Lakestar: Τα πλάνα του ευρωπαϊκού VC για επενδύσεις στην Ελλάδα και οι βλέψεις για την άμυνα

Lakestar: Τα πλάνα του ευρωπαϊκού VC για επενδύσεις στην Ελλάδα και οι βλέψεις για την άμυνα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Με γραφεία στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Ζυρίχη, η Lakestar αποτελεί ένα από τα πιο διακεκριμένα venture capital funds στην Ευρώπη, με συμμετοχή σε κολοσσούς όπως η Spotify και η Revolut. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επενδύσει σε ελληνική εταιρεία, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της.

"Η Lakestar παρακολουθεί πολύ ενεργά την ελληνική αγορά”, αναφέρει στο Capital.gr ο Άκης Μπράτσος, Partner της Lakestar. Όπως λέει, η χώρα συνδυάζει ταλέντο και ευκαιρίες σε νευραλγικούς τομείς, όπως η άμυνα και οι υπηρεσίες.
Ο Άκης Μπράτσος βρίσκεται στο Λονδίνο από το 2014 και καλύπτει τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ελλάδας. Εντάχθηκε στη Lakestar το 2019, με στόχο να στήσει το γραφείο του fund στο Λονδίνο. 
Προηγουμένως εργάστηκε σε επενδυτικές τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Goldman Sachs στο τμήμα των αγορών και συγχωνεύσεων, συμμετέχοντας σε καίριες πανευρωπαικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Το προφίλ της Lakestar

Η Lakestar ιδρύθηκε το 2012 από τον Klaus Hommels. Σήμερα διαχειρίζεται περίπου 3 δισ. δολλάρια και επενδύει κυρίως σε στάδια Series A και growth, με εισφορές κεφαλαίου από 10 έως 40 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία. Πρόσφατα ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο νέων funds (Early IV και Growth II) συνολικού ύψους περίπου 600 εκατ. δολαρίων, για επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups. 

Το τελευταίο fund έχει ήδη επενδύσει σε περισσότερες από 20 εταιρείες, ενώ κατέχει σημαντικό μερίδιο και έχει υπάρξει στο διοικητικό συμβούλιο σε μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά success stories, όπως η Revolut, η Spotify, το Blockchain.com και η GetYourGuide. Μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες – κάτι που, όπως φαίνεται, ενδέχεται να αλλάξει σύντομα.

Η επενδυτική ομάδα του VC αποτελείται από περίπου δέκα άτομα – με τον κάθε partner να πραγματοποιεί 1-2 επενδύσεις τον χρόνο, ώστε να υπάρχει στοχευμένη στρατηγική. 

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο

"Τον τελευταίο χρόνο έχω περάσει αρκετό χρόνο στην Ελλάδα. Παρότι ακόμα δεν έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις στη χώρα, έχουμε καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να γνωρίσουμε το οικοσύστημα και τα τοπικά funds και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες”, σημειώνει ο κ. Μπράτσος και προσθέτει: "Η Ελλάδα είναι αρκετά πιο ενδιαφέρουσα για εμάς πλέον. Η χώρα έχει ένα δυνατό εργατικό δυναμικό με ισχυρές δεξιότητες στην τεχνολογία και το software engineering. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι πολύ βασισμένη στις υπηρεσίες, κάτι που την καθιστά ελκυστική. Ακόμη, υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία στον τομέα της άμυνας, ενώ η βιομηχανική της βάση έχει κάνει σημαντικό rebound τα τελευταία 10 χρόνια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Lakestar παρακολουθεί πολύ ενεργά την ελληνική αγορά, καθώς η επιθυμία να επεκταθεί σε αυτήν αποτελεί ξεκάθαρο στόχο. "Η Ελλάδα παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική και κινείται προς καλύτερες κατευθύνσεις από ό,τι στο παρελθόν”, προσθέτει.

Ο Έλληνας partner εκφράζει αισιοδοξία ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες. "Είμαστε ήδη σε στενή επαφή με πολλές εταιρείες, με τις οποίες κάνουμε συχνά συναντήσεις – τόσο με startups στη διασπορά όσο και με ομάδες που είναι βασισμένες στην Ελλάδα. Είναι εμφανές ότι υπάρχει μια αλλαγή στο οικοσύστημα, με πρόοδο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δουλειά που κάνουν τα τοπικά funds”.

Παράλληλα, ο κ. Μπράτσος εκτιμά ότι οι παραδοσιακοί κλάδοι, όπως οι υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας έτσι ένα δυναμικό περιβάλλον όπου μια startup μπορεί να ξεκινήσει και να κλιμακωθεί επιτυχώς από την Ελλάδα. "Πολλές εταιρείες που εξετάζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα”, τονίζει ο ίδιος.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για την άμυνα

Η άμυνα αποτελεί έναν από τους τομείς στους οποίους εστιάζει έντονα η Lakestar τα τελευταία χρόνια. "Έχουμε αρκετό exposure στον χώρο της άμυνας. Μάλιστα, ο Klaus Hommels, founder και chairman της Lakestar είναι πρόεδρος στο NATO Innovation Fund”, αναφέρει ο κ. Μπράτσος.

Η γεωπολιτική συγκυρία, σύμφωνα με τον ίδιο, καθιστά κρίσιμες τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής όπως το διάστημα, τα drones, οι υποδομές και τα data. Το VC επενδύει ήδη σε εταιρείες του τομέα, με εταιρείες όπως η Auterion, η Constellr και η Isar Aerospace, ενώ δεν αποκλείει τη μελλοντική δημιουργία εξειδικευμένου fund με αποκλειστικό focus στην άμυνα.

Funds για διαφορετικά προφίλ κινδύνου

Η Lakestar διαχειρίζεται πολλαπλά κεφάλαια. Όπως εξηγεί ο κ. Μπράτσος, το VC έχει διαχωρίσει τις στρατηγικές του σε early και growth στάδια, με τα αντίστοιχα funds να επενδύουν από 5 έως 15 εκατ. ευρώ και από 15 έως 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

"Ο στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε διαφορετικά risk-return profiles των επενδυτών μας και να μπορούμε να στηρίξουμε τόσο πιο ώριμες εταιρείες όσο και εκείνες που είναι σε αρχικό στάδιο αλλά δείχνουν μεγάλη δυναμική”, εξηγεί.
Παράλληλα, μέσω συνεργασιών με angel investors και scouts, η Lakestar έχει παρουσία και στο pre-seed στάδιο, χωρίς να χρειάζεται να επενδύει άμεσα τόσο πρώιμα κεφάλαια.

Πέρα από τη χρηματοδότηση, η Lakestar υποστηρίζει επίσης τις startups με την ανάπτυξη στρατηγικής εξωστρέφειας. "Πολλές ευρωπαϊκές startups έχουν εξαιρετική τεχνολογική βάση, αλλά χρειάζονται στήριξη στο go-to-market strategy”, σημειώνει.

Η επόμενη μέρα της ευρωπαϊκής τεχνολογίας

Η Lakestar επενδύει συστηματικά στην καλλιέργεια του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος. Συνεργάζεται με πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το ETH στη Ζυρίχη, υποστηρίζοντας ερευνητικές ομάδες και φοιτητικά startups, ενώ οργανώνει τακτικά networking events και mentoring sessions.

Για τον Άκη Μπράτσο, το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ωριμάζει. Το μέλλον, όπως το βλέπει ο ίδιος μέσα από το επενδυτικό πρίσμα της Lakestar, ανήκει σε όσους τολμούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στις κρίσιμες τεχνολογίες. "Δεν είναι μόνο οι εφαρμογές B2C που έχουν σημασία, όπως η Revolut και η Spotify”, καταλήγει. "Υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, αυτός των υποδομών, που έχει να κάνει με τη γεωπολιτική δυναμική της Ευρώπης”.

Ο Άκης Μπράτσος επισημαίνει, τέλος, ότι η Ευρώπη διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα στην τεχνογνωσία και τις υποδομές υπηρεσιών, κάτι που αξιοποιεί ενεργά η Lakestar. Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδύσεων, με έμφαση στην αυτοματοποίηση logistics και βιομηχανικής παραγωγής, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας και της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.
 

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ