της Ξανθής Γούναρη
Τελειωμένο θεωρείται το mega deal για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, με τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη να γίνεται ο τρίτος ιδιοκτήτης του πιο αναγνωρίσιμου "παίκτη" στη φέτα ΠΟΠ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των Τρικαλινών επιχειρηματιών και του ομίλου Vivartia, συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου CVC, με τις υπογραφές να "πέφτουν" -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μέχρι 30 Απριλίου, ίσως και νωρίτερα.
Θυμίζουμε εδώ ότι το 2021 το CVC απέκτησε το 75% της εταιρείας Δωδώνη και το 2023 το σύνολο των μετοχών της, με την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία να εντάσσεται το 2024 στον όμιλο της Vivartia όπου βρίσκεται και η ΔΕΛΤΑ.
Τα σημεία τριβής και η λύση
Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, το δεκαήμερο το οποίο προηγήθηκε ήταν καθοριστικό για την ευόδωση ή μη του deal, καθώς μπήκαν στο τραπέζι όλα τα οικονομικά δεδομένα της υπό εξαγοράς επιχείρησης δεδομένης της ολοκλήρωσης του due diligence (διαδικασία δέουσας επιμέλειας) που διενήργησε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Ορισμένα από τα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου χρειάστηκαν παραπάνω "φροντίδα" προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία συναίνεση, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να καταλήγουν επιτυχώς.
Ένα από τα σημεία τριβής ήταν κάποιες παλιές "αμαρτίες" που κουβαλάει η εταιρεία από όταν ήταν στην ιδιοκτησία της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας και οι οποίες νουμερικά εκτιμάται ότι ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ. Τελικά όλα δείχνουν ότι η Vivartia και η οικογένεια Σαράντη βρήκαν πώς θα διευθετηθεί το εν λόγω "αγκάθι" εξ ου και το deal βρίσκεται προ των οριστικών υπογραφών.
Το τίμημα και το σερί των Σαράντηδων στις εξαγορές συνεταιρισμών
Το ύψος του τιμήματος λέγεται ότι κινείται στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δανείων της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας που ανέρχονται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ με τον τζίρο της εταιρείας να φθάνει το 2024 στα 180 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 η ρωσική Strategic Initiatives είχε αποκτήσει έναντι 20,8 εκατ. ευρώ το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ενώ η προσφορά που είχαν καταθέσει τότε τα αδέρφια Τάκης και Μιχάλης Σαράντης μέσω της ΤΥΡΑΣ είχε απορριφθεί. Για την ιστορία να πούμε πως η προσφορά της ΤΥΡΑΣ ήταν της τάξης των 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια.
Αλλά ούτε και το 2021 οι Τρικαλινοί γαλακτοβιομήχανοι κατάφεραν να εξαγοράσουν τη Δωδώνη, μιας και από τους Ρώσους πέρασε στους Αμερικανούς, που, όπως φημολογείται, έδωσαν μια καλή τιμή για την απόκτησή της.
Τελικά φαίνεται ότι η τρίτη φορά είναι και η τυχερή για τα αδέλφια Σαράντη, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν εξελίξει την οικογενειακή τυροκομική επιχείρηση στο μεγαλύτερο όμιλο γαλακτοκομικών της χώρας με δυνατές μάρκες, όπως Όλυμπος, ΤΥΡΑΣ, Ροδόπη, Κλιάφα, Δουμπιά, ΑΓΝΟ και Κάμπος Χίου και τζίρο 650 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας το σερί στις εξαγορές συνεταιρισμών.
Υπενθυμίζεται ότι τα αδέλφια Σαράντη ξεκίνησαν τις εξαγορές συνεταιρισμών με την Όλυμπος, η οποία είχε ιδρυθεί το 1965 από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα. Λίγο πριν το millennium έφτασε στη χρεοκοπία και το 2000 βγήκε σε πλειστηριασμό. Την "χτύπησαν" οι Σαράντηδες καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ, ποσό 70% μεγαλύτερο από αυτό που πρόσφερε ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής.
Με τον ίδιο τρόπο απέκτησαν και τη Ροδόπη το 2008, όταν η ΑΤΕbank, η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης (ΣΕΒΑΘ) και η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) αποφάσισαν να πουλήσουν τις συμμετοχές που είχαν στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία (συνολικά το 97,12%). Η Ροδόπη εξαγοράστηκε από την ΤΥΡΑΣ έναντι 5,1 εκατ. ευρώ μέσω πλειστηριασμού.
Ακολούθησε η εξαγορά της ΑΓΝΟ, η οποία είχε ιδρυθεί το 1950 στη Θεσσαλονίκη ως συνεταιριστική επιχείρηση (της Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης). Η ΑΓΝΟ, δηλαδή το ακίνητο με τις εγκαταστάσεις και τα εμπορικά σήματα, αποκτήθηκε το 2022 από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσω πλειστηριασμού στο ποσό των 7,73 εκατ. ευρώ.
Στο παλμαρέ των αδελφών Σαράντη λέγεται ότι προστέθηκε και το ακίνητο ακόμη μιας χρεοκοπημένης συνεταιριστικής βιομηχανίας τροφίμων. Πρόκειται για την έκταση των 200.000 τ.μ. της πρώην συνεταιριστικής βιομηχανίας ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη η οποία βγήκε σε πλειστηριασμό τον Φεβρουάριο εφέτος. Το τι σχεδιάζουν να κάνουν στο συγκεκριμένο ακίνητο είναι μέχρι στιγμής άγνωστο.
Οι προβληματισμοί
Πάντως η επικείμενη αλλαγή ιδιοκτησίας της εμβληματικής επιχείρησης των Ιωαννίνων, όπου είναι η έδρα της εδώ και 60 χρόνια, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να δει τη Δωδώνη να αποδυναμώνεται στην περίπτωση που π.χ. μέρος της παραγωγής μεταφερθεί στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της οικογένειας Σαράντη στη Λάρισα.
Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θα ήταν "ακραίο λάθος" να κλείσει η μονάδα στα Ιωάννινα και εικάζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει από πλευράς των Τρικαλινών επιχειρηματιών. Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν εφόσον το deal ολοκληρωθεί.