Πτώση για τον χρυσό με φόντο την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας - Στο -2,8% στην εβδομάδα

Πτώση για τον χρυσό με φόντο την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας - Στο -2,8% στην εβδομάδα

Πτώση άνω του 1,5% για τις τιμές του χρυσού την Παρασκευή καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα υπέγραψαν επισήμως τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο μήνα στη Γενεύη, και υπάρχει αισιοδοξία πως η Ουάσιγκτον σύντομα θα συνάψει εμπορικές συμφωνίες και με άλλα κράτη, εξελίξεις που ενίσχυσαν τη διάθεση για ρίσκο και περιόρισαν την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου ως επενδυτικό καταφύγιο.

Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 1,5% στα 3.277,17 δολάρια η ουγγιά ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και στο -2% κατρακυλώντας στο χαμηλότερο του επίπεδο από τις 29 Μαΐου. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για δεύτερο διαδοχικό 5νθήμερο χάνοντας 2,8%.

Τα futures του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 3.287,6 δολάρια η ουγγιά.

"Η αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη", σχολίασε ο Δανιήλ Παυλώνης, αναλυτής της RJO Futures.

Στο πεδίο του εμπορίου, η συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία υπεγράφη πριν δύο ημέρες σύμφωνα με τον Λάτνικ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δέσμευση του Πεκίνου να παραδώσει σπάνιες γαίες στις ΗΠΑ — υλικά στρατηγικής σημασίας που χρησιμοποιούνται από τις ανεμογεννήτριες έως τα αεροπλάνα.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, τα αμερικανικά αντίμετρα —συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις εξαγωγές αιθανίου, λογισμικού μικροτσίπ και εξαρτημάτων αεροκινητήρων— θα αρθούν μόνο όταν ξεκινήσουν οι παραδόσεις σπανίων γαιών από την Κίνα. "Θα μας παραδώσουν τις σπάνιες γαίες. Και μόλις το κάνουν, θα αποσύρουμε τα αντίμετρα", δήλωσε στο Bloomberg News.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην υλοποίηση της συμφωνίας της Γενεύης, ενώ η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασε το γεγονός. Καμία επίσημη απάντηση δεν υπήρξε ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου.

Στα μάκρο της ημέρας, τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές τους έτους σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάιο, υποδηλώνοντας την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες -προσαρμοσμένες βάσει πληθωρισμού- υποχώρησαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας οικονομικών αναλύσεων (BEA) που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, ο δομικός PCE που εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενισχύθηκε  τον Μάιο κατά 0,2%, ελαφρώς υψηλότερα απ'ό,τι αναμενόταν, συμβαδίζοντας πάντως με τις ενδείξεις για περιορισμένες πιέσεις στις τιμές, ενώ το ετήσιο ποσοστό αύξησης διαμορφώθηκε στο 2,7%. 

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα το ασήμι υποχώρησε κατά 1,4% στα 36,10 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα κατά 5,3% στα 1.341,57 δολάρια, ωστόσο και τα δύο μέταλλα παρέμειναν σε θετικό έδαφος στην εβδομάδα.

Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.137,92 δολάρια και σημείωσε κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Goldman Sachs: Ο χρυσός στον δρόμο για τις $4.000 - Γιατί δεν προτείνει "buy" για Bitcoin και ασήμι

"Βλέπει" το πολύτιμο μέταλλο ως καλύτερο αντιστάθμισμα από το Bitcoin αν το δολάριο κατρακυλήσει.

Χρυσός ή Bitcoin: Τι να επιλέξεις στον στασιμοπληθωρισμό

Το θέμα συζητείται όλο και περισσότερο, καθώς η τιμή του Bitcoin παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη πτώση της και ο χρυσός βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα αποδώσει καλύτερα σε μια εποχή πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας; Ποιο περιουσιακό στοιχείο θα τα πάει καλά σε περίπτωση ύφεσης; Θα επισκιάσει ο χρυσός το Bitcoin - ή το αντίθετο; Και τα δύο τα πηγαίνουν καλά σε εποχή υψηλού πληθωρισμού.

Ο Έλον Μασκ "βάζει στο μάτι" τα αμερικανικά αποθέματα χρυσού στο Fort Knox

Ο επικεφαλής του DOGE έχει "αναθερμάνει" θεωρίες συνωμοσίας δεκαετιών για τα αποθέματα του χρυσού.

Χρυσός: Η bull market τώρα αρχίζει

Αγορές των κεντρικών τραπεζών, μείωση των επιτοκίων της Fed και αδύναμο δολάριο οι ευνοϊκοί παράγοντες για το πολύτιμο μέταλλο.

Αντιμόνιο: Το περιζήτητο μέταλλο που εκτοξεύτηκε η τιμή του στις $25.000

Βιομηχανία κι αμυντικός τομέας έχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη άνω του 100% επί των κεφαλαίων που επενδύουν στο μέταλλο.

Ποιο sell-off; Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή περίπου εκεί όπου άνοιξε τη Δευτέρα

Από ιστορική άποψη, τα sell-off του 2024 είναι μάλλον ήπια, τονίζουν αναλυτές.