5G-SHEAL: Ελληνική καινοτόμα λύση στο "Αρεταίειο" από το οικοσύστημα του Ταμείου Φαιστός

5G-SHEAL: Ελληνική καινοτόμα λύση στο "Αρεταίειο" από το οικοσύστημα του Ταμείου Φαιστός

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Μια νέα διάσταση στην ιατρική εκπαίδευση και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας φιλοδοξεί να προσφέρει το έργο "5G-SHEAL” — μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τεχνολογία αιχμής με την ιατρική πράξη, έχοντας στο επίκεντρο το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το έργο, με τίτλο "Σχεδιασμός Χειρουργικών Επεμβάσεων με Ολογράμματα και Εκπαιδευτική Ροή μέσω 5G για το Αρεταίειο Νοσοκομείο ΕΚΠΑ” (5G-SHEAL), συντονίζεται από την WINGS ICT Solutions, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ψηφιακές εφαρμογές υγείας — από την παρακολούθηση ασθενών εντός και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, μέχρι τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας.

Κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα διαδραματίζει το Ταμείο Φαιστός, το οποίο επενδύει στρατηγικά σε επιχειρήσεις και τεχνολογίες με επίκεντρο την αξιοποίηση του 5G. Ο ΟΤΕ αναλαμβάνει τον ρόλο του Τεχνικού Υπευθύνου και του παρόχου συνδεσιμότητας 5G, ενώ η apoQlar συμμετέχει με εμβυθιστικές εφαρμογές υγείας. Το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα είναι ο δικαιούχος των νέων ψηφιακών υπηρεσιών Υγείας και Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος "CEF-Digital 2023”.

Καινοτομίες του έργου 5G-SHEAL

Το 5G-SHEAL φέρνει καινοτομία σε τρεις κρίσιμες ενότητες:

- Εφαρμογή της "έξυπνης” ψηφιακής πλατφόρμας wi.CARE+ της WINGS, για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων, ιατρικής απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητες VR και 3D ολογραμμάτων από διάφορες απεικονιστικές μεθόδους, όπως MRI, και απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών.

- Παροχή ενισχυμένων εμπειριών ιατρικής εκπαίδευσης μέσω της συνδεσιμότητας 5G.

- Δυνατότητα αναβάθμισης της υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, μέσω τηλεϊατρικής που προσφέρεται από τον συνδυασμό 5G και wi.CARE+.

Η κοινωνική διάσταση και η αναβάθμιση της υγείας στην περιφέρεια

Το "5G-SHEAL” έχει λάβει θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κρίνεται πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ψηφιακές προτεραιότητες της ΕΕ, ενώ θεωρείται ότι διαθέτει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί και σε άλλες υγειονομικές δομές. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο σχεδιάζει στενή συνεργασία με τοπικές και εθνικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του.

Η προστιθέμενη αξία του "5G-SHEAL” για την ιατρική εκπαίδευση αφορά, κυρίως, την κοινωνική ένταξη γιατρών που εργάζονται σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίοι συχνά στερούνται πρόσβασης σε τεχνολογικά προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και σε πολύπλοκα περιστατικά. Παράλληλα, οι ασθενείς εκτός μεγάλων αστικών κέντρων θα επωφεληθούν από καλύτερα εκπαιδευμένο και πιο άμεσα διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα, το "5G-SHEAL” ενισχύει τη στρατηγική βιωσιμότητας του ΟΤΕ και της WINGS, καθώς η υιοθέτηση δικτύων και προηγμένων εφαρμογών μπορεί να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέσω της βελτιστοποίησης της επικοινωνίας μεταξύ ιατρικού προσωπικού και ασθενών.

Το έργο θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει υπόδειγμα για την αξιοποίηση του 5G όχι μόνο στον τομέα της Υγείας αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως η βιομηχανία, η δημόσια ασφάλεια και οι μεταφορές.

Ολοκλήρωση έως το 2027

Το 5G-SHEAL ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2027. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες σχεδιασμού του δικτύου, καθώς και η ανάλυση των απαιτήσεων του Αρεταιείου Νοσοκομείου από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η πορεία της WINGS ICT Solutions

Η WINGS ICT Solutions ιδρύθηκε το 2012 στην Ελλάδα, με αποστολή την ανάπτυξη και παροχή προηγμένων λύσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, που στοχεύουν στη βελτίωση κρίσιμων δεικτών όπως η παραγωγικότητα, η περιβαλλοντική επίπτωση, η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπων. Οι λύσεις της συνδυάζουν τεχνολογίες IoT, δίκτυα νέας γενιάς, τεχνητή νοημοσύνη και φιλικά προς τον χρήστη συστήματα οπτικοποίησης. Έχει αναπτύξει και διαθέσει εμπορικά προϊόντα σε 7 βασικούς τομείς: στην προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα από πυρκαγιές, στη βελτιστοποίηση υποδομών νερού (π.χ. άρδευση) και ενέργειας (π.χ. προστασία από ρευματοκλοπές), στη διαχείριση των μεταφορών (υποδομών, σταθμών, οχημάτων), στον αγροτικό τομέα, στη βιομηχανία, στην ψηφιακή υγεία, και στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.  

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Παναγιώτη Δεμέστιχα (Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρο ΔΣ) και τον Δρ. Κωνσταντίνο Τσαγκάρη (CEO). Στη συνέχεια, στην ομάδα προστέθηκαν οι Δρ. Βέρα Σταυρουλάκη και Δρ. Παναγιώτης Βλαχέας. 
Το διάστημα 2023-2025 συνοδεύεται από σημαντική αύξηση πωλήσεων, συμμετοχή σε μεγάλα έργα και διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Νότια Αμερική.

Οι επενδυτές και η δυναμική ανάπτυξης

Σημαντικός σταθμός στην πορεία της WINGS αποτέλεσε η επένδυση από το Ταμείο Φαιστός (5G Ventures) στο τέλος του 2023, ενώ η εταιρεία έχει επίσης προσελκύσει επένδυση από τη Lamda Development. 

Το Ταμείο Φαιστός ιδρύθηκε με σκοπό να στηρίξει καινοτόμες επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις δυνατότητες του 5G. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει συνολικά 65 εκατ. ευρώ σε 10 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι: Matternet, OQ Technologies, Pandas, Safesize, EdgeQ, Movandi, Sphynx, Wings, Hellas Direct και D-Orbit.

Οι επενδύσεις του Ταμείου κατανέμονται ως εξής:

- Space: 31%
- Microchips/Semiconductors: 21%
- IoT/Logistics/Drones: 17%
- InsurTech/FinTech: 15%
- Retail: 13%
- Cybersecurity: 3%

Στρατηγική επενδύσεων με έμφαση στη βιωσιμότητα

Στην επένδυση στη WINGS, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, CEO του Phaistos Fund, βλέπει ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει το Ταμείο: να στηρίζει επιχειρήσεις οι οποίες αξιοποιούν προηγμένες υποδομές 5G, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη διεθνή προοπτική συνεργασιών. Όπως εξηγεί στο Capital.gr, οι επενδύσεις του Ταμείου διατηρούν μειοψηφικό χαρακτήρα, όπως συνηθίζεται στη συγκεκριμένη αγορά, ενώ πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία με συνεπενδυτές — τόσο από την Ελλάδα όσο και, κυρίως, από το εξωτερικό.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτή η στρατηγική επιλογή δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, o κάθε επενδυτής έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στην ανάπτυξη μιας εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα η επιβεβαίωση της ανάλυσης των μεγεθών και των προοπτικών μιας εταιρείας από πολλούς  επενδυτές κατά την εξέταση μίας συγκεκριμένης επένδυσης δημιουργεί μια μεγαλύτερη ασφάλεια σχετικά με τον υπολογισμού του ρίσκου.

Όπως σημειώνει ο κ. Τζωρτζακάκης, η WINGS είναι μια ελληνική εταιρεία με ισχυρό "R&D DNA” και τεχνογνωσία, η οποία, πέρα από την Ελλάδα, υλοποιεί σύνθετες τεχνολογικές λύσεις και στο εξωτερικό. "Ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται, αυτός των υπηρεσιών IoT και των πλατφορμών διαχείρισης που ενισχύονται μέσω AI, θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρος”, σχολιάζει, προσθέτοντας πως οι προσδοκίες του Ταμείου για την πορεία της εταιρείας είναι υψηλές.

Το "5G-SHEAL” και ο ρόλος του Φαιστός 

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Φαιστός στο έργο "5G-SHEAL”, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης εξηγεί ότι η φιλοσοφία του Ταμείου υπερβαίνει κατά πολύ την απλή παροχή χρηματοδότησης. Όπως τονίζει, η επιτυχία μιας επένδυσης δεν βασίζεται μόνο στο κεφάλαιο ή στη καθοδήγηση σε διαχειριστικά και εμπορικά θέματα, αλλά σε μια ολιστική στρατηγική που περιλαμβάνει τη δημιουργία βιώσιμης παρουσίας στην αγορά και την πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το Ταμείο Φαιστός ξεκίνησε τη δημιουργία του οικοσυστήματός του πριν καν πραγματοποιήσει την πρώτη επένδυση, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου, αλλά και μεταξύ όλων των μελών του. 

Η συνάντηση με τη γερμανική Apoqlar αποτέλεσε, όπως περιγράφει, ένα κομβικό σημείο. Χάρη στην παρουσίαση της τεχνολογίας Holomedicine από την Apoqlar, το Ταμείο Φαιστός εντόπισε τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της καινοτόμου λύσης στην ελληνική αγορά, ακόμη και πριν αποφασίσει για ενδεχόμενη επένδυση. "Έτσι, με τη Wings και την Cosmote, μέλος του οικοσυστήματός μας, ξεκινήσαμε τη δημιουργία της ομάδας ‘5G SHEAL’, την οποία συμπληρώσαμε με τους διακεκριμένους γιατρούς της ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και φυσικά με την ίδια την Apoqlar. Το επόμενο βήμα ήταν η σύνταξη της πρότασης για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ΕΕ από την Wings, η οποία είχε αναλάβει και τη διαδικασία υποβολή της πρότασης. Η πρόταση αξιολογήθηκε από την ΕΕ, λαμβάνοντας υψηλή βαθμολογία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση”, εξηγεί ο κ. Τζωρτζακάκης. 

Ο ρόλος του 5G και η έλευση του 6G

Ο κ. Τζωρτζακάκης τονίζει πως το 5G έχει καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως στον τομέα της ολοϊατρικής, όπου συνδυάζονται ολογράμματα, επαυξημένη (AR) και εικονική πραγματικότητα (VR) και τεχνητή νοημοσύνη. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες, τη σχεδόν μηδενική καθυστέρηση και την άμεση διασυνδεσιμότητα, το 5G επιτρέπει πρακτικές όπως απομακρυσμένες επεμβάσεις, διαγνώσεις υποβοηθούμενες από AI και καινοτόμες εκπαιδευτικές εμπειρίες για επαγγελματίες και φοιτητές. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών υπόσχεται ακριβέστερη διάγνωση, καλύτερη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και αναβαθμισμένη εκπαίδευση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η τεχνολογική ώθηση δεν θα σταματήσει στο 5G. Αντιθέτως, το 6G αναμένεται να οδηγήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της υγείας σε ακόμη πιο προχωρημένα επίπεδα. Ο συνδυασμός του 6G με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, να διευκολύνει τη συνταγογράφηση και να μειώσει την πίεση στο ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε μονάδες με περιορισμένους πόρους. Επιπλέον, θα επιτρέψει ιατρικές πράξεις εξ αποστάσεως σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των επαγγελματιών υγείας.

Δυνατότητες υιοθέτησης σε μονάδες υγείας και ιατρικής εκπαίδευσης

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της τεχνολογίας που αναπτύσσει η ομάδα του "5G-SHEAL”, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης δηλώνει ότι η δημιουργία του συνεργατικού σχήματος ήταν μόνο η αρχή. "Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση και η υποστήριξη αυτών των τεχνολογιών από τους φορείς που έχουν στην ευθύνη τους τις μονάδες υγείας”, σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει η τεχνολογία αυτή να γίνει αντιληπτή ως αναγκαίο εργαλείο για την ανάπτυξη των μονάδων υγείας και προς όφελος των ασθενών και όχι ως μια πολυτέλεια ή πυροτέχνημα το οποίο θα σβήσει με το τέλος του έργου.