Γιώτης: "Ψήνει" επέκταση σε ψωμί και noodles

Γιώτης: "Ψήνει" επέκταση σε ψωμί και noodles

Της Ξανθής Γούναρη

Πέντε χρόνια πριν μπει στο κλαμπ των αιωνόβιων εταιρειών, η Γιώτης με επικεφαλής τον Ιωάννη Γιώτη που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, εξακολουθεί να επιχειρεί ως "έφηβη", ανοίγοντας διαρκώς νέους δρόμους στη διατροφή, παρά την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταχώριση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η ιστορική εταιρεία προσέθεσε δύο νέους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας που εν δυνάμει διευρύνουν σημαντικά τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν ο ΚΑΔ 10711000: Παραγωγή ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων και ο ΚΑΔ 10731000: Παραγωγή μακαρονιών, ρυζομακαρόνων (noodles), κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων.

Η κίνηση αυτή από την εταιρεία που διατηρεί ήδη χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 400 κωδικούς, συμπίπτει με τις ανερχόμενες τάσεις στις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών, όπως τα specialty ψωμιά και η αυξανόμενη δημοτικότητα των noodles και των ασιατικών τροφίμων γενικότερα που καταγράφεται στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Η ανταγωνιστική αγορά του ψωμιού

Αν και η ελληνική αγορά ψωμιού συνεχίζει να διατηρεί την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, με το φρέσκο ψωμί από τους φούρνους να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τα τελευταία χρόνια τα σούπερ μάρκετ και η αρτοβιομηχανία αυξάνουν σταθερά τα μερίδιά τους έναντι της βιοτεχνικής αρτοποιίας.

Ας σημειωθεί ότι από το 2022 μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος έχει μετρήσει πάνω από 800 λουκέτα σε φούρνους της γειτονιάς λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους, συσσωρευμένων χρεών, υψηλού ανταγωνισμού από την οργανωμένη λιανική και έλλειψης διάδοχης κατάστασης.  

Στα 10 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση του bake off (εγκατάσταση ολοκλήρωσης ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης), οι απώλειες των παραδοσιακών φούρνων λόγω της πώλησης ψωμιού από τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεπεράσει το 20%, ενώ στη μείωση των πωλήσεων συντελούν και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως π.χ. ότι πολλά νοικοκυριά έχουν καταργήσει το μεσημεριανό γεύμα.

Παρά τις δυσκολίες όμως, η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί την υψηλότερη πυκνότητα αρτοποιείων στην ΕΕ - 8,4 αρτοποιεία ανά 10.000 κατοίκους, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 2,98. Συνολικά λειτουργούν 14.000 παραδοσιακά αρτοποιεία που απασχολούν άμεσα και έμμεσα 144.000 εργαζόμενους.

Από την άλλη, η αγορά του συσκευασμένου ψωμιού αναπτύσσεται ταχέως, με τις βιομηχανίες να λανσάρουν συνεχώς νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και ανάγκες.

Η αγορά του συσκευασμένου ψωμιού στην Ελλάδα παρουσιάζει μια ιδιαίτερα δυναμική εικόνα, με τους κυρίαρχους παίκτες να δίνουν μάχη στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέσω συνεχών προσφορών και εκπτώσεων, κάτι που οδηγεί σταδιακά στη συμπίεση του μεριδίου του ψωμιού ιδιωτικής ετικέτας.

Στην κορυφή της αγοράς του τυποποιημένου ψωμιού βρίσκεται η Καραμολέγκος, η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 50%.

Πίσω από την Καραμολέγκος, τη δεύτερη θέση στην αγορά κατέχει η Ε.Ι. Παπαδόπουλος, η οποία έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της τόσο σε όρους αξίας όσο και σε όγκο πωλήσεων, ενώ το top3 συμπληρώνει η Elbisco Και οι τρεις επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σημαντικά σε νέες παραγωγικές μονάδες και προϊόντα.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ