Power Women - Οι πιο ισχυρές γυναίκες της χρονιάς

Power Women - Οι πιο ισχυρές γυναίκες της χρονιάς

Από την Ελευθερία Πιπεροπούλου

Η παρουσία των γυναικών στον κόσµο των επιχειρήσεων και γενικότερα στην κοινωνία έχει οδηγήσει σε σηµαντικές εξελίξεις και αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν τη θέση τους σε τοµείς όπου παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι άνδρες, όπως η ηγεσία και η επιχειρηµατικότητα. Παρά τα σηµαντικά βήµατα προόδου, ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιµετωπίζουν παραµένουν πολλές και συχνά αόρατες. Οι γυναίκες που καταφέρνουν να διακριθούν σε ηγετικές θέσεις συχνά πρέπει να αναλάβουν δύσκολα projects, να βγουν από τη ζώνη άνεσης, να ξεπεράσουν εµπόδια και να παλέψουν µε τα στερεότυπα της κοινωνίας, που θέλουν τη γυναίκα να περιορίζεται στον παραδοσιακό ρόλο της µητέρας και της συζύγου.

Σύµφωνα µε τη φετινή έρευνα της Grant Thornton "Women in Business 2025", παρότι παγκοσµίως το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αυξάνεται σταδιακά, η πρόοδος δεν είναι ούτε γραµµική ούτε οµοιόµορφη, µε την Ελλάδα ειδικότερα να δείχνει σηµάδια επιβράδυνσης και να αντιµετωπίζει προκλήσεις στη διατήρηση του ρυθµού βελτίωσης που παρατηρείται διεθνώς.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις διαµορφώνεται στο 30,7%, σηµειώνοντας µικρή πτώση από το 31,6% του 2024.

Ακόµα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 18,8% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να µη διαθέτει καµία γυναίκα σε ηγετική θέση. Εντούτοις, παραµένει ελπιδοφόρο το γεγονός ότι το 81,2% των ελληνικών εταιρειών διατηρεί τουλάχιστον µία γυναίκα σε θέσεις στρατηγικής σηµασίας. Η µεγαλύτερη ανισότητα εµφανίζεται στη θέση του CEO, όπου το ποσοστό των γυναικών µειώθηκε στο 20%, από 27% το 2024.

Σε παγκόσµιο επίπεδο, το 2025 καταγράφεται µια συγκρατηµένη αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, το οποίο φτάνει το 34%, µόλις 0,5% υψηλότερα από το 2024. Παρότι τα νούµερα υποδηλώνουν πρόοδο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε καίριες ηγετικές θέσεις. Είναι εντυπωσιακό πως, ενώ µόλις το 21,7% των CEOs παγκοσµίως είναι γυναίκες, την ίδια στιγµή κατέχουν σχεδόν τις µισές θέσεις σε ρόλους CFO (44,6%) και HR Director (47,6%). 

Τα στερεότυπα και οι κοινωνικές αντιλήψεις

Όπως ειπώθηκε σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας "Ring the Bell for Gender Equality", ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εµπόδια που ενδέχεται να αντιµετωπίσει µια γυναίκα είναι η αντίληψη ότι ένα επιτυχηµένο επαγγελµατικό µέλλον είναι κατεξοχήν προορισµένο για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κύριος στόχος παραµένει η οικογένεια. Αυτή η αντίληψη καλλιεργείται από τη νεαρή ηλικία και πολλές φορές ενσωµατώνεται στην παιδεία που λαµβάνουµε από το σπίτι. Παράλληλα, στην καθηµερινή κοινωνική συµπεριφορά, βλέπουµε συχνά να υπονοούνται τέτοιες στερεοτυπικές αντιλήψεις, οι οποίες επηρεάζουν τις γυναίκες και τους γύρω τους.

Μία από τις µεγαλύτερες προκλήσεις είναι η άποψη ότι οι γυναίκες δεν µπορούν να ξεπεράσουν ορισµένα όρια. Αυτή η άποψη συνδέεται µε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που εµποδίζουν τις γυναίκες να αναγνωριστούν πλήρως στις ηγετικές θέσεις, καθώς το όριο που πρέπει να ξεπεράσουν φαίνεται συχνά υψηλότερο από εκείνο που αντιµετωπίζουν οι άνδρες. Ενώ οι άνδρες συχνά αντιµετωπίζουν λιγότερα εµπόδια, οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε κάθε βήµα.

Η στρατηγική των γυναικών ηγετών

Παρά τις κοινωνικές πιέσεις και τα εµπόδια, πολλές γυναίκες καταφέρνουν να προχωρήσουν στην καριέρα τους, συχνά δηµιουργώντας µόνες τους τις δικές τους ευκαιρίες, παρά τις αντιξοότητες που συναντούν. Η έννοια της διαπραγµάτευσης και της ευελιξίας είναι συχνά το σηµείο υπεροχής για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Η ικανότητά τους να προσαρµόζονται στις συνθήκες και να προσφέρουν καινοτόµες λύσεις είναι πολύτιµη για την ανάπτυξη των οργανισµών των οποίων ηγούνται. 

Οι γυναίκες συχνά τείνουν να διακρίνονται για την ικανότητά τους να "παίζουν" καλύτερα το παιχνίδι της ενσυναίσθησης, γεγονός που καθιστά τις αποφάσεις τους πιο ολοκληρωµένες και κοινωνικά αποδεκτές. Αυτή η τάση των γυναικών να επιδιώκουν τα καλύτερα αποτελέσµατα, χωρίς να διστάζουν να κάνουν πίσω όταν αυτό είναι αναγκαίο, καθιστά την επιτυχηµένη υλοποίηση δύσκολων έργων πιο εφικτή. 

Στη σύγχρονη επιχειρηµατικότητα, η παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχει αυξηθεί και οι επιδόσεις τους σε διάφορους τοµείς είναι συχνά εξαιρετικές. Πολλές γυναίκες ηγέτες ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσµατικά, δηµιουργώντας σχέσεις εµπιστοσύνης και ενδυναµώνοντας τις οµάδες τους. Η έµφαση στη συνεργασία και στην κατανόηση των αναγκών των άλλων φαίνεται να δίνει καλύτερα αποτελέσµατα σε συµφωνίες και συνεργασίες.

Τα εμπόδια που συνεχίζουν να υπάρχουν

Οι προσδοκίες από τις γυναίκες είναι συχνά πιο αυστηρές και ο πήχης που πρέπει να ξεπεράσουν είναι υψηλότερος σε σχέση µε εκείνον των ανδρών. Αν και δεν υπάρχει αµφιβολία για τις ικανότητες των γυναικών, η πραγµατικότητα δείχνει ότι η γυναίκα πρέπει να υπερβεί περισσότερα εµπόδια για να φτάσει στην κορυφή.

Ένα από τα µεγαλύτερα διλήµµατα που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι γυναίκες είναι η ισορροπία ανάµεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Η πίεση να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και επαγγελµατικές υποχρεώσεις τους συχνά τις φέρνει σε σύγκρουση µε τα στερεότυπα που επιτάσσουν την εικόνα της "τέλειας" µητέρας και συζύγου, µερικές φορές εις βάρος της επαγγελµατικής τους επιτυχίας. Οι ενοχές που συνοδεύουν πολλές φορές τις γυναίκες στην πορεία τους συχνά οδηγούν σε αµφισβήτηση και αµφιβολία για το αν αξίζουν ή όχι την επιτυχία που έχουν κατακτήσει.

Η ανάγκη για υποστήριξη και εκπαίδευση

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ακόµα µία πρόκληση για πολλές γυναίκες, καθώς οι κοινωνικές πιέσεις και η έλλειψη συχνών προτύπων γυναικών ηγετών δεν βοηθούν στην ενδυνάµωσή τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες και υποστηρικτικά προγράµµατα για τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα, ενώ η κοινή γνώµη δείχνει να είναι πιο ανοιχτή στις γυναίκες ηγέτες. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενισχύουν τη θέση των γυναικών στον επαγγελµατικό χώρο, ενθαρρύνοντας την επιτυχία τους.

Οι γυναίκες έχουν πλέον µεγαλύτερη υποστήριξη για να αναλάβουν θέσεις ηγεσίας από ό,τι στο παρελθόν. Εταιρείες και οργανισµοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την αξία της γυναικείας ηγεσίας και δηµιουργούν προγράµµατα και πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουν τις γυναίκες στον επαγγελµατικό τους δρόµο. Η ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράµµατα ενδυνάµωσης και καθοδήγησης είναι επιτακτική, καθώς τα στερεότυπα παραµένουν βαθιά ριζωµένα στην κοινωνία.

Για να διασφαλιστεί η ισότιµη παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης, είναι απαραίτητο να συνεχίσουµε να επενδύουµε στην εκπαίδευση από µικρή ηλικία και να δηµιουργούµε µια κουλτούρα ενδυνάµωσης και στήριξης. Η καταπολέµηση των στερεοτύπων και η δηµιουργία θεσµικών υποστηρικτικών πλαισίων, όπως η εφαρµογή προγραµµάτων ισότητας και ευελιξίας, είναι κρίσιµες για να εξασφαλίσουµε ότι οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες να προχωρήσουν και να αναδειχθούν στην ηγεσία.

Οι ενοχές που συνοδεύουν πολλές φορές τις γυναίκες στην πορεία τους συχνά οδηγούν σε αµφισβήτηση και αµφιβολία για το αν αξίζουν ή όχι την επιτυχία που έχουν κατακτήσει.

Ελένη Βρεττού

Διευθύνουσα Σύµβουλος Attica Bank

Η πρώτη γυναίκα CEO σε ελληνική τράπεζα

Ελένη Βρεττού

Από τον Σεπτέµβριο του 2022 η Ελένη Βρεττού ηγείται της Attica Bank ως Διευθύνουσα Σύµβουλος, σπάζοντας ταµπού και γράφοντας ιστορία ως η πρώτη γυναίκα CEO σε ελληνική τράπεζα. Σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούµενο κλάδο, η πορεία της ενσαρκώνει τη δύναµη της γυναικείας ηγεσίας. 

Με πάνω από 25 χρόνια διεθνούς εµπειρίας σε κορυφαίους χρηµατοπιστωτικούς οργανισµούς, σε Ελλάδα και εξωτερικό, και αποτελώντας υπόδειγµα ηγεσίας, στρατηγικής διορατικότητας και ικανότητας στον χρηµατοοικονοµικό µετασχηµατισµό, έχει καταφέρει να οδηγήσει την Attica Bank σε νέα επίπεδα. Παράλληλα, είναι µητέρα δύο µικρών παιδιών, αποδεικνύοντας ότι η ισορροπία µεταξύ µιας απαιτητικής καριέρας και της οικογενειακής ζωής δεν είναι κάτι το ανέφικτο.

"Είχα πάντα την επιθυµία να αναλαµβάνω projects υψηλού κινδύνου και απαιτήσεων, κάτι που, σε µεγάλο βαθµό, σχετίζεται µε το γεγονός ότι ήµουν γυναίκα, υπό την έννοια ότι δύσκολα θα µπορούσα να έχω τις ευκαιρίες που είχα αν δεν ήµουν διατεθειµένη να βγω από τη ζώνη άνεσης και να αναλάβω τέτοια projects", δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση του Χρηµατιστηρίου Αθηνών. 

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, της έδωσε ψήφο εµπιστοσύνης για να αναλάβει την πρόκληση της αναδιάρθρωσης µιας τράπεζας σε κρίσιµη κατάσταση. Υπό την ηγεσία της, η τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση µε την Παγκρήτια Τράπεζα, διαµορφώνοντας την πέµπτη µεγαλύτερη Τράπεζα του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, ενώ ακολούθως ολοκληρώθηκε η πλήρης εξυγίανση και επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας. Τον Νοέµβριο του 2022, σε µια σελίδα Α4, σχεδίασε µια τολµηρή ιδέα που θα έδινε λύση µέσω της συνένωσης των δύο τραπεζών. Με αυτό το σχέδιο στα χέρια, συναντήθηκε µε τον Αλέξανδρο Εξάρχου της Thrivest, ο οποίος λίγες ηµέρες νωρίτερα είχε καλύψει ως στρατηγικός επενδυτής την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

Μια καριέρα µε διεθνή προσανατολισμό

Πριν αναλάβει το τιµόνι της Attica Bank, η κυρία Βρεττού είχε διατελέσει Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Chief of Corporate and Investment Banking στον Όµιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ προηγουµένως είχε εργαστεί για 14 χρόνια στην HSBC Bank Plc. Ο πιο πρόσφατος ρόλος της στην HSBC ήταν αυτός της Managing Director and Head of Wholesale Banking Greece. 

Παράλληλα, η εµπειρία της στη Lamda Development ως Chief Strategy και Investor Relations Officer, αν και σύντοµη, της προσέφερε σηµαντική γνώση στον τοµέα των στρατηγικών αναπτύξεων και επενδύσεων.

Η Ελένη Βρεττού διαθέτει εκτενή εµπειρία σε πολύπλοκους εταιρικούς µετασχηµατισµούς, στη διαχείριση κρίσεων και απαιτητικών εταιρικών σχέσεων, αλλά και στον σχεδιασµό και στην ολοκλήρωση µεγάλων συναλλαγών.

Προτού ενταχθεί στην HSBC, είχε εργαστεί σε κορυφαίους ελληνικούς και διεθνείς χρηµατοοικονοµικούς οργανισµούς, στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, εξειδικευµένη στους τοµείς Credit and Risk Management και Investment Banking (M&A). Από το 2019 έως το 2021 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου της Piraeus Factors S.A., της Piraeus Leasing και της Piraeus Leases, ενώ συµµετείχε και στο Δ.Σ. της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Σήµερα είναι Πρόεδρος της Attica Bankassurance, µέλος τόσο του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών όσο και της Ένωσης Ελληνικών Εισηγµένων Εταιρειών, ενώ παράλληλα είναι ανεξάρτητο µη εκτελεστικό µέλος του Δ.Σ. της διεθνούς ναυτιλιακής εταιρείας ξηρού φορτίου Star Bulk Carriers Corp. και της ελληνικής εισηγµένης Μοτοδυναµική Α.Ε.  

Η ακαδηµαϊκή κατάρτιση της Ελένης Βρεττού είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science in Economics από το Wharton School του University of Pennsylvania.

Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη

Managing Director & CEO Grecotel

Η γυναίκα που διαµορφώνει τον τουρισµό πολυτελείας στην Ελλάδα

Μαρί Δασκαλαντωνάκη

Η Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη ηγείται του Οµίλου Grecotel, οδηγώντας τον κορυφαίο όµιλο φιλοξενίας στην Ελλάδα στο µέλλον και αναδεικνύοντας τη σηµασία της γυναικείας ηγεσίας σε έναν απαιτητικό και διαρκώς εξελισσόµενο κλάδο. Κόρη του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ιδρυτή της εταιρείας και οραµατιστή δηµιουργού της ελληνικής φιλοξενίας, καθοδηγεί από τη θέση της CEO, χαράσσοντας µια πολυεπίπεδη στρατηγική που συνδυάζει την παράδοση µε τη βιώσιµη ανάπτυξη, την καινοτοµία και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας, προάγοντας την ταυτότητα της Ελλάδας σε όλο τον κόσµο.

Ο Όµιλος Grecotel ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από το Ρέθυµνο, όταν ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης µε τον αδελφό του Τάκη δηµιούργησαν τα πρώτα ξενοδοχεία στην Κρήτη, βάζοντας τα θεµέλια για έναν δυναµικό ξενοδοχειακό όµιλο που θα καθόριζε τον ελληνικό τουρισµό. Σήµερα, υπό τη διοίκηση της Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη, έχει εδραιωθεί ως ο µεγαλύτερος ξενοδοχειακός όµιλος της χώρας, απασχολώντας 7.000 εργαζοµένους και παρουσιάζοντας µοναδικά concepts, όπως το πολυβραβευµένο hôtel-maison THE DOLLI στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και το Amirandes στην Κρήτη, µε µαγευτικά lagoons που καταλήγουν σε µια υπέροχη παραλία, αυθεντικά έργα του Pablo Picasso, το οποίο εγκαινίασε τη λειτουργία του όλο τον χρόνο. 

Πενήντα χρόνια παρουσίας στον ελληνικό τουρισμό

Η επέτειος των 50 χρόνων σηµατοδοτεί νέες επενδύσεις, εµπλουτισµό του χαρτοφυλακίου της και ενίσχυση της θέσης της στις παγκόσµιες αγορές. Το µοναδικό portfoliο της Grecotel περιλαµβάνει 40 properties σε 15 από τους οµορφότερους ελληνικούς προορισµούς, σε συνδυασµό µε απαράµιλλη ποιότητα υπηρεσιών και εµπειριών, αλληλένδετες µε την ιστορία, τον πολιτισµό, τη γαστρονοµία και την παράδοση της χώρας. 

Η Grecotel είναι ταυτισµένη µε το luxury tourism στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στα πλέον επιδραστικά luxury brands στον χώρο του τουρισµού, ενισχύοντας διαρκώς το αποτύπωµά της. Στην εντυπωσιακή συλλογή των διακρίσεών της, το ξενοδοχείο THE DOLLI ψηφίστηκε ως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα για το 2024 από τους αναγνώστες του περιοδικού "Condé Nast Traveler", ενώ κατέκτησε 2 Μichelin keys, τα βραβεία "Luxury Hotel Company of the Year" στα TTG Luxury Awards 2025 και "Luxury Brand of the Year" στα Aspire Awards 2024, σηµειώνοντας µεγάλες νίκες για την Ελλάδα και κερδίζοντας τα µεγαλύτερα διεθνή groups, στις σηµαντικότερες διοργανώσεις της βρετανικής αγοράς.

Στον πυρήνα της Grecotel βρίσκεται το µότο "Hotels and Resorts to Live", δηµιουργώντας αξέχαστα βιώµατα για εκατοµµύρια επισκέπτες που την επιλέγουν, πρεσβεύοντας την αυθεντική Ελλάδα που περήφανα εµπεριέχει σε κάθε έκφανση της φιλοξενίας της. 

Διαμορφώνοντας το µελλον της Grecotel

Αναλαµβάνοντας τα ηνία της Grecotel, η Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη έφερε νέα προσέγγιση στη διοίκηση, συνδυάζοντας την οικογενειακή παράδοση µε τις σύγχρονες τάσεις του τουριστικού κλάδου. Με σπουδές στο London School of Economics και βαθιά κατανόηση των διεθνών αγορών, η ηγεσία της αποτέλεσε καταλύτη για τη µετεξέλιξη του Οµίλου, διαµορφώνοντας µια στρατηγική που δίνει έµφαση στην εξωστρέφεια, στη δηµιουργία ξεχωριστών εµπειριών, στην ανάπτυξη υπεραξίας για τo brand και τη χώρα. 

Παρότι αποφεύγει τη δηµοσιότητα, η επιχειρηµατική της δράση χαρακτηρίζεται από προσαρµοστικότητα και συνεχή εξέλιξη. Παραµένοντας προσηλωµένη σε µια κουλτούρα φιλοξενίας που προάγει την Ελλάδα στον κόσµο, προωθεί ένα νέο µοντέλο φιλοξενίας, εναρµονισµένο µε τις σύγχρονες προκλήσεις, επιθυµίες και απαιτήσεις των ταξιδιωτών του µέλλοντος. Διατηρώντας τον ιστορικό χαρακτήρα της Grecotel, η Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη ηγείται της "οικογένειας" των 7.000 ανθρώπων της µε διορατικότητα, δύναµη και ενσυναίσθηση, αποτελώντας ένα υπόδειγµα της πετυχηµένης γυναικείας ηγεσίας στο ελληνικό επιχειρείν. 

Νέλλη Κάτσου

Αντιπρόεδρος & Συνιδρύτρια της VNK Capital

Πρότυπο γυναικείας ηγεσίας στη φαρµακοβιοµηχανία και στις επενδύσεις

Νέλλη Κάτσου

Αντιπρόεδρος και Συνιδρύτρια της VNK Capital, η Νέλλη Κάτσου είναι µία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στον χώρο της φαρµακευτικής βιοµηχανίας και της επιχειρηµατικότητας στην Ελλάδα. Με ισχυρό αποτύπωµα στον επιχειρηµατικό κόσµο, η κυρία Κάτσου έχει διακριθεί για την ηγεσία της σε επιτυχηµένες εταιρείες και την ενεργό συµµετοχή της σε οργανισµούς που προάγουν την καινοτοµία, την επιχειρηµατικότητα και τη γυναικεία ενδυνάµωση.

Ακαδημαϊκή πορεία και πρώτα βήματα

Γεννηµένη στην Αθήνα το 1965, η Νέλλη Κάτσου ανέπτυξε από νεαρή ηλικία ενδιαφέρον για τις επιστήµες και τις επιχειρήσεις. Φοίτησε στο Pierce College και συνέχισε τις σπουδές της στη Φαρµακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1989. 

Το 1990 ιδρύει τη Pharmanel S.A., µια φαρµακευτική εταιρεία που εξελίχθηκε σε δυναµικό παίκτη του κλάδου. Ως Συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύµβουλος της εταιρείας, µια θέση που διατήρησε έως το 2003, διαµόρφωσε την εταιρική στρατηγική και έθεσε τις βάσεις για τη µελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.

Ταυτόχρονα ήταν βασικός µέτοχος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Pharmathen S.A., µιας φαρµακευτικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, Νικόλαο Κάτσο, το 1969. Μετά τον θάνατό του και υπό κοινή ηγεσία µε τον αδελφό της, Βασίλη Κάτσο, η Pharmathen ξεχώρισε από τις υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις και αναδείχτηκε µία από τις κορυφαίες εταιρείες R&D στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Πώληση-ορόσηµο της Pharmathen

Σηµαντικό ορόσηµο στην καριέρα της Νέλλης Κάτσου ήταν η είσοδος του βρετανικού fund BC Partners στη Pharmathen. Το 2015 η BC Partners απέκτησε το 80% της εταιρείας, ενώ το 20% και η διοίκηση παρέµεινε στην οικογένεια Κάτσου, µε τη Νέλλη Κάτσου να είναι Διευθύνουσα Σύµβουλος του οµίλου έως το 2019.

VNK Capital: Επενδύσεις µε στρατηγική και όραμα

Μετά την επιτυχηµένη πορεία της στη Pharmathen, η Νέλλη Κάτσου συνέχισε το επιχειρηµατικό της ταξίδι, συν-ιδρύοντας µαζί µε τον αδελφό της, Βασίλη Κάτσο, τη VNK Capital, µια εταιρεία private equity που εστιάζει στη χρηµατοδότηση και ανάπτυξη ηγετικών επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. 

Σήµερα στο χαρτοφυλάκιο της VNK Capital οι σηµαντικότερες επενδύσεις είναι η Innovis Pharma, φαρµακευτική εταιρεία µε leading position στην εγχώρια αγορά, η Παλίρροια, εταιρεία τροφίµων µε διεθνές αποτύπωµα, η ALTUS (εταιρεία µε Drones) και η συµµετοχή στη Lamda Development για το εµβληµατικό έργο στο Ελληνικό.

Δραστηριότητα σε φορείς και κοινωνική δράση

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συµβουλίου της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων), ενώ υπήρξε µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του ΙΟΒΕ  και η πρώτη γυναίκα που εκπροσώπησε την Ελληνική Φαρµακοβιοµηχανία στο Δ.Σ. του ΣΕΒ.

Παράλληλα, έχει συµµετάσχει σε σηµαντικές επιτροπές, όπως η Επιτροπή Καινοτοµίας και το Women in Business (W.I.B.) του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου, και έχει υπάρξει µέλος του Business Advisory Council του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και του Advisory Board του EGG (Enter-Grow-Go).

Επιπλέον, συµµετέχει σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις µέσω οργανισµών όπως η ΕΛΕΠΑΠ, η Axion Hellas, το "Μαζί για το Παιδί" και το "Make a wish". Πέρα από την επαγγελµατική της διαδροµή, η Νέλλη Κάτσου είναι παντρεµένη, µητέρα δύο παιδιών και γιαγιά ενός εγγονού.

Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Πρόεδρος του "Μαζί για το Παιδί"

Μια ζωή αφιερωμένη στην προσφορά

Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου αποτελεί µία από τις πιο δραστήριες και αφοσιωµένες προσωπικότητες στον χώρο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα. Με αδιάκοπη δράση, που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει αφιερώσει τη ζωή της στη στήριξη παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τα πρώτα βήματα στην κοινωνική προσφορά

Η πρώτη της επαφή µε την κοινωνική προσφορά ξεκίνησε µέσα από την οικογένειά της, καθώς µεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου η αλληλεγγύη και η ενίσχυση των πιο ευάλωτων ήταν βασικές αξίες. Οι παιδικές της αναµνήσεις περιλαµβάνουν τη συµµετοχή της στις φιλανθρωπικές δράσεις της µητέρας της, Αλίκης Βεκρή, στο Σώµα Ελληνίδων Οδηγών, αλλά και τη συνεισφορά της οικογένειάς της στην υποστήριξη ενός σχολείου στα Τρίκαλα Κορινθίας. Στη συνέχεια, φοίτησε στο Γυµνάσιο του PIERCE - Αµερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου καλλιέργησε περαιτέρω την έννοια της προσφοράς, εµπνευσµένη από το µότο του σχολείου "Non ministrari sed ministrare", που σηµαίνει "Να µην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς". 

Ωστόσο, η στιγµή που καθόρισε την πορεία της στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς ήταν η γνωριµία της, το 1982, µε µια µητέρα που µεγάλωνε τον γιο της, τον Γιώργο, ένα παιδί µε σύνδροµο Down. Τότε οι συνθήκες για τα παιδιά µε αναπηρία στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Συγκλονισµένη από την πραγµατικότητα που αντιµετώπιζαν αυτά τα παιδιά, αποφάσισε να δράσει. Το 1983, µαζί µε γονείς και υποστηρικτές, ίδρυσε το Κέντρο Ειδικών Ατόµων "Η Χαρά", έναν φορέα που παρέχει έως σήµερα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας για παιδιά και ενήλικες µε νοητική αναπηρία.

Η δημιουργία του "Μαζί για το Παιδί"

Η δράση της, όµως, δεν σταµάτησε εκεί. Το 1996 συµµετείχε στη δηµιουργία του "Μαζί για το Παιδί", µιας ένωσης σωµατείων µε κοινό στόχο τη φροντίδα παιδιών σε ανάγκη. Σήµερα, ως πρόεδρος του οργανισµού, συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να εξασφαλίσει ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την περιοχή όπου ζει ή τις δυσκολίες που αντιµετωπίζει, θα έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Το έργο του "Μαζί για το Παιδί" επικεντρώνεται στην καταπολέµηση της φτώχειας, στην υγεία και την ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, καθώς και την υποστήριξη πληθυσµών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Η Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια

Η αίσθηση ευθύνης που τη χαρακτηρίζει την οδήγησε, το 2022, να αποδεχθεί την πρόταση της Πολιτείας να αναλάβει την προεδρία της "Κιβωτού του Κόσµου", σε µια κρίσιµη στιγµή για τον οργανισµό, µε πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ευηµερίας των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δοµές της και την οικοδόµηση ενός φορέα-πρότυπο στη χώρα µας.

Επίσης, είναι από τους πρωτεργάτες της "Πρωτοβουλίας για τη Διαφάνεια: Συνεργασία για το Κοινό Καλό", που συστάθηκε το 2024, στοχεύοντας στην ανάδειξη της συνεισφοράς των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην ανάδειξη του γενικού πλαισίου διαφανούς και αξιόπιστης λειτουργίας τους.

Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου

Διευθύνουσα Σύµβουλος "Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς"

Η γυναίκα που αλλάζει το τοπίο της ιχθυοκαλλιέργειας

Λάνα Γερουλάνου

Η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγµα ηγετικής παρουσίας και επιχειρηµατικής διορατικότητας. Ξεκίνησε την επαγγελµατική της σταδιοδροµία στον τραπεζικό κλάδο των Ηνωµένων Πολιτειών, προτού κάνει µια τολµηρή στροφή, αφήνοντας τον κόσµο των χρηµατοοικονοµικών για να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης της οικογένειας Γερουλάνου "Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς". Υπό τη δική της καθοδήγηση, τα "Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς" αναγεννήθηκαν, µεταµορφώνοντας τις προοπτικές του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Από τη Σαουδική Αραβία στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία και έχοντας ζήσει τα πρώτα της χρόνια στο Ριάντ και στη Βηρυτό, η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου βρέθηκε το 1984 στις Ηνωµένες Πολιτείες για σπουδές, όπου αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο Harvard µε µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Διεθνές Εµπόριο και τα Οικονοµικά, και το Πανεπιστήµιο Columbia µε πτυχίο στα Οικονοµικά. 

Στη συνέχεια, εργάστηκε στην Credit Lyonnais Bank στη Νέα Υόρκη, στον τοµέα των τραπεζικών επενδύσεων και των διεθνών συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι αρχική της επιθυµία ήταν να ασχοληθεί µε τη δηµοσιογραφία και τη λογοτεχνία. 

Η καριέρα της, όµως, πήρε µια απροσδόκητη τροπή όταν γνώρισε τον Παύλο Γερουλάνο. Η σχέση τους την έφερε στην Ελλάδα, και συγκεκριµένα στην Κεφαλονιά, όπου το 1998 κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης "Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς", σε µια κρίσιµη καµπή, καθώς η εταιρεία βρισκόταν αντιµέτωπη µε ανυπέρβλητες δυσκολίες. 

Χωρίς προηγούµενη εµπειρία στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, αλλά µε ισχυρό οικονοµικό υπόβαθρο, η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου αποφάσισε να δεχτεί την πρόκληση. Μεθοδικά και µε στρατηγική σκέψη, έθεσε τις βάσεις για την αναδιάρθρωση της εταιρείας και κατάφερε να τη µετατρέψει σε µία από τις υγιείς και αναπτυσσόµενες επιχειρήσεις του κλάδου. Υπό τη διοίκηση της Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς διατήρησαν το οικογενειακό τους DNA, αλλά ταυτόχρονα εκσυγχρονίστηκαν, προσαρµοζόµενα στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Ένα από τα σηµαντικότερα βήµατά της ήταν η στρατηγική συνεργασία µε τον ισπανικό όµιλο Profand, που ενίσχυσε την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της εταιρείας.

Ηγέτιδα σε εναν ανδροκρατούμενο κλάδο

Η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου δεν ανέλαβε απλώς µια οικογενειακή επιχείρηση, αλλά εισήλθε δυναµικά σε έναν κλάδο όπου οι γυναίκες σπανίζουν. Το 2020, µάλιστα, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP).

Η επιρροή της Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου δεν περιορίζεται µόνο στην εταιρεία της. Συµµετέχει σε διοικητικά συµβούλια σηµαντικών κλαδικών συνδέσµων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., συµπεριλαµβανοµένων του Συνδέσµου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας. Επίσης, είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Blue Revolution Fund - Hatch, καθώς και της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Η κυρία Γερουλάνου είναι επίσης σύµβουλος του FAO (Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ) και του IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) σε θέµατα βιώσιµης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών.

Ιωάννα Παπαδοπούλου

Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύµβουλος Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.

Η "Σιδηρά Κυρία" της βιομηχανίας μπισκότων

Ιωάννα Παπαδοπούλου

Ο άνθρωπος που έχει ταυτιστεί µε την επιτυχία και την ανάπτυξη πίσω από τη Βιοµηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., η Ιωάννα Παπαδοπούλου, αποτελεί µία από τις πιο εµβληµατικές προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρηµατικού κόσµου και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγµατα γυναικείας ηγεσίας και επιµονής. Από την αρχή της καριέρας της έως σήµερα η Ιωάννα Παπαδοπούλου διαπρέπει µε στρατηγική σκέψη και αθόρυβη δύναµη.

Γεννηµένη στην Αθήνα, η Ιωάννα Παπαδοπούλου αποφοίτησε από τη Σχολή Χιλλ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, ειδικευόµενη στη Χηµεία Τροφίµων. Η µετάβασή της από την ακαδηµαϊκή ζωή στην επιχειρηµατική αρένα ήταν φυσική και αναµενόµενη. Το 1977 ανέλαβε τη θέση της Αντιπροέδρου και Β' Διευθύνουσας Συµβούλου στην οικογενειακή επιχείρηση Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., ενώ το 1995 ανέλαβε τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συµβούλου της εταιρείας.

Όραμα, μεθοδικότητα και πάθος

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου έχει κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως η "σιδηρά κυρία της βιοµηχανίας τροφίµων". Ηγείται της εταιρείας της µε µεθοδικότητα και πάθος, παραµένοντας πιστή στο όραµα της οικογένειάς της και ακούραστη στην αναβάθµιση της επιχείρησης. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατόρθωσε να ισχυροποιήσει την παρουσία της εταιρείας στην παγκόσµια αγορά, τόσο µε το Caprice όσο και µε άλλα προϊόντα. Παράλληλα, ανέλαβε την επέκταση της γκάµας µε νέες κατηγορίες προϊόντων, φρυγανιές, µπάρες δηµητριακών και συσκευασµένο ψωµί σε φέτες.

Διοικώντας τέσσερα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και ένα Κέντρο Αποθήκευσης και Διανοµής, η Ιωάννα Παπαδοπούλου έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση της Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. στην κορυφή του κλάδου. Η ταπεινότητα και η αποφυγή της δηµοσιότητας είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ηγεσίας της.

Σε µία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της δήλωσε ότι δεν σκέφτεται καθόλου την πώληση της επιχείρησης, παρά τις προσφορές που έχουν γίνει κατά καιρούς από επενδυτές.

Ανθρωποκεντρική διοίκηση 

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι επίσης γνωστή για την εξαιρετική προσήλωσή της στους ανθρώπους της εταιρείας. Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από την οικονοµική κρίση, επέλεξε να µην απολύσει προσωπικό, και µάλιστα προχώρησε σε αυξήσεις µισθών. Η επιβράβευση και η αναγνώριση της σκληρής δουλειάς των υπαλλήλων της είναι προτεραιότητα για εκείνη, µε την εταιρεία να προσφέρει σήµερα θέσεις σε περισσότερους από 1.700 εργαζοµένους.

Παράλληλα, µε το βλέµµα στραµµένο στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία ενίσχυσε το 2023 τη διεθνή της παρουσία, εισερχόµενη σε νέες αγορές και ανεβάζοντας, έτσι, σε 70 τις χώρες στις οποίες έχει σήµερα επεκτείνει τις δραστηριότητές της. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 8,15% το 2023, φτάνοντας τα 234 εκατ. ευρώ, από 216 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισµού Endeavor Greece και της Lamda Development, ενώ έχει διατελέσει µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Alpha Bank, καθώς και του Διοικητικού Συµβουλίου της Α.Ε. Τσιµέντων Τιτάν. Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι το 2015 της απονεµήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, η τιµητική διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγµατος του Φοίνικος. Τέλος, έχει βραβευθεί πολλές φορές για την κοινωνική της προσφορά µε αφορµή πλήθος ενεργειών της εταιρείας.

Μελίνα Τραυλού

Πρόεδρος του Οµίλου εταιρειών Neptune, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Η γυναίκα που οδηγεί τη ναυτιλία στο μέλλον

Μελίνα Τραυλού

Η Μελίνα Τραυλού είναι Πρόεδρος του Οµίλου Neptune, που εξειδικεύεται στις θαλάσσιες και χερσαίες µεταφορές οχηµάτων και εµπορευµάτων. Υπό την ηγεσία της, ο Όµιλος έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο διεθνώς πάροχο συνδυασµένων µεταφορών, προσφέροντας καινοτόµες και ολοκληρωµένες λύσεις logistics.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήµιο Northeastern στη Βοστώνη των ΗΠΑ και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία, µαθητεύοντας δίπλα στον πατέρα της, Νίκο Τραυλό. Έχει καταρρίψει πολλά στερεότυπα, ανοίγοντας τον δρόµο για περισσότερες γυναίκες στον κλάδο, αποδεικνύοντας ότι η ηγεσία δεν έχει φύλο, αλλά όραµα και στρατηγική.

Το 2022 έγραψε ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που εκπροσωπεί τη µεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναµη. Άνοιξε νέο κεφάλαιο στην υπερεκατονταετή πορεία της Ένωσης, ενώ τον Φεβρουάριο του 2025 επανεξελέγη και πάλι οµόφωνα, επιβεβαιώνοντας την εµπιστοσύνη όλων στο έργο της.

Οι εταιρείες του Ομίλου Neptune

Ο Όµιλος Neptune αποτελείται από τέσσερις εταιρείες, που διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στον κλάδο των µεταφορών:  Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises: Ιδρύθηκε το 1975 από τον Νίκο Τραυλό και εξελίχθηκε σε ηγέτη στις θαλάσσιες µεταφορές οχηµάτων και βαρέων φορτίων. Προσφέρει ολοκληρωµένες λύσεις logistics, καλύπτοντας ευρύ φάσµα αναγκών της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως στην αυτοκινητοβιοµηχανία. Ο σύγχρονος στόλος της Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises αποτελείται από 22 πλοία PCTC, µε µεταφορική ικανότητα έως 6.500 οχήµατα.  Neptune Shipping Agencies: Ειδικεύεται στις υπηρεσίες πρακτόρευσης εµπορικών πλοίων.  Neptune Dry Management: Με 4 µοντέρνα πλοία, δραστηριοποιείται στον τοµέα της θαλάσσιας µεταφοράς ξηρού φορτίου.  Neptune Land Services: Παρέχει ολοκληρωµένες χερσαίες λύσεις logistics.

Κορυφαίος ρόλος σε ναυτιλία και κοινωνική προσφορά

Η Μελίνα Τραυλού κατέχει σηµαντικούς ρόλους και στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα. Είναι µέλος του Greek National Committee του νηογνώµονα DNV-GL, του Δ.Σ. του Hellenic Mutual War Risks Association (Bermuda) Limited, καθώς και του Board of Trustees του Πανεπιστηµίου Northeastern στη Βοστώνη. Συµµετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Malta International Shipowners Association, ενώ διατελεί Επίτιµος Πρόξενος του Προξενείου Δανίας στον Πειραιά.

Για τη Μελίνα Τραυλού αδιαπραγµάτευτος πυλώνας του αξιακού της κώδικα είναι η προσφορά στην πατρίδα. Είναι ιδρυτικό µέλος της Axion Hellas, που στηρίζει ευάλωτες οµάδες σε αποµακρυσµένες περιοχές της χώρας, και της Endeavor Greece, που στηρίζει αναπτυσσόµενες επιχειρήσεις ανά τον κόσµο. Κατέχει τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, του συλλογικού οχήµατος κοινωνικής αλληλεγγύης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Όπως δηλώνει: "Για τον ελληνικό εφοπλισµό η προσφορά στην κοινωνία αποτελεί πάγια δέσµευσή µας τόσο σε ατοµικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η πίστη στο κοινό καλό είναι ακλόνητος, ισχυρός δεσµός µε τον τόπο µας, τελεία και παύλα".

Η Μελίνα Τραυλού, µε συνεπή, πολυδιάστατη δράση, σε προσωπικό επίπεδο και µέσω των εταιρειών της, έχει καταξιωθεί στον χώρο της ναυτιλίας για τη συµβολή της σε θέµατα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Ξεχωρίζει ως σύµβολο υπευθυνότητας και αποτελεσµατικότητας, δηµιουργώντας ένα νέο πρότυπο γυναικείας ηγεσίας, που συνδυάζει την αριστεία µε την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και της γυναικείας ενδυνάµωσης.

Μαίρη Χατζάκου

Πρόεδρος ΜΕΒΓΑΛ

Η γυναίκα που έφερε τη ΜΕΒΓΑΛ στη νέα εποχή

Μαίρη Χατζάκου

Η Μαίρη Χατζάκου γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ το µεγαλύτερο µέρος της επαγγελµατικής της σταδιοδροµίας συνδέεται µε τη ΜΕΒΓΑΛ, τη γαλακτοβιοµηχανία την οποία ίδρυσε το 1950 ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Χατζάκος. Από το 1979 εργάστηκε σε αρκετές διοικητικές θέσεις της εταιρείας, όπως στο Λογιστήριο, στις Πωλήσεις, στις Δηµόσιες Σχέσεις και στο Marketing. Το 2001 ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύµβουλος, έως το 2006, οπότε αποχώρησε.

Το 2006 εκλέχθηκε γραµµατέας και µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου του Εµπορικού & Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενώ την επόµενη δεκαετία διετέλεσε παράλληλα µέλος του Δ.Σ. της Chipita και συµµετείχε στη Διοίκηση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ.

Η επιστροφή στη ΜΕΒΓΑΛ και η... απογείωση

Ωστόσο το 2016 επέστρεψε στη ΜΕΒΓΑΛ, έπειτα από πρόσκληση των ίδιων των εργαζοµένων της εταιρείας. Η αγάπη και οι ισχυροί δεσµοί της µε την εταιρεία την ώθησαν να αναλάβει ένα µεγάλο ρίσκο και να επενδύσει τόσο οικονοµικά όσο και ψυχικά, προκειµένου να βοηθήσει την εταιρεία να επανέλθει σε ρυθµούς κερδοφορίας και ανάπτυξης, αλλά και να παραµείνει µια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. 

Τα τελευταία 8 χρόνια, υπό τη διοίκηση της κυρίας Χατζάκου, η ΜΕΒΓΑΛ κατέγραψε εντυπωσιακή ανάπτυξη 78%, µε τον τζίρο να αγγίζει σχεδόν τα 200 εκατοµµύρια ευρώ. Ιδιαίτερα αξιοσηµείωτη είναι η εξέλιξη των εξαγωγών, όπου, την ίδια περίοδο, η ΜΕΒΓΑΛ υπερδιπλασίασε τον τζίρο της και σήµερα αποτελούν το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας, µε παρουσία σε 35 χώρες σε όλο τον κόσµο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ΜΕΒΓΑΛ είναι υπεύθυνη για το 15% των εξαγωγών ελληνικών γιαουρτιών.

Διακρίσεις 

Η κυρία Μαίρη Χατζάκου, που από το 2021 έχει τον τίτλο της Προέδρου, έχει ξεχωρίσει για την ανθεκτικότητά της και έχει αφήσει το στίγµα της στην ενδυνάµωση των γυναικών. Το έργο της έχει αναγνωριστεί µε πλήθος βραβείων, µε πιο πρόσφατο, τον Ιανουάριο του 2025, το "Βραβείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας" στα Growth Awards.

Επίσης, στον θεσµό "Επιχειρηµατίας της Χρονιάς 2023" της ΕΥ, ήταν µία από τους τέσσερις επιχειρηµατίες που βραβεύτηκαν στην Ελλάδα, λαµβάνοντας το "Βραβείο Επιχειρηµατικής Ανθεκτικότητας". Ακόµα, κέρδισε "Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηµατικότητας" στα βραβεία ΕΒΕΑ και "Βραβείο Επιχειρηµατία" στα βραβεία "Ελληνική Αξία 2024" του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Τέλος, έλαβε τιµητική διάκριση στα Super Market Awards 2024, για τη συνεισφορά της στη βιοµηχανία τροφίµων.

Κοινωνική δράση 

Πέρα από την επιχειρηµατική της πορεία, η κυρία Χατζάκου έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση σε φορείς και δοµές που στηρίζουν ευπαθείς οµάδες, όπως το Χαρίσειο Γηροκοµείο, ενώ είναι ιδρυτικό µέλος του Κοινωνικού Παντοπωλείου ΜΑΖΙ και µέλος της ΕΛΕΠΑΠ. 

Το 2003 η κυρία Χατζάκου ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικογένειας και τη µείωση της υπογεννητικότητας, θεσµοθετώντας ένα πρόγραµµα στήριξης των οικογενειών των εργαζοµένων της ΜΕΒΓΑΛ, το οποίο παραµένει σε ισχύ µέχρι σήµερα. Για αυτή την προσπάθεια τιµήθηκε το 2005 από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Η πορεία της κυρίας Χατζάκου είναι απόλυτα δεµένη µε τη ΜΕΒΓΑΛ και αυτό, σε συνδυασµό µε τις δυσκολίες που αντιµετώπισε, την ώθησε να γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο µε τίτλο "Δουλειά, πίστη, ανθεκτικότητα", όπου αφηγείται τη ζωή της και την ιστορία της εταιρείας, ιδωµένη µέσα από τα δικά της µάτια.