμα του σχολείου. Ο Yang είναι τώρα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πανεπιστημίου.
3. Harvard University
28 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη) │ Καθαρή αξία: 261 δισ. δολάρια
Απόφοιτοι του Χάρβαρντ είναι η Natalie Portman, ο Neil deGrasse Tyson, έξι πρόεδροι των ΗΠΑ και περίπου 25 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ο Ken Griffin της Citadel, ο οποίος εγκατέστησε ένα δορυφορικό πιάτο στη στέγη του κοιτώνα του για να λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των μετοχών, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Steve Ballmer και ο συνιδρυτής της Airbnb Nathan Blecharczyk. Άλλοι απόφοιτοι είναι ο Jim Koch, ο δημιουργός της μπύρας Sam Adams, και ο Tom Werner, του οποίου το Fenway Sports Group είναι ιδιοκτήτης των Boston Red Sox, του Fenway Park και έχει μεγάλη συμμετοχή στο New England Sports Network. Εξίσου διάσημοι με τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου, είναι και αυτοί που το παράτησαν. Ο Bill Gates, για παράδειγμα, έφυγε για να ιδρύσει τη Microsoft το 1975, ενώ ο Mark Zuckerberg παράτησε το Harvard το 2004 για να ασχοληθεί πλήρως με το Facebook. Ο ίδιος και η σύζυγός του Priscilla Chan, που γνωρίστηκαν στο Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν το 2021 ότι θα δωρίσουν 519 εκατ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο μέσω του Ιδρύματος Chan Zuckerberg Foundation για να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν το Ινστιτούτο Kempner για τη Μελέτη της Φυσικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Zuckerberg.
4. Yale University
19 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Νιου Χέιβεν (Κονέκτικατ) │Καθαρή αξία: 149 δισ. δολάρια
Ο ιδρυτής της FedEx, Fred Smith, έγραψε ως γνωστόν μια εργασία, ενώ ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Yale, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την εταιρεία με έσοδα ύψους 90 δισ. δολαρίων. Οι τρεις κληρονόμοι πίσω από την εταιρεία ζαχαρωδών Mars, Inc. είναι επίσης όλοι απόφοιτοι του Yale, όπως και οι μεγιστάνες πετρελαίου Lee, Edward, Robert και Sid Bass. O πρόεδρος και CEO της Blackstone, Stephen Schwarzman, δώρισε 150 εκατ. δολάρια στο πανεπιστήμιο το 2015 για τη δημιουργία ενός νέου φοιτητικού κέντρου. Επίσης απόφοιτοι του Yale είναι οι Ben Silbermann και Paul Sciarra που έχουν συνιδρύσει τον ιστότοπο Pinterest.
5. Cornell University
13 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Ίθακα (Νέα Υόρκη)│Καθαρή αξία: 60,4 δισ. δολάρια
Το SC Johnson College of Business του Cornell, που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του ομώνυμου κολοσσού με τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού, έχει τρεις εν ζωή αποφοίτους από την πέμπτη γενιά της οικογένειας: Helen Johnson-Leipold, H. Fisk Johnson και S. Curtis Johnson, που δεσμεύτηκαν με 150 εκατ. δολάρια το 2017 για τη χρηματοδότηση της σχολής. Στους απόφοιτους μηχανικούς περιλαμβάνονται ο David Duffield, ο οποίος συνίδρυσε τις εταιρείες λογισμικού PeopleSoft και Workday, και ο συνέταιρος της Sequoia Capital, Douglas Leone.
6. University of Southern California
12 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Λος Άντζελες │Καθαρή αξία: 72,5 δισ. δολάρια
Γνωστό για τη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του, το USC αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τον σκηνοθέτη George Lucas, ο οποίος αποφοίτησε το 1967 και ο οποίος δώρισε 175 εκατ. δολάρια στη σχολή κινηματογράφου το 2006. Στο μεταξύ, ο Marc Benioff, πρόεδρος και CEO του κολοσσού λογισμικών Salesforce, αποφοίτησε από τη Marshall School of Business του USC. Και ο Scott Cook, συνιδρυτής της Intuit, σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες του real estate στην Καλιφόρνια αποκαλούν επίσης το USC alma mater τους, όπως ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος του Λος Άντζελες Rick Caruso, ο Edward Roski Jr. και οι δύο κληρονόμοι πίσω από την εταιρεία αποθήκευσης Public Storage, η Tamara Gustavson και ο B. Wayne Hughes Jr.
Όταν ο κτηματομεσίτης Igor Olenicoff έφτασε για πρώτη φορά στην πανεπιστημιούπολη ως φοιτητής με μετεγγραφή τη δεκαετία του 1960, δεν είχε φίλους. Ο Olenicoff, του οποίου η οικογένεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 15 ετών από το Ιράν, δήλωσε ότι η εγγραφή σε μια αδελφότητα στο USC ήταν η πρώτη ευκαιρία για εκείνον να κάνει πραγματικές σχέσεις - σχέσεις που συνεχίζει να χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις.
"Το να έχω φίλους στον επιχειρηματικό κόσμο ήταν πολύ χρήσιμο μετά την αποφοίτησή μου. Αυτό είναι πραγματικά αυτό που παρείχε το USC", είπε ο Olenicoff στο Forbes.
- Princeton University
12 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Πρίνστον (Νέα Υόρκη) │Καθαρή αξία: 292 δισ. δολάρια
Με τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, τον Jeff Bezos, ως απόφοιτο, η συνολική καθαρή αξία των δισεκατομμυριούχων του Princeton ξεπερνά οποιουδήποτε άλλου κολεγίου και πανεπιστημίου. Ο Bezos και η δισεκατομμυριούχος πρώην σύζυγός του McKenzie Scott είναι απόφοιτοι του Princeston αν και δεν γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, αλλά όταν έπιασαν δουλειά στο hedge fund D.E. Shaw. Το Princeton είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για πολλές άλλες τεχνολογικές περιουσίες. Ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, και η σύζυγός του Wendy ίδρυσαν ένα trust 25 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009 για τη χρηματοδότηση "έργων ανάληψης κινδύνου" στις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική. Και, το 2002, η πρώην CEO της eBay Meg Whitman δώρισε 30 εκατ. δολάρια στο Princeton. Μεταξύ των αποφοίτων σημαντικά ονόματα από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως ο επενδυτής Carl Icahn, ο CEO της Cerberus Capital, Stephen Feinberg, και ο Michael Novogratz, ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, Galaxy Digital.
8. Massachusetts Institute of Technology
11 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη)│Kαθαρή αξία: 88,3 δισ. δολάρια
Γνωστό για τα προγράμματα μηχανικής και φυσικών επιστημών του, το MIT έχει συμβάλει στην ανάδειξη αρκετών αξιόλογων δισεκατομμυριούχων στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Drew Houston, ο οποίος ίδρυσε το Dropbox μαζί με τον συμφοιτητή του στο MIT, Arash Ferdowsi, και η Lisa Su, CEO της εταιρείας ημιαγωγών AMD. Η σχολή έδωσε το όνομα της Su στο κτίριο έρευνας νανοεπιστημών το 2022, μετά από δωρεά αδιευκρίνιστου ποσού. Άλλοι απόφοιτοι είναι ο ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού ανάλυσης MicroStrategy και ο επενδυτής Bitcoin Michael Saylor, καθώς και ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο την τεχνολογία Philippe Laffont. Ο συνδιευθύνων σύμβουλος της Koch Industries, Charles Koch, και ο αδελφός του William Koch σπούδασαν και οι δύο Μηχανική στο MIT. Το Ινστιτούτο Koch Institute for Integrative Cancer Research του Ινστιτούτου πήρε το όνομά του από τον εκλιπόντα αδελφό τους David († 2019), επίσης απόφοιτο, ο οποίος δώρισε 100 εκατ. δολάρια στο MIT το 2007 για την κατασκευή της εγκατάστασης.
- Dartmouth College
11 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Hanover (Νιου Χαμσάιρ)│Καθαρή αξία: 48,5 δισ.δολάρια
Σχεδόν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι απόφοιτοι του Dartmouth έγιναν πλούσιοι στον τομέα των μετοχών. Ο Leon Black, συνιδρυτής της Apollo Global Management, σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία στο Dartmouth και ήταν διαχειριστής του κολεγίου από το 2002 έως το 2011. Ο Black και η σύζυγός του Debra δώρισαν 48 εκατ. δολάρια στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών της οικογένειας Black. (Εκπρόσωπος του κολεγίου δήλωσε ότι δεν υπήρχαν σχέδια για τη μετονομασία του κέντρου μετά τη μήνυση που κατέθεσε μια γυναίκα το 2023, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Black τη βίασε το 2002 στο σπίτι του καταδικασμένου για σεξουαλικά εγκλήματα Jeffrey Epstein - ο Black αρνήθηκε τους ισχυρισμούς). Επίσης απόφοιτοι του Dartmouth είναι ο CEO της Thoma Bravo, Holden Spaht, ο Jim Coulter, συνδιευθύνων σύμβουλος της TPG, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Nvidia, Tench Coxe. Ο Stephen Mandel Jr., ιδρυτής του hedge fund Lone Pine Capital, είναι η τρίτη γενιά της οικογένειάς του που αποφοίτησε από το Dartmouth και διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κολεγίου από το 2010 έως το 2014.
- Columbia University
11 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Νέα Υόρκη │ Κάθαρη αξία: 49,5 δισ. δολάρια
Η πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων αποφοίτων του απέκτησε τα χρήματά της από τα χρηματοοικονομικά και τις επενδύσεις. Ανάμεσά τους ο Sami Mnaymneh, CEO της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων H.I.G. Capital, ο Daniel Loeb, ιδρυτής του hedge fund Third Point με έδρα τη Νέα Υόρκη, και οι Daniel και Dirk Ziff, οι οποίοι κληρονόμησαν την εκδοτική εταιρεία Ziff Davis και τη μετέτρεψαν στην Ziff Brothers Investments, που δεν υπάρχει πλέον. Η σχολή μηχανικών του Κολούμπια βοήθησε επίσης να βγουν μερικοί δισεκατομμυριούχοι, συγκεκριμένα ο Rocco Commisso, ιδρυτής της εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης Mediacom, και ο συνιδρυτής της Altair Engineering, James Scapa. Ο Kraft έχει δωρίσει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δολάρια στο Columbia, εκ των οποίων τα 3 εκατ. δολάρια για την ίδρυση του Kraft Center for Jewish Student Life το 2000.
11. University of Michigan
10 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Αν Άρμπορ (Μίσιγκαν) │Καθαρή αξία: 181 δισ. δολάρια
Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαθέτει μια διαφορετική ομάδα δισεκατομμυριούχων αποφοίτων που καλύπτουν διάφορους κλάδους. Ο Larry Page, ο πλουσιότερος απόφοιτος του Μίσιγκαν, έλαβε πτυχίο μηχανικού από τη σχολή το 1995, τρία χρόνια πριν από τη συνίδρυση της Google με τον συμφοιτητή του στο Στάνφορντ, Sergey Brin. Η Σχολή Επιχειρήσεων Ross του Μίσιγκαν πήρε το όνομά της από τον απόφοιτο και βαρόνο ακινήτων Stephen Ross, ιδρυτή της Related Companies, ο οποίος δώρισε 100 εκατ. δολάρια στη σχολή το 2004 και έδωσε επιπλέον 100 εκατ. δολάρια το 2013. Ο συνιδρυτής της Groupon, Eric Lefkofsky, άρχισε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο πρώτο έτος φοίτησής του στο UM, πουλώντας χαλιά, και αργότερα μπήκε στα βαθιά μαζί με τον δισεκατομμυριούχο Brad Keywell, τον οποίο γνώρισε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
- University of California, Berkeley
10 δισεκατομμυριούχοι
Τοποθεσία: Μπέρκλεϋ (Καλιφόρνια)│Καθαρή αξία: 30,4 δισ.δολάρια
Οι περισσότεροι από τους δισεκατομμυριούχους που πήραν το πτυχίο τους από τη ναυαρχίδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκαναν την περιουσία τους στην τεχνολογία. Πλουσιότερος ανάμεσά τους είναι ο απόφοιτος μηχανικής και μαθηματικών Charles Simonyi, ο πρώτος προγραμματιστής εφαρμογών της Microsoft που βοήθησε στη δημιουργία του Word και του Excel. Η Alice Schwartz σπούδαζε βιοχημεία στο Μπέρκλεϊ όταν γνώρισε τον σύζυγό της David, με τον οποίο αργότερα συνίδρυσε την Bio-Rad Laboratories, εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων βιοεπιστήμης. Ένα άλλο ζευγάρι που γνωρίστηκε στο Μπέρκλεϊ, η Weili Dai και ο Sehat Sutardja, συνίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών Marvell Technology. Οι επενδυτές Mike Milken και Behdad Eghbali, σπούδασαν επίσης στο Berkeley.
Απόδοση - επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος