Το κύριο άρμα μάχης της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκκλείψει σε τρία ή τέσσερα χρόνια

Το κύριο άρμα μάχης της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκκλείψει σε τρία ή τέσσερα χρόνια

Του David Axe

Η Ουκρανία διαθέτει ή λαμβάνει αυτή τη στιγμή λίγο περισσότερα από 300 άρματα μάχης δυτικού τύπου από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ: 10 Strv 122 από τη Σουηδία, 14 Challenger 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 31 αμερικανικά M-1, 75 γερμανικής κατασκευής Leopard 2 και 200 Leopard 1.

Τριακόσια άρματα είναι πάρα πολύ λίγα για τον συνολικό επανεξοπλισμό των ταξιαρχιών της Ουκρανίας, οι οποίες πιθανώς χρειάζονται μεταξύ 1.200 και 1.500 αρμάτων. Έτσι, τα παλιά πρώην σοβιετικά άρματα μάχης, που σήμερα είναι τα πολυπληθέστερα στην ουκρανική υπηρεσία, θα παραμείνουν περισσότερα από τα δυτικά.

Αξίζει να αναρωτηθούμε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να εξαντλήσει η Ουκρανία τα σημαντικότερα άρματα μάχης της, τα πετρελαιοκίνητα T-64BV: Πρόκειται για άρματα μάχης που κατασκεύασε το εργοστάσιο Malyshev στο Χάρκοβο για τον σοβιετικό στρατό μεταξύ 1963 και 1987, τα οποία οι Σοβιετικοί άφησαν πίσω στην Ουκρανία όταν η ΕΣΣΔ κατέρρευσε το 1991 και πρόσφατα αναβαθμίστηκαν.

Η απάντηση εξαρτάται από πολλές μεταβλητές και υποθέσεις. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την Ουκρανία, το τελευταίο T-64BV καταστρέφεται ή πέφτει στα χέρια των Ρώσων το 2027. Στο λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, το ουκρανικό T-64BV εξαφανίζεται μέσα σε λίγα χρόνια.

Τα μαθηματικά είναι απλά. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν 800 από τα συγκεκριμένα άρματα μάχης σε ενεργό ή εφεδρική υπηρεσία όταν η Ρωσία διεύρυνε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022. Άλλα 450 T-64 βρίσκονταν σε αποθήκες.

Στους 21 μήνες σκληρών μαχών, οι Ρώσοι κατέστρεψαν ή κατέλαβαν περίπου 400 ουκρανικά T-64, βάσει όσων μπορούν να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητοι αναλυτές. Το εργοστάσιο Malyshev αναβαθμίζει τα ανενεργά T-64 -προσθέτοντας σύγχρονα οπτικά συστήματα, δορυφορική πλοήγηση και αντιδραστική θωράκιση- οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα T-64 που βρίσκονται σε αποθήκες θα τεθούν σε ενεργό υπηρεσία.

Αν η Ουκρανία χρειάστηκε 21 μήνες για να χάσει το ένα τρίτο των T-64 της, μπορεί να χρειαστούν άλλοι 42 μήνες για να χάσει τα άλλα δύο τρίτα. Αυτό σημαίνει σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Αλλά το T-64 με τη γερασμένη κάννη του κύριου πυροβόλου των 125 χιλιοστών και τον ευαίσθητο αυτόματο γεμιστήρα είναι ένα παλιό άρμα. Οι αναβαθμίσεις το καθιστούν κυρίως πιο ικανό, όχι πιο ανθεκτικό. Τα χρόνια θα μπορούσαν να καταστήσουν εκατοντάδες T-64 μη λειτουργικά, ακόμη και αν γλιτώσουν από μεγάλες ζημιές.

Επομένως, μην περιμένετε ότι τα περίπου 800 εναπομείναντα Τ-64 θα αντέξουν άλλα τέσσερα χρόνια, ακόμη και με ρυθμό απωλειών σε μάχες μόλις 200 αρμάτων ετησίως που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, μην περιμένετε από το εργοστάσιο Malyshev να κατασκευάσει ολοκαίνουργια T-64 από το μηδέν. Το εργοστάσιο μπορεί να έχει ακόμη κάποια εργαλεία, αλλά δεν έχει κατασκευάσει ένα ολόκληρο άρμα από την αρχή εδώ και 36 χρόνια.

Όταν η ρωσική εταιρεία κατασκευής αρμάτων Uralvagonzavod ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή T-80 "από την αρχή" μετά από ένα διάλειμμα 32 ετών, η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από σοβαρές επενδύσεις. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Kaluga Turbine Plant, προμηθευτής τουρμπίνων της Uralvagonzavod, ξεκίνησε να δημιουργεί νέα εξαρτήματα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Το εργοστάσιο Malyshev δεν εκτελεί τις λειτουργίες αυτές που θα χρειαζόταν για να ξαναρχίσει η παραγωγή ολοκαίνουργιων εξαρτημάτων. Γιατί να το κάνει, όταν η ζήτηση για ανακαινισμένα άρματα είναι ασταμάτητη και η προσφορά παλαιών εξαρτημάτων προς το παρόν φαίνεται τεράστια;

Όσοι κάνουν σχέδια στο Κίεβο πιθανότατα υποθέτουν ότι, αν ο πόλεμος τραβήξει μέχρι το 2026 ή το '27, η Ουκρανία θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από την έλλειψη T-64.

Περισσότερα από Forbes

Πώς εξηγείται το μυστήριο της ουκρανικής επιτυχίας στο ρωσικό Κουρσκ

Οι Ρώσοι διέθεταν βαρύ οπλισμό στην περιοχή, αλλά δεν τον είχαν σωστά προσανατολισμένο.

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.