ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.30
Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης, με πολλές προκλήσεις, ωστόσο, που έχουν να κάνουν με τη μακρά αποεπένδυση στον κλάδο, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του 2ου Real Estate Conference που διοργανώνουν το Capital.gr και η ελληνική έκδοση του Forbes magazine, με θέμα "Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες", το οποίο διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Σκέρτσος έκανε λόγο για ορισμένους "μύθους", όπως ανέφερε, που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο των ακινήτων.
Για την κατανομή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα μας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά ισορροπημένη μεταξύ των ακινήτων και των άλλων κλάδων της οικονομίας, σε αντίθεση με την πεποίθηση για το αντίθετο.
Ο δεύτερος μύθος, όπως σημείωσε, είναι ότι οι μισές ΑΞΕ είναι σε ακίνητα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ΑΞΕ σε ακίνητα αντιστοιχούν μόνον στο 30% του συνόλου.
Ο τρίτος μύθος, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, αφορά τo γεγονός ότι η άνθηση στον χώρο των ακινήτων έχει να κάνει με την Golden Visa. Ως προς το ζήτημα αυτό, ανέφερε ότι οι εγκρίσεις αιτήσεων για Golden Visa το 2023 έφτασαν τις 1.802, σε συνολικό αριθμό μεταβιβάσεων που αγγίζει τις 124.000.
Ο τέταρτος μύθος αφορά τη λεγόμενη "υπερεπένδυση" σε ακίνητα. Όπως είπε ο υπουργός, η πραγματικότητα είναι ότι την τετραετία 2015-2019 το ποσοστό των επενδύσεων σε ακίνητα ήταν 42%, ενώ την τετραετία 2019-2023 έχει υποχωρήσει στο 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 51%.
Μόλις το 14% του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου το 2023 στην Ελλάδα ήταν σε κατοικίες, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι υπάρχει μακροχρόνια αποεπένδυση στον κλάδο, παρά την ανάκαμψη που λαμβάνει χώρα.
Τις επενδύσεις σε ακίνητα τις κάνουν οι ξένοι, λέει ένας άλλος μύθος, συνέχισε ο υπουργός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται από ξένους επενδυτές σε ακίνητα, Έλληνες επενδύουν πάνω από 4 ευρώ.
Το επενδυτικό κενό σε σχέση με την Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στις παραγωγικές επενδύσεις, λένε κάποιοι, ωστόσο το 70% του επενδυτικού κενού μας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες αφορά στα ακίνητα, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
"Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τον κλάδο των ακινήτων και την ανανέωση του οικιστικού στοκ", τόνισε.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σημαντική έλλειψη στη διαθεσιμότητα ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις και για αγορά, λόγω της παλαιότητας του οικιστικού στοκ και της τουριστικής ανάπτυξης, συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε κίνηση μια φιλόδοξη στρατηγική εδώ και ενάμιση χρόνο, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά και η διαθεσιμότητα ακινήτων, με κίνητρα για ανακατασκευή και ανακαίνιση παλαιών ακινήτων.
"Γίνεται επίσης μια συγκροτημένη προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου", είπε ο υπ. Επικρατείας, μέσα και από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Για μας ένας είναι ο δρόμος, οι μεταρρυθμίσεις - στον κόσμο των ακινήτων συμβαίνει μια ψηφιακή κοσμογονία, κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.
Στόχος η εισοδηματική σύγκλιση με την Ευρώπη έως το 2027-2030
Αυτές τις ημέρες, πριν από εννέα χρόνια, η χώρα μας πάλευε για να παραμείνει στην ευρωζώνη - και είναι καθήκον όλων μας να μην ξεχνάμε τις μάχες που δόθηκαν για να σταθεί η χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σημείωσε νωρίτερα ο κ. Σκέρτσος.
"Για μας είναι σημαντικό έως το 2027 και παραπέρα έως το 2030 η Ελλάδα να έχει συγκλίνει εισοδηματικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, να κλείσουμε αυτό το χάσμα της ντροπής", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Έκανε επίσης λόγο για μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία που ζητά σταθερότητα και η οποία έχει οδηγήσει δύο φορές τη ΝΔ σε σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
"Πρέπει να εξηγούμε πειστικά στους πολίτες γιατί η Ευρώπη κάνει ουσιαστικά καλύτερη τη ζωή μας", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ έδειξε τη σημασία της στην περίοδο της πανδημίας, όσο και αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση.
"Η Ευρώπη όμως πρέπει να κάνει περισσότερα για την κοινή μας άμυνα και για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών μας συνόρων", είπε ο κ. Σκέρτσος.
"Δεχόμαστε ως Ευρώπη έναν ασύμμετρο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ο οποίος αποτελεί μεγάλη πρόκληση", σημείωσε ακόμη, αναφερόμενος στον στόχο της στρατηγικής ευρωπαϊκής αυτονομίας.
"Την περασμένη τετραετία, η Ελλάδα αποτέλεσε τη θετική έκπληξη της Ευρώπης", συνέχισε ο υπ. Επικρατείας.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη η χώρα να μετασχηματίσει την οικονομία της σε εξαγωγική, ενώ πρόσθεσε ότι έχει επιτύχει σημαντική αύξηση των επενδύσεων και ταχύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Έχουμε καταφέρει να μην αντιμετωπίζουμε πλέον το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας - και πλέον αντιμετωπίζουμε εκείνο της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας", είπε ο Ά. Σκέρτσος.
"Μετά τις εκλογές του 2023, έχει ελαχιστοποιηθεί ο πολιτικός κίνδυνος για τους επενδυτές, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην επενδυτική δυναμική της χώρας. Έχουμε εξασφαλίσει το υψηλότερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων της σύγχρονης ιστορίας, συνολικά 80 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.