Της Ελευθερίας Κούρταλη
Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα τις τελευταίες ώρες, με τις αγορές να καταγράφουν ισχυρό ριμπάουντ και το αργό πετρέλαιο Brent να καταγράφει βουτιά έως και 14% από τα υψηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας. Όπως σημειώνει η UBS, η αντίδραση της αγοράς στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και στις επακόλουθες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός ευθυγραμμίζεται με την άποψή της ότι τα γεωπολιτικά σοκ συχνά έχουν περιορισμένο και βραχύβιο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, ενώ οι αγορές έχουν αντιμετωπίσει τα πρόσφατα γεγονότα με ψυχραιμία, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πηγές κινδύνου και πιθανής μεταβλητότητας, όπως τονίζει.
Κατά την UBS, oι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν. Ενώ οι αγορές μπορεί να φαίνεται να υποθέτουν ότι η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ο κίνδυνος ανανεωμένων εχθροπραξιών ή διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό, ιδίως μέσω των Στενών του Ορμούζ, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν είναι πιθανό να κυριαρχήσει στα βραχυπρόθεσμα πρωτοσέλιδα καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Το πετρέλαιο παραμένει ο βασικός μηχανισμός μετάδοσης από τη σύγκρουση στις παγκόσμιες αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για τυχόν ζημιές στις ενεργειακές υποδομές ή διαταραχές στις εξαγωγές πετρελαίου. Ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν διαταραχθεί και δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς στην αγορά μέχρι στιγμής, οποιοδήποτε σημάδι σημαντικών διακοπών προσφοράς θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα το κλίμα.
Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει η UBS, oι εμπορικοί κίνδυνοι παραμένουν καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες για τους δασμούς με την τρέχουσα παύση να λήγει στις 9 Ιουλίου. Όπως τονίζει, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος προς την επίτευξη λύσης. Η πρόωρη αποχώρηση του Τραμπ από τη σύνοδο της G7 μπορεί να συνέβαλε στην έλλειψη σημαντικών εξελίξεων, αν και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν για μια συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, με βασικό δασμό 10%, ενώ ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την Ιαπωνία "σκληρή" στις συνομιλίες. Οποιεσδήποτε ξαφνικές εξελίξεις ή έλλειψη προόδου θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα αστάθεια, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ έχει δηλώσει ότι είναι δυνατή μια περαιτέρω παράταση της παύσης για ορισμένες χώρες. Η UBS αναμένει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα παραμείνει κοντά στο τρέχον επίπεδο του 15% μέχρι το τέλος του έτους, με πιθανές περαιτέρω ανατροπές.
Επιπλέον, προσθέτει η UBS, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα. Τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν αβέβαια, με τις λιανικές πωλήσεις του Μαΐου να μειώνονται κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση σε τέσσερις μήνες και κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες, και το κλίμα στις κατασκευές κατοικιών έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 2,5 ετών, γεγονός που υποδηλώνει σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης. Καθώς η αβεβαιότητα από τη γεωπολιτική και την εμπορική πολιτική παραμένει, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, επισημαίνει ο ελβετικός οίκος. Ενώ οι κίνδυνοι για μεταγενέστερη έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων από την Fed έχουν αυξηθεί, το βασικό του σενάριο παραμένει η επανέναρξη της χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας θα χαλαρώσει και ο αντίκτυπος των δασμών θα γίνει πιο εμφανής.
"Συνεπώς, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί καθώς αυτοί οι κίνδυνοι εξελίσσονται", τονίζει η UBS. Προτείνει στους επενδυτές να εισέλθουν σταδιακά στις αγορές για να διαχειριστούν την αβεβαιότητα, να εξετάσουν δομημένες στρατηγικές για πιο αμυντική τοποθέτηση μετοχών και να διασφαλίσουν επαρκή έκθεση σε ομόλογα υψηλής ποιότητας, χρυσό και εναλλακτικές λύσεις για καλύτερη διαφοροποίηση. Η διατήρηση μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης παραμένει το κλειδί καθώς οι αγορές βιώνουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα.