Οι πλειστηριασμοί λειτουργούν πλέον κανονικά, τόνισε η Λίλα Πατεράκη, Επικεφαλής Real Estate στην doValue, στο πάνελ με θέμα "Πώς τράπεζες και servicers προωθούν στην αγορά τα "κόκκινα" ακίνητα – Επενδύσεις στις πλατφόρμες των REOs", στο πλαίσιο του 2ου real estate conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine με τίτλο "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες" στο Μέγαρο Μουσικής.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν κάνει τη διαδικασία πιο διαφανή, συνέχισε η κ. Πατεράκη, ενώ είναι και πιο εύκολη για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.
"Ένα στα τέσσερα ακίνητα που βγαίνει σε πλειστηριασμό πλέον πουλιέται", συμπλήρωσε.
"Όταν ψάχνεις ένα ακίνητο σε μια περιοχή που δεν σου το προσφέρει, θα ψάξεις και μέσω του πλειστηριασμού", είπε ακόμη η κ. Πατεράκη.
Το Landea αποτελεί μια πύλη εισόδου για ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων που βρίσκονται στα χέρια των servicers, σημείωσε ο Βασίλης Πάτρας, Business Development Director της Landea.
"Έχει μειωθεί πολύ το pushback, το ταμπού έναντι των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό", ανέφερε ακόμη ο κ. Πάτρας.
"Μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν ήταν γνωστό τι σημαίνει REO", ανέφερε από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Αποστολίδης, COO της Thea-Artemis Financial Solutions.
"Οι ομάδες των servicers είναι μια πραγματική ορχήστρα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μια περίπλοκη διαδικασία για τον πλειστηριασμό ακόμη και ενός μικρού διαμερίσματος", σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.
Στις ΗΠΑ, ο οφειλέτης βγαίνει από τη διαδικασία "τελείως πράσινος", ενώ στην Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει "έστω και λίγο κόκκινος", υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης.
"Όποιος έχει εκεί τη δυνατότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, την προτιμά κατά 99% σε σχέση με τη δικαστική διαδικασία", είπε ακόμη.
Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι οι πολλοί άγονοι πλειστηριασμοί, τόνισε από την πλευρά της η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
"Κοινώς, δεν επιτυγχάνεται ο ανταγωνισμός που θα θέλαμε", σημείωσε.
"Στόχος μας είναι να πουλιέται το ακίνητο από τον πρώτο πλειστηριασμό, σε ει δυνατόν μεγαλύτερη αξία", είπε ακόμη η κ. Αλαμπάση.
"Συνεργαζόμαστε ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές σχετικά με αλλαγές στο δίκαιο της εκτέλεσης", ανέφερε ακόμη.
"Αναμένονται νομοθετικές εξελίξεις μέσα στο έτος", κατέληξε.
Τη συζήτηση συντόνισε η Βάσω Αγγελέτου, δημοσιογράφος του Capital.gr και του Forbes Greece.
Δείτε τη συζήτηση εδώ: