Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα παλιά άρματα T-54 ως πολυβολεία

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα παλιά άρματα T-54 ως πολυβολεία

Ένα τρένο με άρματα μάχης T-54 και T-55, ηλικίας έξι δεκαετιών, που κατευθύνεται από τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία προς τη γραμμή του μετώπου στη νότια Ουκρανία, αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της βίας του 16μηνου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι χρειάζονται αυτά τα γηρασμένα άρματα επειδή έχουν χάσει περισσότερα από 2.000 σύγχρονα τανκς και δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να αναπτύσσουν μόνο τα καλύτερα τεθωρακισμένα τους. Πρέπει να τα καταφέρουν με ό,τι έχουν διαθέσιμο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός αναμένει από τις μονάδες που θα παραλάβουν τα Τ-54 και Τ-55 της δεκαετίας του 1950 και του '60 να στείλουν τα γερασμένα οχήματα σε απευθείας μάχη με πιο εξελιγμένα ουκρανικά άρματα μάχης Challenger 2, Leopard 2 και M-1A1, όταν αυτά παραδοθούν.

Όχι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα παλαιότερα άρματα κυρίως ως ένα είδος πυροβολικού. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι, ως πυροβολικό, τα άρματα αυτά δεν είναι εντελώς άχρηστα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμάκωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με περίπου 3.000 άρματα μάχης πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων από τα καλύτερα T-72B3, T-90M και T-80BVM.

Επί έναν χρόνο οι Ρώσοι έχαναν περίπου 150 άρματα μάχης κάθε μήνα από τις ουκρανικές δυνάμεις. Σκεφτείτε πως ολόκληρος ο βρετανικός στρατός έχει 150 άρματα μάχης.

Η ρωσική βιομηχανία έχει προ πολλού χάσει την τεράστια ικανότητα που της επέτρεπε να κατασκευάζει χίλια -ή και περισσότερα- νέα άρματα κάθε χρόνο. Σήμερα, τα δύο εργοστάσια αρμάτων στη Ρωσίας μπορούν να συναρμολογούν ετησίως μόλις μερικές εκατοντάδες T-72B3 και T-90M, ενώ παράλληλα αναβαθμίζουν τα παλιά T-80 σε σύγχρονα T-80BVM.

Θέλοντας απεγνωσμένα να καλύψει τις απώλειές του και προσπαθώντας να αυξήσει τη νέα παραγωγή, το Κρεμλίνο στα μέσα του 2022 άρχισε να μπαίνει στα υπαίθρια γκαράζ αρμάτων του και να ανασύρει εκατοντάδες Τ-62 που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960, εκσυγχρονίστηκαν τη δεκαετία του '80 και σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται γύρω στο 1991, με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά ακόμη και αυτά τα T-62 δεν ήταν αρκετά. Φέτος την άνοιξη, οι Ρώσοι άρχισαν επίσης να επιστρατεύουν τα T-55 και T-54 που κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Ως άρματα μάχης, τα Τ-62, Τ-55 και Τ-54 είναι απαρχαιωμένα. Δεν διαθέτουν τον αυτόματο γεμιστήρα που ήταν ο κανόνας στα σοβιετικά και ρωσικά άρματα από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Τα συστήματα ελέγχου πυρός τους είναι παμπάλαια. Οι νυχτερινές τους διόπτρες απαιτούν έναν υπέρυθρο προβολέα που προδίδει τη θέση του άρματος.

Ωστόσο, το T-62 διαθέτει ένα αρκετά ισχυρό πυροβόλο διαμετρήματος 115 χιλιοστών και εκατό χιλιοστά ατσάλινης θωράκισης. Ένα T-62 δεν θα άντεχε πολύ σε μια απευθείας μάχη με ένα εκσυγχρονισμένο ουκρανικό T-64BV, για παράδειγμα. Αλλά ως κινητό οβιδοβόλο, μπορεί να εκτοξεύει βλήματα σε απόσταση ενός ή δύο μιλίων και να αλλάζει θέσεις βολής.

Ένα T-54 ή T-55 έχει ένα λιγότερο ισχυρό πυροβόλο των 100 χιλιοστών και λεπτότερη θωράκιση, αλλά και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως κινητό πυροβολικό. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα παλιά άρματα μπορούν να δώσουν επιπλέον δύναμη πυρός σε ένα στράτευμα.

Δεδομένου ότι τα σκοπευτικά που διαθέτουν προορίζονται για άμεσο πυρ σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, δεν έχουν ακρίβεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις. "Αποτελούν μια αναποτελεσματική μορφή πυροβολικού", εξήγησαν οι Jack Watling και Nick Reynolds σε πρόσφατη μελέτη για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

"Ωστόσο, αυτές οι εμπλοκές μπορούν συχνά να πραγματοποιηθούν από θέσεις που δεν θα ήταν βιώσιμες για το πυροβολικό, λόγω της μεγαλύτερης προστασίας των αρμάτων μάχης και συνεπώς της μειωμένης ευαλωτότητας τους στα αντιαρματικά πυρά", πρόσθεσαν οι Watling και Reynolds.

Δεν άργησε να έρθει η ώρα να δούμε φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν τα T-62, T-55 και T-54 σε δράση. Ενώ ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ ισχυρίζονται ότι τα άρματα που μετατράπηκαν σε κινητά όπλα έχουν πληρώματα τριών ατόμων -ένα λιγότερο από ό,τι είχαν όταν λειτουργούσαν πραγματικά ως άρματα-, τουλάχιστον ένα βίντεο φαίνεται να απεικονίζει ένα Τ-55 με έναν μόνο στρατιώτη στον πύργο, να πυροδοτεί και να εξαπολύει πυρά μόνος του.

Εάν κάποιο τοπικός διοικητής αποφασίσει ότι η απειλή από τους ουκρανικούς αντιαρματικούς πυραύλους είναι χαμηλή και συνεπώς δεν περιμένει από τα παλιά του άρματα να κινηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας μοναχικός φορτωτής-βομβιστής-διοικητής μπορεί να είναι στην πραγματικότητα το μόνο άτομο που θα επανδρώσει κάθε ένα από αυτά τα άρματα: δεν χρειάζεται οδηγός.

Σε αυτή την περίπτωση, το άρμα δεν είναι τόσο ένα οβιδοβόλο που φτιάχνεις μόνος σου όσο ένα οχύρωμα που φτιάχνεις μόνος σου. Λίγη προστασία γύρω από ένα μεγάλο όπλο. Ακίνητο. Αναλώσιμο.

Ένα T-54, T-55 ή T-62 είναι καλύτερο από το τίποτα, όταν το τίποτα είναι η βασική εναλλακτική λύση. Σε κατάσταση ανάγκης, οι Ρώσοι διοικητές θα μπορούσαν να αναπτύξουν οχήματα μάχης πεζικού με λεπτή θωράκιση και ελαφρύ οπλισμό για τοπική υποστήριξη πυρός. Αλλά αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμη λιγότερο αποτελεσματικά στον ρόλο αυτό από ό,τι θα μπορούσε να είναι ένα άρμα 60 ή 70 ετών.

Τα παλαιά άρματα μάχης "αντιπροσωπεύουν μια αύξηση στην εμβέλεια και την προστασία  σε σχέση με αυτά", εξήγησαν οι Watling και Reynolds, "και επομένως αποτελούν σοβαρή απειλή στο πεδίο της μάχης όταν υπάρχει περιορισμένος αριθμός αντιαρματικών κατευθυνόμενων όπλων".

Περισσότερα από Forbes

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Tα άρματα κοστίζουν ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες είναι φθηνοί - Εξ ου και το μακελειό του πεζικού στο Βολτσάνσκ

Οι Ρώσοι διοικητές προτιμούν να χάσουν μια ομάδας πεζικού παρά ένα όχημα αξίας χιλιάδων ή εκτομμυρίων δολαρίων.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Μπορούν τα ρωσικά Shaheds να κερδίσουν τον πόλεμο drones μακράς εμβέλειας με την Ουκρανία;

Η Ρωσία φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή πιο εξελιγμένων drones Shaheds.